Samsung Galaxy Tab S4 review: cea mai bună tabletă cu Android din 2018

27.11.2018
Samsung Galaxy Tab S4 review: cea mai bună tabletă cu Android din 2018
Design, construcţie, ergonomie, specificaţii şi performanţă

Tabletele, cândva dispozitive care erau privite drept „viitorul” computerelor, au ajuns în ultimii ani un soi de „a cincea roată de la căruţă”, poziţionându-se într-un spaţiu din ce în ce mai greu de definit. Motivul principal pentru declinul tabletelor a fost faptul că telefoanele au început să ofere ecrane destul de mari pentru vizionarea de filme şi rularea de jocuri video, însă companii precum Samsung, Huawei şi Apple încă lansează tablete, multe dintre ele chiar puternice. Galaxy Tab S4 este oferta Samsung pe piaţa de tablete de top, fiind realizată în special pentru productivitate, concurând în aceeaşi ligă cu iPad Pro pentru a atrage în special utilizatori din mediul creativ.

Design, construcţie şi ergonomie

În era în care avem pe piaţă şi tablete cu ecrane de 13”, modelul Samsung cu ecran de 10,5” se încadrează în categoria de dimensiune „medie”. Display-ul este realizat pe format 16:10, ceva ce nu vedem foarte des, fiind destul de confortabil în utilizare în mod landscape, chiar şi în aplicaţii de productivitate, precum cele de scris sau de design grafic.

Pentru o tabletă, carcasa realizată în totalitate din sticlă, cu o ramă metalică de jur împrejur este foarte ciudată, majoritatea producătorilor preferând un spate din aluminiu, mai ales când nu se pune problema de rezistenţă la apă sau încărcare wireless. Galaxy Tab S4 este într-adevăr o tabletă cu modem 4G intern, însă antena putea fi încorporată şi într-o tabletă cu spate din metal cu dungi de plastic, sau cu un decupaj de plastic pe spate. Cu siguranţă, o carcasă metalică ar fi oferit ceva mai multă rezistenţă la şocuri şi ar fi ajutat la reducerea greutăţii, deşi nu este grea nici aşa, la 483 de grame.

Spre diferenţă de smartphone-urile Samsung din prezent, Galaxy Tab S4 nu beneficiază de un senzor de amprentă, nu are sistem dual-camera (momentan nicio tabletă nu a primit aşa ceva), dar oferă cititorul de iris, pe care l-am întâlnit în trecut pe tabletele companiei şi pe smartphone-uri. La exterior avem doar butoanele power şi volum, pe laterala din dreapta, în partea de sus, accesibile astfel şi în mod landscape foarte uşor şi o cameră de 13 megapixeli pe spate, nu foarte performantă, însă de ajuns pentru fotografierea unor documente. Tableta integrează şi un slot microSD, pe lângă cel pentru cartela nano-SIM şi se încarcă printr-un port USB Type-C. Lângă acesta avem şi un jack audio, ceva ce noile tablete de la Apple nu mai oferă.

Curioasă este însă amplasarea difuzoarelor, două câte două pe laterale atunci când ţii tableta în mod portret, însă în orice fel o ţii, două vor fi tot timpul acoperite de mâini. De asemenea, tableta este foarte alunecoasă din cauza sticlei de pe spate, însă faptul că nu are un ecran curbat ajută la o prindere mai bună decât în cazul telefoanelor Samsung. Cel mai probabil, tableta Galaxy Tab S4 a fost gândită pentru a fi folosită alături de o tastatură (avem un port magnetic pe laterala din stânga pentru ataşarea de accesorii), iar utilizarea în mod tabletă nu a primit prea multă atenţie în faza de proiectare.

La capitolul accesorii, Samsung a ales să ofere în pachet un încărcător standard, identic cu cel care vine în pachetul Galaxy S9 şi Note9, care va lucra intens câteva ore (2-3) pentru încărcarea acumulatorului imens de 7.300 mAh. Nu în ultimul rând, un stylus S-Pen este livrat din fabrică, însă acesta este complet diferit de cele de pe smartphone-urile Galaxy Note. Acesta este mult mai mare, nu se ataşează direct de tabletă şi este foarte uşor, probabil pentru că nu integrează un acumulator intern. De asemenea, acesta poate părea foarte fragil, fiind realizat dintr-un plastic nu foarte calitativ.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran

10,5”, Super AMOLED, rezoluţie 2.560 x 1.600 pixeli (16:10)

Sistem de operare Android 8.1 (Samsung Experience 9.5)
Chipset Snapdragon 835 
Procesor octa-core (4 x Kryo @ 2.35GHz + 4 x Kryo @ 1.9GHz)
Procesor grafic Adreno 540
RAM 4 GB
Stocare 64 GB
Card da, microSD până la 512 GB
Date HSPA, LTE (nano-SIM)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth 5.0
USB USB 3.1 Type-C + conector magnetic pe laterală
Cameră foto 13 MP, autofocus
Filmare video 3840 x 2160 pixeli @ 30 FPS 
Cameră foto frontală 8 MP
Baterie 7.300 mAh
Dimensiuni 249,3 x 164,3 x 7,1 mm 
Greutate 483 grame
Culori Negru, Alb
Altele cititor de iris

Performanţă

Samsung a ales să echipeze tableta Galaxy Tab S4 cu hardware de anul trecut, dovedind astfel că nu se mai bazează foarte mult pe această gamă de dispozitive pentru a atrage clienţi noi. Astfel, avem de a face cu un chipset Snapdragon 835 de la Qualcomm, cu 4 GB memorie RAM, aceeaşi configuraţie pe care au avut-o şi telefoanele Galaxy S8 şi Note8 anul trecut în SUA şi China. Având în vedere că aceasta este tableta de top a companiei, ne-am fi aşteptat la ceva mai puternic, mai ales când Apple oferă hardware uneori chiar de două ori mai rapid pe modelele sale „iPad Pro” decât pe smartphone-uri şi tablete de buget.

Din fericire, pentru aplicaţiile disponibile pe Android şi pentru majoritatea utilizărilor „office”, hardware-ul oferit de Tab S4 este arhisuficient. Ba chiar şi majoritatea jocurilor video precum PUBG sau Asphalt 9 vor rula excelent pe acest model, cu menţiunea că ecranul foarte mare nu este tocmai la fel de confortabil pentru gaming precum un telefon de dimensiuni normale. Desigur, există opţiuni de configurare a butoanelor pe ecran pentru a pune controlul mai aproape de marginea ecranului, iar cei care aleg această tabletă pot revendica un „skin” exclusiv în Fortnite, Samsung sperând ca utilizatorii să se gândească la această tabletă şi pentru gaming. Din păcate, dintre toate jocurile pe care le-am testat pe ea, Fortnite a rulat cel mai slab. Probabil că este nevoie de mai multă optimizare pentru acest hardware din partea dezvoltatorului jocului, Epic Games.

În materie de performanţă brută, testele sintetice pictează un tablou pe care îl cunoaştem prea bine: o performanţă obişnuită pentru un Snapdragon 835, care nu va deranja pe nimeni. Desigur, un 845 era de preferat, sau chiar un model Exynos 8910, însă ceea ce este oferit va satisface majoritatea utilizatorilor.

 

Experienţa de utilizare şi Concluzii

Experienţa de utilizare

În utilizare normală, Galaxy Tab S4 este o tabletă foarte bună. Din păcate nu am avut la îndemână o tastatură originală pentru a testa capabilitatea acesteia de a înlocui un laptop, însă am folosit-o intens în special pentru redarea de conţinut multimedia. Ecranul său Super AMOLED beneficiază de o rezoluţie 2.560 x 1.600 pixeli, care este undeva la jumătate între aspectul mai pătrat al tabletelor Apple şi cel foarte alungit al telefoanelor Samsung. Aceasta oferă o experienţă foarte bună atât când sunt redate filme, barele negre fiind foarte subţiri în comparaţie cu cele de pe o tabletă mai pătrată, în timp ce ai destul spaţiu vertical în mod landscape atunci când redactezi documente.

Rezoluţia mare, alături de un ecran de calitate înaltă asigură faptul că experienţa de utilizare este foarte bună în orice situaţie, fie că vorbim despre redactarea de texte, citit sau redare de clipuri şi filme. Ce nu are acest display este compatibilitate cu standardul HDR pentru redarea de culori mai naturale şi nu beneficiază de o rată de împrospătare înaltă.

Navigarea pe internet ar trebui însă realizată în mod portret, întrucât în mod landscape site-urile moderne afişează foarte puţină informaţie. Pentru social media în schimb, această tabletă este excelentă, mai ales ca multe reţele de socializare, precum Facebook, au un mod landscape bine pus la punct, nu doar o versiune mai lată a modului obişnuit.

Este ciudat însă faptul că Samsung a ales să includă patru difuzoare pe tableta aceasta fără să le seteze să funcţioneze două câte două. Acestea funcţionează toate odată, iar atunci când ţii tableta în mod portret, cele două din partea de jos sunt tot timpul acoperite. Astfel, în jocuri video sau atunci când te uiţi la un film sau serial pe Netflix, sunt şanse mari să acoperi difuzoarele. Iar în momentul în care acestea sunt acoperite, calitatea sunetului este sesizabil mai scăzută.

Apple evită astfel de situaţii activând şi dezactivând inteligent difuzoarele în funcţie de orientare. Din fericire, difuzoarele sunt într-adevăr de calitate, iar logo-ul AKG nu este degeaba pus pe carcasă. Calitatea sunetului este foarte bună, chiar şi la volum înalt, însă incintele de dimensiuni mici înseamnă că frecvenţele joase nu vor fi foarte bine redate. În orice caz, avem de a face cu un sunet peste medie pentru un dispozitiv portabil. De asemenea, tableta este compatibilă cu standardul Dolby Atmos, pentru o spaţiere mai bună a sunetului atât în redarea prin difuzoare, cât şi atunci când foloseşti o pereche de căşti.

Software-ul Samsung Experience este un alt punct dezamăgitor în cazul acestui produs. Interfaţa este aproape identică cu cea de pe telefoane, în ciuda spaţiului mult mai mare de pe ecran. Acesta este un capitol la care şi Apple mai are de lucrat, tabletele fiind prezentate precum nişte telefoane mai mari. Da, poţi afişa două aplicaţii pe ecran în acelaşi timp, iar acest lucru este util în special pentru cei care lucrează cu un Word într-o parte şi mail-ul în cealaltă, însă schimbarea aplicaţiilor dă mereu peste cap aranjarea pe ecran. De asemenea, faptul că nu toate aplicaţiile comunică bine între ele pe Android crează probleme în aplicaţii de productivitate.

Aceste aspecte sunt foarte importante în contextul în care avem de a face cu o tabletă din gama „pro” pentru productivitate şi nu una pentru distracţie, unde am putea trece aceste lucruri cu vederea mai uşor. Pentru cei care îşi doresc un adevărat computer portabil, Galaxy Tab S4 permite conectarea în mod DeX la un monitor, oferind o interfaţă desktop completă, compatibilă cu mouse şi tastatură. Desigur, pentru asta va fi necesar un accesoriu USB Type-C-to-HDMI sau un dock DeX.

Spre diferenţă de telefoanele Galaxy S şi Note, în cazul cărora este deranjant faptul că tableta vine echipată cu software Microsoft precum Word, Excel şi OneDrive, în cazul unei tablete de productivitate aceste aplicaţii sunt binevenite, pentru că oricum le-am fi instalat din Play Store. Parteneriatul dintre Samsung şi Microsoft este un punct forte în acest caz. Desigur, aplicaţiile necesită un abonament Office 365 pentru a putea funcţiona în modul de editare. În caz contrar, acestea vor putea fi folosite doar pentru a citi documente.

Despre camerele foto nu am vorbit foarte mult şi nici nu o vom face, întrucât avem de a face cu o tabletă. Camera principală este bună pentru „scanat” documente, în timp ce camera frontală este foarte bună pentru apeluri video. Tot cu ajutorul camerei frontale este realizat şi Intelligent Scan, adică recuoaşterea facială de la Samsung, care combină informaţia de pe camera foto frontală cu cea a cititorului de iris.

Din păcate, această funcţionalitate este la fel de slabă ca şi până acum, fiind lentă şi greoaie în special în lumină artificială. Întrucât tableta e un dispozitiv pe care îl vei folosi cea mai mare din timp în interior, acest mod de deblocare este foarte enervant în utilizare. Din păcate, lipsa unui senzor de amprentă face securizarea tabletei un chin, întrucât singura metodă foarte simplă pentru deblocare care are şanse mici să dea greş rămâne introducerea unei parole PIN.

Concluzii

Tableta high-end de la Samsung este undeva la graniţa între o tabletă multimedia şi una profesională, în ciuda faptului că Samsung consideră că este „destul de bună” şi pentru productivitate. Într-un univers în care nu ar fi existat tabletele iPad Pro, probabil că acest model de la Samsung era cam cea mai calitativă variantă pe piaţa de tablete, însă chiar şi comparat cu modelul Apple de anul trecut, Samsung pierde în câteva puncte cheie (în special când vorbim despre performanţă brută şi display).

Mai trebuie luat în calcul şi faptul că aplicaţiile de Android nu sunt întotdeauna optimizate pentru tablete, iar cele care sunt nu comunică uşor între ele prin gesturi de drag & drop, de exemplu. Funcţionalitatea split-screen este încă destul de slab implementată, iar atunci când tableta este folosită în mod landscape, există problema acoperirii difuzoarelor.

Şi cu toate acestea, pentru cineva care îşi doreşte o tabletă cu Android şi este dependent de acest ecosistem de dispozitive şi servicii Google, Tab S4 este cea mai bună opţiune disponibilă. Este de asemenea cea mai bine construită tabletă cu Android şi probabil cea mai performantă. Dacă ştiţi la ce să vă aşteptaţi când cumpăraţi aşa ceva, nu prea aveţi motive de dezamăgire.

Părţi pozitive

Hardware premium bine construit
Stylus inclus în pachet
Ecran şi difuzoare foarte bune
O tabletă destul de performantă pentru majoritatea cazurilor de utilizare

Părţi negative

Difuzoarele pot fi cu uşurinţă acoperite în mod portret
Software-ul nu este realizat pentru a încuraja productivitatea
Deblocarea folosind cititorul de iris nu a fost îmbunătăţită