Sony Xperia Tablet Z2: elegantă, uşoară şi puternică

04.06.2014
Sony Xperia Tablet Z2: elegantă, uşoară şi puternică

Primele două tablete Android lansate de către Sony nu s-au bucurat de prea multe aprecieri, însă compania a pornit într-o direcţie nouă odată cu Xperia Tablet S şi a reuşit să ne impresioneze plăcut cu elegantul model Xperia Tablet Z de anul trecut. Anunţată după exact un an, Xperia Tablet Z2 nu se depărtează prea mult de modelul anterior, însă a devenit mai puternică, mai subţire şi mai uşoară.

Construcţie, design, ergonomie

La o primă vedere, noua tabletă Xperia Tablet Z2 pare o copie la indigo a modelului de anul trecut. Carcasa foloseşte deja cunoscutul design OmniBalance, care a debutat odată cu telefonul Xperia Z, şi oferă un profil bazat aproape exclusiv pe linii drepte şi suprafeţe perfect plane, colţuri rotunjite discret şi emblematica ramă laterală cu inserţii în relief.

Sony Xperia Tablet Z2: un design minimalist şi elegant

Partea frontală are dimensiuni de 266 x 172 milimetri, Xperia Tablet Z2 fiind identică din acest punct de vedere cu modelul lansat acum un an. Noua tabletă Sony a pierdut însă 0,5 milimetri în grosime şi 69 de grame în greutate, aceasta furând de la ruda sa mai în vârstă titlul de cea mai subţire şi mai uşoară tabletă cu ecran de 10” disponibilă în acest moment de piaţă.

Sony Xperia Tablet Z2: un profil extrem de subţire

Xperia Tablet Z2 a trecut nu doar printr-o cură de slăbire, ci şi prin una de înfrumuseţare. Deşi designul este izbitor de similar, se observă unele mici diferenţe care ne spun că cineva a muncit la această actualizare. Carcasa este construită acum din doar două bucăţi, faţă de cele trei folosite la generaţia anterioară, spatele şi rama laterală fiind fabricate dintr-un singur bloc de material plastic cu granulaţie fină antiderapantă. Acest material plastic este omniprezent, singurele elemente care fac excepţie fiind butoanele şi intarsiile muchiilor laterale, care sunt fabricate din aluminiu.

Sony Xperia Tablet Z2: un spate antiderapant cu granulaţie fină

Modul de aranjare al butoanelor şi conecticii a fost şi el uşor alterat. Butoanele Power/Lock şi Volume sunt amplasate în partea stângă, jackul audio şi conectorul de andocare sunt amplasate în partea inferioară, iar conectorul Micro USB şi locaşurile MicroSD şi MicroSIM sunt ascunse după două clapete etanşe în partea superioară, unde sunt amplasate şi microfonul şi emiţătorul infraroşu.

Sony Xperia Tablet Z2: butoane şi intarsii din aluminiu

Duzele fine ale difuzoarelor sunt amplasate frontal în lateralele ecranului, Sony renunţând la ingenioasa soluţie cu două fante pe muchie de la modelul anterior. Pe lângă detaliile menţionate mai sus, Xperia Tablet Z2 mai oferă un mic LED frontal pentru semnalizarea încărcării şi a notificărilor, însă cam acestea sunt toate detaliile vizibile.

La fel ca modelul de la care s-a inspirat, Xperia Tablet Z2 este un produs cu un design extrem de simplu şi cu detalii foarte discrete, tableta având o eleganţă aparte prin însăşi minimalismul ei. Sony s-a ocupat nu doar de îmbunătăţirile estetice, ci şi de rezistenţa în medii dure. La fel ca Xperia Tablet Z, noul produs este rezistent la praf, însă etanşeitatea la apă a crescut cu un rang IP Code şi permite acum cufundarea la adâncimi de cel mult 1.5 metri pe perioade de cel mult 30 de minute.

Sony Xperia Tablet Z2: clapetele etanşe care ascund conectica

Xperia Tablet Z2 este o tabletă impresionantă din punct de vedere ergonomic. Extrem de subţire şi uşoară, aceasta poate fi ţinută fără nici o problemă doar cu trei degete şi este confortabilă indiferent dacă vorbim de browsing, jocuri sau lectura cărţilor digitale. Probabil că mulţi vor critica marginile late ale ecranului, însă consider că Sony are o scuză justificată. Poate că producătorul ar fi putut reduce lăţimea ramei ecranului cu vreo jumătate de centimetru, însă grosimea extrem de redusă a tabletei o face dificil de ţinut în alt mod decât prinsă ferm între degete, la fel ca pe o coală de hârtie, iar rama lată a ecranului este necesară dacă nu vrem să atingem din greşeală zona activă a ecranului.

Deoarece este subţire şi are o suprafaţă amplă, Sony Xperia Tablet Z2 pare extrem de fragilă. Tableta este foarte bine construită şi ranforsată, însă acesta pare atât de firavă încât uneori ai impresia că se va rupe dacă este strânsă mai puternic în mână sau dacă este înghesuită într-un bagaj de cală rămas la mila benzilor de transport şi a operatorilor neglijenţi. Pe lista aspectelor negative reale intră cantitatea impresionantă de amprente pe care o poate reţine carcasa, nici materialul plastic şi nici ecranul neoferind vreo protecţie eficientă din acest punct de vedere, poziţionarea jack-ului audio şi amplasarea nefericită a difuzoarelor, acestea putând fi uşor astupate cu mâna atunci când tabletă este ţinută orizontal.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Deşi ecranele QHD au fost deja implementate pe câteva tablete din gama superioară de mai bine de un an, Sony a preferat să se rezume la tradiţionala rezoluţie WUXGA. Densitatea de 224 ppi nu este deloc rea în cazul unui ecran cu o diagonală de 10,1”, care este mare şi este ţinut mult mai departe de ochi decât ecranul unui telefon mobil, însă am fi preferat să vedem totuşi o actualizare demnă de o tabletă de vârf din 2014. Decizia Sony este una neinspirată, iar Xperia Tablet Z2 trebuie să se lupte cu rivali precum Apple iPad Air sau Samsung Galaxy Tab Pro 10.1, care oferă ecrane mai impresionante la un preţ similar.

Sony Xperia Tablet Z2: un ecran IPS bun, dar cu o rezoluţie rămasă oarecum în urmă

Dacă rezoluţia nu impresionează, panoul IPS folosit de Sony este în schimb bun. Folosind tehnologia TRILUMINOUS şi beneficiind de avantajele procesării Live Colour, cunoscută de la televizoarele BRAVIA, ecranul impresionează prin culorile puternice, nivelul de negru foarte bun şi contrastul ridicat. Luminozitatea maximă nu este la fel de impresionantă, aceasta devenind suficient de ridicată abia undeva pe la 66 de procente, însă calitatea ecranului Sony rămâne oricum foarte bună.

Singurele aspecte mai puţin plăcute sunt tratamentul oleofobic modest, o problemă deja amintită, şi reflexivitatea foarte mare a stratului protector de sticlă, ceea ce face ca utilizarea în lumina naturală puternică să fie nesatisfăcătoare.

Xperia Tablet S şi Xperia Tablet Z au părut uşor rămase în urmă la vremea lor deoarece au folosit soluţii hardware depăşite cu o generaţie, însă Sony nu a mai făcut această greşeală şi a implementat cel mai bun procesor Qualcomm disponibil în acest moment: Snapdragon 801. După cum se observă din graficele de mai jos, Xperia Tablet Z2 oferă performanţe impresionante, aceasta fiind una dintre cele mai rapide tablete testate de noi până acum. Performanţele sunt ajutate de memoria RAM cu o capacitate generoasă de 3 GB şi memoria internă suficient de rapidă: 79MB/s la citire şi 36 MB/s la scriere.

  • Ecran: 10,1”, IPS, 1920 x 1200 pixeli, LED
  • Chipset:  Qualcomm Snapdragon 801 APQ8074AB (MSM8974AB în cazul versiunii LTE)
  • CPU: Krait 400, 2,3  GHz, quad-core
  • GPU: Adreno 330
  • RAM: 3 GB
  • Memorie internă: 16/32 GB (5 GB ocupaţi)
  • Card: MicroSDXC
  • Sistem de operare: Andrid 4.4.2
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, IrDA, GPS
  • 3G/4G: da/da (opţional)
  • Cameră foto: 8,1 MP
  • Cameră frontală: 2,2 MP
  • Conectori:  MicroUSB, MicroSD, Micro SIM (opţional)
  • Audio:  difuzoare stereo, microfon
  • Baterie: 6000 mAh
  • Dimensiuni: 266 x 172 x 6.4 mm
  • Greutate: 426 grame
  • Altele: certificare IP58, NFC, TV-Out (MHL), Miracast, DLNA, compatibilitate gamepad DUALSHOCK 3

Soluţia Qualcomm adoptată oferă însă nu doar o putere impresionantă, dar şi o eficientă energetică superioară, cantitatea de căldură disipată într-un regim normal de utilizare fiind neglijabilă.

La fel ca predecesorul său de acum un an, Xperia Tablet Z2 foloseşte o baterie cu o capacitate de 6000 mAh. Xperia Tablet Z nu ne-a impresionat din punct de vedere al autonomiei, însă noul produs Sony profită de eficienţa energetică superioară a procesorului Qualcomm şi, probabil, a ecranului TRILUMINOS, şi ne oferă o autonomie mult mai bună. Testele au fost făcute cu luminozitatea reglată la 66%, un nivel care asigură o luminozitate suficient de ridicată pentru ca nuanţele de alb să fie afişate corect, iar rezultatele plasează Xperia Tablet Z2 în eşalonul superior al tabletelor puternice.

Software, redare audio şi video, telecomandă

Sony a ales dintotdeauna să particularizeze foarte discret software-ul de pe tabletele sale, iar Xperia Tablet Z2 nu face excepţie. Bazată pe versiunea 4.4.2 a platformei Android, interfaţa este chiar mai simplă decât cea văzută la modelul precedent deoarece ascunde scurtăturile micro-aplicaţiilor în meniul Recent Apps. Acest lucru este îmbucurător deoarece, dincolo de câteva particularizări apărute în Notification Center şi Settings, Sony nu a afectat prea mult experienţă originală Android.

Printre opţiunile software particulare mai importante se numără compatibilitatea cu controller-ul DualShock 3, integrarea PlayStation Mobile, magazinul de aplicaţii proprietar Sony Select şi integrarea nativă Facebook şi Twitter, la care se adaugă opţiunile clasice de streaming Miracast sau integrare DLNA (atât client cât şi server).

Cunoscuta aplicaţie Walkman este un centru complex pentru redarea audio, aceasta oferind o gamă bună de opţiuni. Pe lângă sortarea albumelor după album şi artist, Walkman oferă şi liste de redare, coadă de aşteptare, integrare DLNA şi cunoscutul SenseMe, serviciul care analizează piesele audio pentru a le grupa după tempo şi care creează liste automate în funcţie de aceste criterii. Aplicaţia este însoţită şi de serviciul TrackID, cunoscuta replică Sony la serviciile de recunoaştere audio precum Shazam sau SoundHound. Procesarea audio oferită de tabletă este bogată: un egalizator cu 5 benzi şi amplificarea basului, normalizare în timp real, amplificare a separaţiei stereo şi spaţializare tridimensională.

Cei care preferă sunetul în căşti se vor bucura de un sunet curat şi cu distorsiuni neglijabile, singurul aspect mai puţin plăcut fiind volumul destul de redus. Difuzoarele sunt însă mediocre deoarece, deşi oferă un nivel sonor suficient de ridicat, sunetul redat are rezonanţe plastifiate, o fidelitate mediocră şi este foarte sărac în zona înaltelor şi a başilor. Pentru redarea unui joc, difuzoarele sunt satisfăcătoare, însă redarea media audio sau video va suferi din acest motiv.

Sony Xperia Tablet Z2: difuzoare stereo bine camuflate, dar cu o redare mediocră

Player-ul video a fost actualizat semnificativ, acesta oferind acum o interfaţă dinamică asemănătoare celor remarcate la aplicaţiile HTPC. Pe lângă procesarea audio disponibilă şi în cadrul aplicaţiei Walkman, Movies mai oferă procesarea de imagine Bravia, Pan and Scan, integrare Gracenote pentru descărcarea informaţiilor suplimentare despre filme şi recunoaşterea automată a serialelor TV. Suportul pentru codec-uri include H.264, DivX şi XviD, însă dezamăgeşte prin lipsa compatibilităţii AC3 şi DTS.

Movies a fost actualizat cu suport pentru subtitrări, opţiunile acestui modul permiţând alegerea diverşilor parametri pentru font, culoare sau fundal. Dezvoltatorii s-au oprit însă cu munca la jumătatea drumului deoarece Movies nu poate afişa subtitrările incluse în container, ci doar fişierele externe, şi nu oferă opţiunea alegerii codului de pagină, ceea ce se soldează cu diacritice româneşti afişate greşit.

Xperia Tablet Z2 include un senzor infraroşu care permite utilizarea tabletei ca telecomandă pentru echipamentele media. Veste bună este că, spre deosebire de soluţiile rigide de la Samsung sau LG, telecomanda din Xperia Tablet Z2 poate fi programată de către utilizator şi nu este limitată doar la modelele de televizoare sau playere Blu-ray prestabilite. Modul de setare este cam greoi, unii producători având peste 40 de profiluri care trebuie testate pe rând, însă aplicaţia recuperează prin interfaţa mare uşor de folosit şi prin posibilitatea de înregistrare a unor macro-uri de comenzi.

Cameră foto şi GPS

Tabletele care oferă o camere foto de bună calitate sunt o raritate, iar Sony Xperia Tablet Z2 nu reuşeşte să se desprindă din mulţimea de produse cu prestaţie foto mediocră. Camera foto principală foloseşte un senzor ExmorRS de 8 MP si un obiectiv cu diafragmă F/2.4, o combinaţie banală care oferă o prestaţie pe măsură.

Sony Xperia Tablet Z2: cameră foto cu senzor de 8 MP

Imaginile capturate au contrast şi expunere în general bune, culorile având însă o saturaţie artificială cam mare iar white balance-ul fiind cam rece. Cea mai mare problemă a capturii foto este însă modul agresiv de filtrare a zgomotului, care, în combinatie cu un sharpening prea brutal, provoacă artefacte de compresie vizibile şi distruge nivelul detaliilor. Prestaţia în lumină artificială este modestă, camera urcând repede la ISO 400 şi având un nivel de zgomot mult prea mare.

Partenerul frontal foloseşte un senzor cu o rezoluţie de 2,2 MP şi se comportă destul de bine ţinând cont de rezoluţia redusă. Tableta nu este o cameră foto bună pentru selfies, dar nivelul de zgomot rezonabil şi nivelul acceptabil al detaliilor o face suficientă pentru Skype sau alte aplicaţii de videotelefonie.

Aplicaţia software oferă un pachet destul de consistent de opţiuni. Aceasta oferă un set bogat de filtre de procesare, captură în rafală, HDR şi background defocus. Modul de lucru Superior Auto, cunoscut de la alte produse foto Sony, are o prestaţie bună şi este capabil să recunoască situaţiile în care trebuie să lucreze în modul macro sau când camera este folosită pentru scanarea unor documente.

În cazul în care intenţionaţi să folosiţi tableta pentru navigaţie, Xperia Tablet Z2 oferă un modul GPS cu o viteză bună de achiziţie, un semnal puternic şi o precizie bună.

Concluzii

Subţire, uşoară, elegantă şi rezistentă la praf şi apă, tableta Sony Xperia Tablet Z2 se remarcă prin designul original uşor de recunoscut şi ergonomia foarte bună. Sony a reuşit să îmbunătăţească modelul anterior prin utilizarea unui procesor mai rapid cu o eficienţă energetică superioară, lucru care a ajutat tableta să elimine problema autonomie cam mici şi să beneficieze totodată de un spor vizibil de putere. Aspectele dezamăgitoare sunt difuzoarele şi camera foto, care oferă o prestaţie mediocră, si rezoluţia cam depăşită a ecranului. Având un preţ de circa 2100 de lei, Sony Xperia Tablet Z2 va trebui să se confrunte cu rivali foarte puternici precum Apple iPad Air sau Samsung Galaxy Note Pro, iar talia de fotomodel şi certificarea IP58 s-ar putea să nu fie suficiente pentru a echilibra situaţia.

Părţi pozitive

Dimensiuni, greutate şi design
Performanţe hardware şi software
Certificare IP58
Ecran IPS de bună calitate
Autonomie

Părţi negative

Difuzoare cu fidelitate mediocră
Cameră foto
Rezoluţia ecranului este cam depăşită pentru clasa high-end
Rezistenţa slabă la amprente şi mizerie

Urmărește Go4IT.ro pe Google News