Toshiba Encore – tabletă accesibilă şi puternică, cu sistem Windows 8.1

01.03.2014
Toshiba Encore - tabletă accesibilă şi puternică, cu sistem Windows 8.1

Toshiba Encore este una dintre cele mai ieftine tablete cu sistem Windows 8.1 disponibile în magazinele din România. Cu toate acestea modelul nu face rabat la calitate şi dotările oferite, prezentându-se ca o alternativă credibilă la tabletele obişnuite bazate pe Android sau iOS.

Descriere

Echipată cu ecran IPS de 8 inch suportând rezoluţia 1280×800, Toshiba Encore poate fi confundată uşor cu una dintre tabletele entry-level bazate pe Android, fiind cam groasă (10.68mm) şi destul de grea (445 grame). În schimb, în locul unui chipset banal cu arhitectură ARM la interior găsim noua platformă Intel Bay Trail cu procesor Atom SoC pe 22nm, compus din CPU quad-core x86 la 1.33GHz şi GPU HD Graphics, ajutat cu 2GB memorie RAM DDR3. În loc de Android avem parte sistemul Windows 8.1 in ediţie x86 pe 32 biţi, livrat cu pachetul Microsoft Office Home & Student 2013. Configuraţia mai include SSD de 32GB şi slot micro SD cu suport pentru card-uri de până la 64GB, cameră foto de 8MP cu filmare 1080p şi webcam de 2MP, respectiv ieşire microHDMI pentru conectarea unui monitor extern sau televizor.

Toshiba Encore - tabletă accesibilă şi puternică, cu sistem Windows 8.1

După cum vom vedea mai târziu, progresele făcute de Intel cu noua generaţie de procesoare Atom nu vizează doar reducerea căldurii generate. Pe lângă abilitatea de a funcţiona în carcase subţiri, prevăzute cu sisteme de răcire mai puţin sofisticate, noul chipset face progrese remarcabile şi la capitolul performanţe, iar asta fără a neglija autonomia. Ţinând cont de bugetul totuşi modest, Toshiba Encore nu este chiar atât de subţire pe cât ar putea fi, producătorul preferând în locul suprafeţelor din metal o carcasă ceva mai voluminoasă realizată din plastic, în care a strecurat un acumulator de capacitate generoasă. Îmbinările nu sunt realizate perfect, carcasa trosnind uşor la apăsare puternică, dar per total construcţia este suficient de rigidă şi nu dă motive de îngrijorare.

Ecranul este protejat în spatele unui scut din sticlă minerală, iar partea din spate este tapetată cu un model texturat care previne alunecarea din palme şi maschează urmele de amprente. Gândită pentru folosire mai mult în poziţie verticală, tableta are cele două difuzoare instalate pe aceeaşi latură a ecranului, fapt ce-i va nemulţumii pe amatorii de filme. Cei care preferă să folosească tableta mai mult în poziţie orizontală vor aprecia ecranul IPS cu rată de aspect 16:10, cu suficient spaţiu pe verticală şi unghiuri de vizibilitate  generoase. Calitatea imaginii este bună, chiar dacă nu la nivelul unei tablete iPad Mini cu Retina Display sau Nexus 7 cu ecran  Full HD. Paleta de culori este potrivită pentru vizionarea de filme, luminozitatea suficient de ridicată iar nivelul de negru observat la redarea scenelor întunecoase nu pune probleme. Ceva mai incomod este scutul din sticlă cu tratament antireflexie insuficient, care reţine urmele de amprente şi incomodează vizibilitatea la folosirea în spaţii cu lumină ambiantă puternică.

Toshiba Encore - conectorii microUSB, micro HDMI şi ieşirea pentru căşti

Pe laturile carcasei găsim obişnuita clapetă pentru volum şi buton power/lock, conector pentru căşti, port micro USB 2.0 şi ieşire micro HDMI. Slot-ul pentru card microSD este uşor accesibil, însă lipsa unui căpăcel de protecţie predispune la acumularea de praf. Alimentarea tabletei este realizată direct prin cablul USB, cu avantajul de a permite încărcarea acumulatorului folosind orice dispozitiv cu port USB şi dezavantajul de a nu putea utiliza tableta cu alte periferice USB până la finalizarea operaţiunii.

Făcând abstracţie de greutatea peste medie, tableta este confortabil de manevrat cu o singură mână şi nu alunecă din palmele transpirate. Din păcate rama ce înconjoară ecranul este cam îngustă pe orizontală, predispunând la acţionarea involuntară a interfeţei. Altfel, ecranul touch răspunde prompt şi precis la comenzile aplicate, iar tastatura virtuală nu pune probleme după depăşirea perioadei iniţiale de acomodare.

Pe lângă port USB, Toschiba Encore mai dispune de modul Bluetooth 4.0 pentru utilizarea de accesorii wireless, respectiv placă de reţea WiFi N dual band (2.4 şi 5 GHz) cu tehnologie Mimo, care cel puţin teoretic permite conectarea la viteze de până la 300Mbps. Stabilitatea conexiunii wireless este destul de bună, calitatea semnalului fiind rezonabilă până la o distanţă de peste 10 metri, chiar dacă vitezele de transfer scad mai repede decât în cazul laptopului clasic folosit drept etalon. 

Toshiba Encore - tabletă cu chipset Intel Atom

Toshiba Ecnore WT8-A-102 – detalii tehnice

  • Ecran: 8”, IPS, 1280 x 800 pixeli
  • Chipset: Intel Atom Z3740
  • CPU: Atom, quad-core, 1,33 GHz, x86-64
  • GPU: Intel HD Graphics
  • RAM: 2 GB
  • Memorie internă: 32 GB (9 GB liberi)
  • Card: MicroSD
  • Sistem de operare: Windows 8.1 32 bit
  • Software inclus: Office Home & Student 2013 , McAfee LiveSafe – Internet Security
  • Conectivitate: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS
  • Cameră foto: 8 MP, înregistrare 1080p
  • Cameră frontală: 2 MP
  • Conectori: MicroUSB
  • Audio: difuzor, microfon
  • Baterie:  Li-Polymer 2 celule
  • Dimensiuni: 213 x 136 x 10.68 mm
  • Greutate: 445 grame
  • Altele: DLNA, Miracast
  • Garanţie: 2 ani

Performanţe şi rezultate în teste sintetice

Toshiba Encore rulează acelaşi sistem Windows 8.1 folosit cu sisteme laptop şi PC-uri desktop, oferind un mediu de lucru familiar atât în ce priveşte aspectul şi organizarea interfeţei, cât şi colecţia de aplicaţii disponibile, îmbogăţită în cazul de faţă cu pachetul Microsoft Office & Student 2013 şi antivirusul McAfee LiveSafe.

Chiar dacă este motorizată de un procesor funcţionând la doar 1.33GHz (până la 1.86GHz în mod burst), tableta nu ne face să resimţim un deficit de performanţă supărător. Din contră, sistemul Windows 8.1 porneşte extrem de rapid, tableta fiind perfect utilizabilă după numai 10 secunde de la apăsarea butonului Power. Interfaţa Windows 8 pe bază de tiles-uri răspunde prompt la comenzi, aplicaţiile se deschid suficient de repede, iar derularea paginilor web în browser-ul Chrome este aproape la fel de cursivă ca pe un laptop tradiţional.

Toshiba Encore - performanţele dispozitivului de stocare SSD

Totuşi, odată ce părăsim interfaţa Modern UI optimizată pentru ecrane touch, interacţiunea cu elemente de interfaţă minuscule redate în mediul Desktop poate fi un adevărat chin, ecranul de 8 inch fiind pur şi simplu prea mic pentru a permite folosirea eficientă a interfeţei touch. Ceva mai bine stau lucrurile dacă apelăm la un stylus, neinclus din păcate în pachetul standard cu accesorii. Trecând peste acest inconvenient, Toshiba Encore prezintă avantajul incontestabil de a putea rula aproape orice aplicaţie tradiţională pentru PC, de la banalul Yahoo Messenger şi până la ediţia completă Adobe Photoshop. Ce-i drept, performanţele resimţite cu acestea pot varia destul de mult. Spre exemplu, aplicarea filtrelor de imagine in Adobe Photoshop necesită multă răbdare, chiar dacă sunt utilizate toate cele 4 nuclee de procesare. Altfel, chiar dacă chip-ul Atom Z3740 este departe de puterea oferită de un procesor Intel Core, performanţele obţinute sunt totuşi duble faţă de generaţia anterioară Clover Trail şi în general suficiente pentru aplicaţii uzuale.

Trecând peste difuzoarele poziţionate neinspirat, ecranul IPS de 8 inch oferit de Toshiba Encore este numai bun pentru vizionarea de filme. Ajutată cu funcţiile de decodare hardware oferite de chipsetul Intel Atom, tableta redă fără probleme clipuri YouTube la rezoluţie 1080p şi filme cu format MP4. Rezultate bune pot fi obţinute atât cu playerul media pentru Windows 8.1, dar şi cu aplicaţia Media Player Classic pentru desktop (instalată separat), cea din urmă oferind mai multe reglaje de fineţe şi opţiuni pentru gestionarea  fişierelor cu subtitrări.

Chiar dacă este cam puţină după standardele PC-urilor actuale, memoria RAM în cantitate de 2GB nu s-a arătat o piedică serioasă pentru tabletă, SSD-ul folosit pentru găzduirea sistemului de operare reuşind să compenseze fără probleme folosirea mai agresivă a memoriei virtuale. Mult mai serioasă este limitarea celor 32GB spaţiu de stocare, din care mai puţin de 10GB rămân efectiv disponibili pentru instalarea de aplicaţii. Putem compensa oarecum prin adăugarea unui card microSD, dar inevitabil mai devreme sau mai târziu tot vom rămâne fără spaţiu disponibil pe partiţia primară.

Comparată cu tablete celebre bazate pe Android şi iOS, Toshiba Encore se descurcă admirabil, chipsetul Intel oferind performanţe la nivelul soluţiilor Apple A7 şi Nvidia Tegra 4, fiind depăşit doar de puternicul Snapdragon 800 produs de Qualcomm.

Comparată cu sisteme PC şi laptopuri tradiţionale, chip-ul Intel Atom optimizat pentru răcire pasivă duce o luptă inegală:

  • Cinebench R11.5 – CPU multi-core 1.25 pts, CPU single-core 0.32 pts, Open GL 5.93fps
  • SuperPi 1.5XE – 45.25 sec (1MB test)
  • HD Tune 5.0 – viteză medie citire 104.3MB/s, timp de acces 0.2ms

Pe durata testelor carcasa din plastic ce adăposteşte componentele tabletei a rămas aproape rece la atingere, disiparea căldurii generate de chipsetul Intel Atom nepunând probleme deosebite.

Camera foto

Chiar dacă este încadrată la un nivel de preţ accesibil, Toshiba Encore se poată lăuda cu o cameră foto de bună calitate, echipată cu senzor de 8MP şi capabilă să filmeze la rezoluţie 1080p.

Ansamblul optic scade puţin din claritate şi tinde să distorsioneze marginile imaginii, dar per total ne alegem cu poze de bună calitate. Nivelul de zgomot rămâne insesizabil chiar şi sub cer înnorat, iar expunerea şi balansul de alb sunt realizate corect în majoritatea cazurilor.

Toshiba Encore video sample download

Funcţia de filmare beneficiază de focalizare automată şi stabilizare electronică, oferind cadre bine detaliate şi fără prea mult zgomot de fundal. Din păcate compresia folosită este cam ineficientă, necesitând aproape 150MB pentru fiecare minut de înregistrare.

Autonomie

Puţin mai voluminoasă decât aş fi dorit şi cu 100 grame mai grea decât rivala Lenovo Miix 2 8 recent testată de Go4it, Toshiba Encore se descurcă bine în testele de autonomie, chiar dacă rezultatele obţinute sunt contradictorii. Astfel, în timp ce tableta Lenovo excelează în testul pentru autonomie video obţinând un timp de 8 ore şi 45 minute, tableta Toshiba a cedat după numai 6 ore şi 50 minute, la doar 10 minute distanţă de cele 7 ore declarate de producător.

Testul pentru autonomie web inversează situaţia, dând câştigătoare tableta Toshiba Encore cu 9 ore şi 15 minute, faţă de numai 7 ore şi 55 minute obţinute la navigare web cu tableta Lenovo. Discrepanţa pare să fie rezultatul ajustării diferite a luminozităţii ecranului, în încercarea obţinerii unor condiţii confortabile de vizionare.

Concluzie

Surprinzător de rapidă pentru o tabletă cu sistem de operare desktop, Toshiba Encore redă fără cusur interfaţa şi aplicaţiile Windows 8.1, ba chiar ne permite să suplimentăm colecţia încă săracă de aplicaţii Windows 8 folosind programe dektop obişnuite. Dacă alegem această variantă ar fi de preferat să achiziţionăm şi un stylus, care să ne ajute să interacţionăm mai comod cu elemente de interfaţă neoptimizate pentru ecrane touch.

Toshiba Encore - tabletă accesibilă cu Windows 8.1

Cert este că Toshiba Encore (sau orice altă tabletă cu Windows 8.1) nu poate fi recomandată celor care vor să dispună de cele mai  în vogă jocuri şi aplicaţii pentru tablete, ecosistemul Microsoft nefiind încă suficient de bine dezvoltat. Dacă în schimb este dorit un mediu software familiar, cu acces la aplicaţii pentru desktop arhicunoscute, atunci Toshiba Encore este o variantă care merită luată în considerare, preţul de aproximativ 1250 Lei fiind oricum unul bun.

Părţi pozitive

Ecran de bună calitate
Performanţe
Autonomie bună
Camera foto de 8MP
Aplicaţii desktop Windows x86
Iesire video
Slot microSD

Părţi negative

Difuzoare anemice
Greutate puţin cam mare
Ofertă modestă de aplicaţii optimizate pentru tablete cu Windows 8
Doar 32GB memorie internă
Toshiba nu oferă si o variantă cu 3G

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult