Autoritățile americane revocă licențele Intel și Qualcomm de a livra cipuri către Huawei

09.05.2024
Autoritățile americane revocă licențele Intel și Qualcomm de a livra cipuri către Huawei

Conform mai multor surse, colegii de la Yahoo! Finance relatează ca autoritățile Statelor Unite ale Americii au revocat licențele oferite companiilor Intel și Qualcomm de a livra cipuri pentru laptop-uri și dispozitive mobile către Huawei Technologies.

Licențele ar fi fost revocate chiar de marți, 7 mai 2024, Departamentul de Comerț al SUA confirmând că a revocat unele licențe, fără a menționa însă companiile afectate. Momentan, niciuna dintre cele trei companii implicate – Intel, Qualcomm și Huawei – nu a făcut vreun comentariu oficial în acest sens.

Decizia ar fi venit după ce Huawei a lansat, luna trecută, primul laptop din portofoliul companiei capabil de executarea de sarcini bazate pe AI – MateBook X Pro –, bazat pe noul procesor Core Ultra 9 de la Intel. Lansarea acestui laptop a atras atenția congresmanilor republicani, care au acuzat Departamentul de Comerț că ar fi dat undă verde celor de la Intel pentru vânzarea acestor cipuri către Huawei. Aceștia ar fi cerut administrației Biden să ia măsuri și mai dure împotriva companiei chineze.

Această decizie va sprijini securitatea națională a Statelor Unite, va proteja ingeniozitatea americană și va diminua abilitatea Chinei comuniste de a-și dezvolta tehnologiile.

– Elise Stefanik, membră a Congresului SUA din partea partidului republican

Noile interdicții ar putea afecta Huawei, compania chinezească bazându-se pe Intel pentru a oferi procesoare pentru laptopurile sale. În ultima vreme, Intel s-a confruntat cu o cerere scăzută pentru cipurile sale tradiționale dedicate centrelor de date și PC-urilor. Luna trecută, compania a pierdut 11 miliarde din valoarea sa la bursă după ce a estimat venituri și profit sub previziunile pieței.

Încă din 2019, cei de la Huawei au fost plasați pe lista neagră a Statelor Unite, companiile americane având nevoie de licențe speciale pentru a putea livra componente tehnologice către aceștia. O astfel de licență a fost acordată de administrația Trump pentru Intel, în 2020, fabricantul de procesoare primind astfel dreptul de a-și livra cipurile către Huawei.

De asemenea, în 2020, Qualcomm a primit acordul de la livra cipuri mai vechi, restricționate la tehnologia 4G, către Huawei. Totuși, Qualcomm a afirmat că nu se așteaptă să mai primească venituri pentru cipuri din partea Huawei după terminarea acestui an.

Chiar și în aceste condiții, Qualcomm încă își licențiază portofoliul de tehnologii 5G către Huawei, chinezii fiind astfel capabili să pună bazele unui cip 5G, realizat de divizia sa HiSilicon, care, după spusele analiștilor, încalcă sancțiunile impuse de autoritățile SUA. Qualcomm a afirmat că acordul de licențiere a brevetelor către Huawei va expira în anul fiscal 2025, însă deja au fost pornite negocieri pentru a-l prelungi.

Conform opozanților Huawei, aceste licențe și acorduri au contribuit la creșterea din ultimii ani a companiei chineze, care a revenit atât cu cipuri competitive pentru telefoanele lor mobile, cât și grație unor noi componente dedicate mașinilor inteligente electrice de fabricație chinezească.

Sursa: Yahoo! Finance

Urmărește Go4IT.ro pe Google News