China a lansat ultimii sateliți Beidou. Deține acum o alternativă complet funcțională la GPS

24.06.2020
China a lansat ultimii sateliți Beidou. Deține acum o alternativă complet funcțională la GPS

Beidou, sistemul de navigație chinez, este acum complet funcțional. China a lansat ieri ultimii sateliți necesari pentru a crea un sistem global, care să poată concura cu GPS-ul american, care este acum standardul în majoritatea țărilor. Beidou Navigation Sattelite System a fost un proiect de lungă durată pentru China, dezvoltarea lui începând încă din anii 90, cu prima versiune funcțională în anul 2000. Totuși, acum, sistemul este comparabil cu celelalte soluții din piață: GPS, GLONASS și Galileo.

Beidou este acum o alternativă complet funcțională la GPS

Sistemul de navigație chinez Beidou este acum în cea de-a treia fază de funcționare. Proiectul a fost astfel declarat drept „completat”. Sistemul va funcționa de acum înainte la parametri optimi fără necesitatea de îmbunătățire hardware. De altfel, China se așteaptă ca următorul upgrade major să aibă loc abia prin 2035. Față de GPS și GLONASS, Beidou este în orbită la o distanță mai mare de Pământ, dar totuși mai aproape decât sistemul european Galileo.

În acest moment, sistemul Beidou poate fi folosit de dispozitivele compatibile oriunde pe suprafața planetei. La sfârșitul anului trecut, 70% dintre smartphone-urile chinezești erau deja compatibile cu acest sistem de navigație. De altfel, autoritățile chineze obligă producătorii de vehicule de mare tonaj, autobuzele și camioanele autoutilitare să fie echipate cu echipamente compatibile cu Beidou.

China, Rusia și Europa au dezvoltat sisteme alternative la GPS

Motivul pentru care China, Rusia și Europa și-au dezvoltat sisteme proprietare de poziționare globală și navigație este simplu. Sistemul GPS este dezvoltat de SUA, iar în cazul unui conflict, americanii ar putea restricționa accesul la acesta. Astfel, fiecare regiune în parte a decis să își creeze propria alternativă, care la bază funcționează într-o manieră similară.

Cel mai probabil însă, un astfel de conflict nu va apărea în viitorul apropiat. De asemenea măsurile de restricționare pentru GPS ar fi niște măsuri extreme, care ar putea avea efecte negative în toată lumea, inclusiv în SUA. De altfel, în cazul în care oricare dintre sistemele de navigație pe care le folosesc dispozitivele ar avea probleme, compatibilitatea dispozitivelor cu mai multe astfel de sisteme ar asigura continuarea utilizării acestui tip de servicii.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult