2008 – certitudini, zvonuri, speranţe, Service Pack-uri şi telefoane

2008 - certitudini, zvonuri, speranţe, Service Pack-uri şi telefoane
2008 şi Microsoft

2007 a fost un an important pentru IT. Windows Vista şi iPhone au fost produsele care au ţinut prim-planul în anul care tocmai s-a încheiat. Nokia N95, Sony Ericsson P1i şi HTC Touch au fost la rândul lor unele dintre cele mai interesante produse lansate în 2007.

În 2008 nu vom mai avea probabil la fel de multe evenimente. Microsoft nu va mai lansa un nou sistem de operare, iar Apple nu va dezvolta un telefon care să capteze atenţia cum a făcut-o iPhone anul trecut. Însă ambele companii îşi vor îmbunătăţi produsele în acest an. Microsoft va termina lucrul la ServicePack 1 pentru Windows Vista şi Service Pack 3 pentru Windows XP, iar Apple va face un upgrade pentru iPhone, upgrade pe care ce-i mai mulţi îl numesc simplu, iPhone2.

Două Service Pack-uri într-un an

Windows Vista nu a rupt gura târgului, asta recunoştea şi Bill Gates ceva mai elevat în cadrul unui interviu acordat la CES 2008. Aşa că în 2008 Microsoft şi-a propus să repare ce nu merge în Vista prin Service Pack 1. Pentru utilizatori, acesta ar putea însemna împăcarea cu Vista. Pentru Microsoft va însemna vânzări mai mari. De ce vânzări mai mari odată cu ServicePack 1? Pentru că foarte mulţi dintre utilizatorii care aveau rezerve legate de Vista aşteaptă SP1 înainte să treacă la noul sistem de operare.

Windows Vista

Service Pack 1 pentru Windows Vista va îmbunătăţi mai multe aspecte, printre acestea se numără stabilitatea, compatibilitatea şi viteza. Printre cei care au testatSP 1, opiniile sunt împărţite. Unii spun că sporul de performanţă este mic spre 0, în timp ce alţii susţin că acesta depăşeşte 10 procente. Adevărul îl vom vedea când vom instala versiunea finală a acestui ServicePack.

Poate la fel de aşteptat este al treilea Service Pack pentru Windows XP. Pentru mulţi, Windows XP a rămas sistemul de operare preferat, asta la aproape 7 ani de la lansare. Şi cum procentul de utilizatori de XP este încă superior celui de Vista, rezultă că mai mulţi utilizatori aşteaptă cu nerăbdare lansarea Service Pack 3 pentru XP. Chiar dacă Microsoft va sista în curând vânzările la XP, asta nu înseamnă că dintr-o dată toţi cei care folosesc XP vor trece pe Vista. După cum văd eu lucrurile, abia peste un an sau doi Vista va avea o cotă de piaţă mai mare de cât XP. Iar prin cotă de piaţă înţeleg totalitatea celor care folosesc sisteme Windows, legal sau ilegal.

Cele două Service Pack-uri sunt certitudinile anului 2008 din partea Microsoft. La capitolul posibile apariţii am putea trece interesantul concept Microsoft Surface despre care se tot vorbeşte de ceva vreme încoace, dar nu se ştie exact când va fi comercializat. Cu puţin noroc ar putea fi lansat chiar anul acesta. Dacă nu versiunea finală, măcar un prototip ceva mai avansat ar putea să ne surprindă la unul din mariletărguri IT, Cebit ori Computex.

Microsoft Surface

Telefoanele anului

Google Android

Cel mai aşteptat terminal mobil al lui 2008 va fi cu siguranţă Google Android. De fapt, Android este doar un sistem de operare, nu un telefon propriu-zis. Dar are în spate o alianţă numită Open Handset Coalition în care se regăsesc câteva zeci de jucători din industria telecomunicaţiilor. Unde mai adăugăm că liderul alianţei este Google şi că tot ce poartă brandul Google atrage atenţia.

Google Android

Google promite o experienţă revoluţionară prin Android-ul său, însă până acum nu ne-a oferit decât frânturi de informaţii. Cel mai probabil, primul telefon cu Google Android va ajunge pe piaţă spre sfârşitul acestui an şi va fi un HTC. Vor urma apoi şi alte mărci de telefoane. Tot ce putem spera este că va însemna mai mult decât iPhone.

iPhone2

Deşi oficialii Apple, nu au dat prea multe informaţii despre acest subiect, este posibil ca în acest an să fie lansat un upgrade de iPhone. Şi ca orice upgrade ar trebui să aibă şi unele facilităţi noi. Nu cred funcţiile multi-touch vor fi îmbunătăţite. În schimb, s-ar putea să apară suportul pentru 3G şi bluetooth real. Poate se va lucra şi la funcţiile de bază gen copy&paste care vor face din iPhone mai mult decât un telefon la modă.

iPhone

Nokia Eco Sensor

Chiar dacă nu va fi la fel de popular ca N95, Nokia Eco Sensor se va dovedi una dintre cele mai interesante apariţii în peisajul comunicaţiilor mobile. Acest terminal beneficiază de senzori care pot afişa calitatea mediului înconjurător şi starea de sănătate (puls, tensiune, temperatură etc.) a proprietarului.

Nokia Eco Sensor

În afară de produsele menţionate, vor mai cu siguranţă multe alte telefoane interesante pe parcursul acestui an. Următorul val de noutăţi va veni cu ocazia 3GSM, cea mai importantă expoziţie din industria telecomunicaţiilor.