7 alternative la iPhone 3G

12.08.2008
7 alternative la iPhone 3G
Nokia N96, Sony Ericsson Xperia X1

Nokia N96 – superdotat, dar fără touchscreen!

Doar lista dotărilor tehnice ale acestui telefon te plictiseşte. Prea mult de citit. Prea multe ştie să facă, sigur te saturi când ajungi la… tuner încorporat DVB-H pentru recepţionarea posturilor TV digitale cu transmisie terestră. Oricum această funcţie este mai puţin utilă, deocamdată, în ţara noastră. Nokia N96 este un terminal pentru orice activitate, de la distracţie la office sau informare, graţie capabilităţilor deosebite de navigare pe Internet. Bate iPhone-ul din aceste puncte de vedere, mai puţin însă ca modalitate de control.

Avem tot tastatură, Nokia nici de această dată n-a privit cu ochi buni interfaţa tactilă. Designul este de-asemenea diferit, N96 fiind un model cu mecanism de dublă glisare. Acelaşi sistem de operare tipil smart-urilor Nokia, Symbian, cu multe aplicaţii preinstalate, inclusiv editoare office. Wi-Fi şi HSDPA de 3,6Mbps deschid paginile web în mare viteză pe un ecran generos – nu exagerat – de 2,8 inci cu rezoluţie de 240×320 de pixeli. În privinţa videotelefoniei 3G, da! se poate cu camera secundară (frontală) VGA.  Pentru conectarea la computer, respectiv  periferice ori pentru folosirea mobilului drept modem avem USB 2.0 şi Bluetooth. Se cuplează inclusiv la plasmă/TV prin conector standard VGA ca să vezi clipurile video sau pozele din telefon pe un display oricât de mare.

Cât despre fotografiere/filmare, Nokia N96 încântă cu o cameră de 5 megapixeli (ei bine, nu se compară cu cea de 2MP a lui iPhone!), teoretic la fel de bună ca un aparat obişnuit point-and-shoot, graţie lentilelor marca Carl Zeiss şi a funcţiei de autofocalizare; dispune şi de bliţ cu două leduri puternice, stabilizator de imagine la înregistrări video (VGA cu 30 de cadre pe secundă). Radio FM stereo cu afişare a informaţiilor RDS, player multimedia MP3/AAC/AAC+/eAAC+/WMA/MPEG4 sunt deja banalităţi pentru un asemenea terminal, însă N96 vine cu accelerare video pentru o afişare excelentă cu minim de consum de baterie la filmele cu bitrate superior (comprimate pentru calitate cât mai bună). Cu memoria nu ne putem plânge, 16GB interni plus până la 8GB pe card de memorie microSD înseamnă arhisuficient.

Am uitat de GPS? Există şi aşa ceva, ba chiar se împacă cu camera foto: la fel ca în cazul Garmin Nuvifone, când fotografiezi, pozele pot primi la "properties" coordonatele geografice specifice locului din care le-ai surprins. Cu excepţia tunerului TV, N96 nu e chiar ieşit din comun faţă de modele mai vechi N, dar tare m-aş bucura dacă o duce mai bine cu autonomia având în vedere că un astfel de terminal e bun la toate, nu numai la vorbit, iar modelele anterioare pe care le-am şi testat anul trecut (N90 – N95) mureau tare în grabă – în mai puţin de o zi, fără să le forţezi prea tare cunoştinţele. În magazine N96 e aşteptat din toamnă, pentru un preţ de pornire de 550 de euro. Dimensiuni faine, 103x55x18 mm, 125 g.

Nokia N96

XPERIA X1 – "iPhone-ul" marca Sony Ericsson ascunde o tastatură de laptop

Prin noiembrie ajunge în Marea Britanie la operatorul "3". Poate ajunge şi pe-aici, măcar prin rude sau prieteni. Xperia este o serie nouă în portofoliul Sony Ericsson care combină web-ul cu multimedia într-o formă prietenoasă cu utilizatorul. Este o serie nouă, în cazul X1, nu numai prin designul niţel similar cu al iPhone-ului (ecran mare, tactil, intins pe mai toată partea frontală), dar şi prin faptul că dispune de o tastatură QWERTY glisantă de dimensiune apreciabilă (aşa numitul design arc-slide), iar la capitolul software nu ne mai alegem cu Symbianul promovat de Nokia ci cu sistemul de operare Windows Mobile 6.1 Professional de la Microsoft. X1, primul din seria Xperia vine cu touchscreen panoramic de 3 inci – deci potrivit pentru vizionarea unui filmuleţ ori ceva editare Word/Excell, conectivităţi Bluetooth şi Wi-Fi şi 3G de mare viteză (HSDPA).

Urmărind acest clip de prezentare am descoperit că mobilul are un aşa numit joystick optic – adică un buton tactil multifuncţional şi un accelerometru cu ajutorul căruia imaginea pe ecran e rotită automat în funcţie de cum ţii telefonul, vertical sau orizontal. Te ţin distrat camera de 3,2 megapixeli cu bliţ, macro şi autofocalizare, media playerul şi un radio FM cu RDS. Smartphone-ul vine cu aplicaţii de vizualizare a documentelor şi capabilităţi de primire a e-mail-urilor de conturi corporate, aşa că nu văd de ce n-ar fi potrivit pentru oamenii de afaceri.

Personal în văd ca pe o alegere mai bună în faţa lui Nokia N96, iată de ce: este mai relativ mai mic (110x53x16,7 mm – mai mult subţire) şi nu stresează cu mecanismul acela complex "dual-slide", are ecran touch mai mare de 3 inci cu rezoluţie wide mai bună de 800×480 de pixeli şi nici nu-i lipseşte GPS-ul. Cu memoria internă stă mai prost, doar 400MB, iar preţul este similar cu al lui N96. Acceptă carduri microSD.

Xperia

LG KU990, HTC Touch Pro, Samsung Omnia

LG Viewty – Primul iPhone a fost un LG Prada

Dacă nu punem la socoteală glorioasa interfaţă multitouch şi ne gândim efectiv la designul fără tastatură, cu partea frontală sufocată de un ecran tactil imens, atunci nu trebuie să uităm că primul telefon de acest fel a fost LG Prada KE850. Trecuseră vreo 2 luni după anunţarea acestuia până ca Steve Jobs să ne ofere vreun detaliu despre primul model de iPhone. Sunt mândrul first-tester al lui Prada pe meleagurile noastre şi trebuie să recunosc că anul trecut prin vară când l-am primit la puricat l-am considerat drept cel mai cool mobil văzut vreodată (încă iPhone nu era disponibil atunci).

Totuşi de-atunci a apărut un model înzecit mai bun, LG KU990 (nume de cod Viewty). Dacă KE8050 se limita la comunicaţii 2G, KU990 trece de 3G la HSDPA. Sorry, n-avem Wi-Fi şi nici GPS. În locul camerei simpliste de 2MP a lui KE850 – dar care m-a uimit cu calitatea pozelor – avem una complexă de 5,1 megapixeli cu bliţ puternic Xenon, focalizare automată sau manuală şi înregistrare video cu 120 de cadre pe secundă! O cameră frontală asigură videotelefonia, iar pe lângă Bluetooth şi USB 2.0, la fel ca în cazul Nokia N96 dispune de TV out ca să vezi pe un displaz imens imaginile şi clipurile video din telefon.

Afişează pe ecranul generos de 3 inci cu 400×240 pixeli mai toate formatele video populare, incluzând aici DivX şi Xvid, iar plazerul de muzică recunoaşte MP3 şi AAC. Nu-i multă memorie în creierul KU990, dar cea internă de 170MB poate fi sporită cu carduri microSD de ordinul GB. Are dimensiuni de fotomodel, 103,5×54,4×14,8 mm, 112 grame şi se găseşte în România la preţuri între 850 şi 2.000 de lei (cu, fără abonament). Posibil inconvenient, sistem de operare neidentificat :-), aşadar e greu de explicat ce aplicaţii poţi şi ce nu instala pe el.

LG Viewty

HTC Touch Pro – nu-i un iPod negru!

Seamănă cu Sony Ericsson Xperia X1 având tastatură glisantă, închis parcă ar fi ceva iPod – scuzaţi, MP3 player. Şi este al naibii de elegant, nu? E procreat la Taiwan de producătorul HTC, care nu ştiu cum, dar a ajuns tare bine privit în scurt timp după ce pţnă nu demult se ocupa cu fabricarea de telefoane pentru alte companii (OEM). Ţinta noului model Touch Pro este clară: the professional guy, omul de business, omul de teren mereu cu idei şi informaţii de aşezat undeva rapid cu o tastatură confortabilă, cu nevoi speciale de comunicare, dar pretenţios la multe alte aspecte.

Prezentat recent cu ocazia expoziţiei taiwaneze Computex 2008 din iunie, are de toate, nu ştim încă cât de elaborate: sistem de operare de ultimă generaţie de la Microsoft – Windows Mobile 6.1, ecran touch screen de 2,8 inci tactil cu interfaţă "Touch Flo 3D" controlabilă asemenea iPhone-ului, memorie de stocare internă de 512MB şi slot, 3G-HSDPA, Wi-Fi şi receptor integrat GPS. Bine, să nu uităm de playerele audio-video, suita de aplicaţii office inclusă sau de diversele posibilităţi de navigare pe net: browser Opera, Google Maps, redare de pe Youtube. Are o cameră VGA frontală pentru apeluri video şi una de 3,2MP pentru fotografii de rezoluţie mulţumitoare.

Ca să fiu cârcotaş, dacă HTC Touch Pro execută poze la fel de bune ca modelul HTC Advantage X7500 pe care l-am testat anul trecut deodată cu lansarea primului iPhone, această funcţie poate fi uitată. Advantage-ul respectiv, modelul acela cu ecran de 5 inci şi cameră de 2MP avea minunatul dezavantaj de a scoate poze mizerabile. În privinţa autonomiei, Touch Pro se vrea un fel de perpetum mobile pentru un PDA puternic, cu aproape 400 de minute de convorbire  în 3G şi aproape 500 de minute pe GSM. Şi, 500 de ore în stand by??? În Europa se arată spre finele anului la un preţ estimativ de 600 de euro.

HTC Touch Pro

Samsung Omnia – cvasiomnipotent

Samsung îşi declară modelul i900 (Omnia) drept cel mai reuşit dintotdeauna în portofoliul lor de smartphon-uri. Cei drept, îmbină într-un mod genial toate facilităţile pe care le-am descoperit la celelalte telefoane prezentate în acest articol, iar ca design se apropie poate cel mai bine de iPhone. A fost anunţat negru, dar după lansarea iPhone-ului 3G cu spate alb, Omnia a devenit ca prin minune, la rându-i, disponibil pe această culoare. Are doar 12,5 mm grosime şi un ecran tactil de 3,2 inci, nu cu mult mai mic decât la iPhone sau Garmin Nuvifone.

Are cameră digitală de 5 megapixeli cu mai toate funcţiile expuse la LG KU990 sau Nokia 96, inclusiv face-detection şi geotagare. Fireşte, GPS încorporat şi ieşire TV, HSDPA, Wi-Fi şi memorie internă de 8 sau 16GB plus slot microSD.  Un puternic procesor, cu frecvenţa de 624MHz, sistem de operare Windows Mobile 6.1 şi suita Microsoft Office (PowerPoint, Excel, and Word). Player MP3, respectiv DivX certificat. Joystick optic (se comportă ca biluţa aceea ce ţine loc de mouse la unele laptopuri) la fel cum are Sony Ericsson Xperia X1. Stop, plictisitor! Iulie l-a adus în Italia, în versiunea de 8GB cu preţul de 500 de euro.

Curând va să vină şi pe la noi. Până una alta, aruncaţi o privire unui mobil Samsung similar şi mai accesibil, disponibil de luna trecută în România: modelul F490, privit ca o replică la LG Viewty, deci implicit şi la iPhone.

Samsung Omnia

BlackBerry Bold, Garmin Nuvifone

Bun, deci de câteva zile şi românii pot comanda foarte oficial iPhone 3G. Şi până la finele lunii cererea online depusă pe situl Orange este ca şi onorată. Asta dacă nu cumva ai alte preferinţe. Poate că pentru tine iPhone 3G este deja fumat, plictisitor, enervant. Studiază o alternativă cu sau fără tastatură, în principiu superior dotată, disponibilă acum sau mai încolo, anul acesta.

BlackBerry Bold – "iPhone" recomandat oamenilor de afaceri

Research in Motion sau RIM, binecunoscutul producător de telefoane inteligente pentru segmentul enterprise a pregătit pentru această toamnă modelul Bold (9000), deosebit faţă de cele anterioare mai ales prin design. Mi-a displăcut întotdeauna look-ul smartphone-urilor BlackBerry, în schimb Bold îmi dă de înţeles că îl are integrat pe "vino-ncoa’ ". Are integrate şi conectivităţile Wi-Fi (Wi-Fi 802.11 a/b/g), respectiv 3G-HSDPA (3,6Mbps) sau tastatura completă QWERTY. Interfaţă grafică este foarte eficientă – în acelaşi timp plăcută ochiului.

Faţă de versiunile anterioare, spun cei ce l-au testat deja, BB Bold vine cu un browser web util, la îndemâna utilizatorului corporate dar şi a celui obişnuit, atât ca posibilităţi de control ori viteză de afişare a paginilor şi, din acest punct de vedere se apropie de ceea ce oferă iPhone. Bateria rezistă, timp de o zi şi jumătate la 300-500 email-uri, o oră de navigare pe Internet,  Wi-Fi pornit, Bluetooth oprit şi mesageria instant pe on, o oră de vorbit. Ar fi ultrarapid comparativ cu modelele mai vechi si la backup-sincronizare, rezumându-se la doare 5-10 minute potrivit aceluiaşi review, iar cum un om de afaceri n-are la dispoziţie o oră pentru asemenea activităţi, îmbunătăţirea aceasta este extrem de bine venită.

Ecran extrem de lizibil, port USB 2.0, conectivitate EDGE, GPS încorporat, Bluetooth 2.0 cu profil de audiţii stereo, procesor de 624MHz, speaker şi memorie internă de 1GB extensibilă la 8GB prin carduri microSD sunt alte detalii de avut în vedere dacă-l pui pe listă. Smartphone-ul de 114x66x14 mm şi 133 de grame se descurcă şi cu umplerea timpului liber al omului de afaceri, astfel că poţi reda muzică MP3/WMA/AAC+ şi filme DivX/WMV/XviD/3gp.

În plus, ai cameră foto-video de 2 megapixeli cu bliţ şi posibilitate de apeluri video. Probabil doar cu această cameră poţi transmite imagini live (videotelefonie) prin reţele 3G, deoarece nu am observat vreo cameră suplimentară pe partea frontală a telefonului. BB Bold sistem de operare BlackBerry OS. Preţul recomandat este de 500 lire sterline (vreo 1.000 dolari). În Marea Britanie va ajunge în jurul lui 15 august şi este posibil ca ulterior să-l vedem şi în România.

BlackBerry Bold

Garmin Nuvifone – cel mai bun "iPhone 3G" pentru navigare GPS

Despre Nokia se ştia mai demult că face televizoare, dar a ajuns populară drept cel mai important producător de telefoane mobile. Iar de anul trecut dă semne de atac asupra pieţei de echipamente GPS, montând receptoare GPS în smartphone-uri, ba chiar lansând anul acesta sisteme de navigare (de pildă, Nokia 330 Auto Navigation, disponibil şi la noi). În replică – cred analiştii -, Garmin, o companie cunoscută expres pentru dispozitivele sale de top pentru navigare GPS, schimbă ruta, încercând să pătrundă pe piaţa de mobile cu un telefon inteligent anunţat în februarie. Se numeşte nuvifone (nuvi este brandul aparatelor GPS din portofoliul Garmin) şi se aşteaptă să fie best of the best în privinţa posibilităţilor sale de asistare GPS.

Garmin preconizează că modelul nüvifone va fi disponibil în trimestrul al treilea din 2008, dar n-ar fi exclusă o  amânare până în primele luni ale lui 2009 – aşa se zvoneşte, poate şi pentru că Garmin a promis că Nuvifone va fi o adevarată operă de artă şi cine-ştie, mai au de lucru la fineţuri. Ştim cum va arăta – ca un iPhone, fireşte. Prea multe informaţii tehnice n-au fost însă dezvăluite despre acest mobil. Avem tot un ecran de 3.5 inci, deasemenea tactil şi lipseşte tastatura clasică. Introdus în suportul maşinii se activează automat funcţia de GPS, dar telefonul continuă să funcţioneze în background. Adică îţi vezi de drum asistat de vocea electronică şi harta de pe display. Dacă te apelează cineva nuvifone redevine telefon în toată regula, iar ghidarea vocală din speakerphone e înlocuită de vocea persoanei cu care conversezi.

Va dispune de conectivitate 3G de mare viteză (HSDPA), media player şi cameră integrată care va permite utilizatorilor să capteze imagini ce vor fi automat "însoţite" de coordonatele exacte de latitudine şi longitudine ale locului din care imaginea a fost surprinsă. Astfel, dacă utilizatorul va trimite o asemenea fotografie geotagată unui prieten prin email, acesta se va putea ghida prin GPS pe baza fotografiei primite direct spre locul în care a fost făcută. De o funcţie deosebit de utilă se vor bucura şoferii: laşi maşina într-o parcare imensă şi supraaglomerată, când ieşi din ea iei  cu tine Nuvifone-ul, dar apeşi totodată un "buton" de memorare a poziţiei.

Când te intorci, mobilul te ghidează înapoi exact către locul în care se află parcată. O variantă premium va include hărţi cu America de Nord, Europa de Vest şi Est plus o bază de date impresionantă care conţine milioane de puncte de interes şi, pentru prima dată la un produs Garmin, acces la serviciul “Google Local Search”. În România aparatul va fi livrat cu Atlasul Digital al României, ROAD2008, preîncărcat. Preţ estimativ, 500 USD.

Nuvifone

Urmărește Go4IT.ro pe Google News