A-GPS transformă orice telefon mobil în receptor GPS

A-GPS transformă orice telefon mobil în receptor GPS

Forum-ul SIMposium 2007, ce s-a desfăşurat la Berlin, a fost un eveniment cu totul deosebit. Pe parcursul celor două zile de conferinţe s-au ţinut 90 de dezbateri pe teme privind evoluţia sistemelor de comunicaţii, oportunităţi de dezvoltare a mediului de afaceri şi multe altele. Prezentarea celor de la Blue Sky Positioning mi s-a parut revoluţionară. Este vorba de o nouă tehnologie ce permite integrarea capabilităţilor de recepţie GPS într-o cartelă SIM.

Receptoarele GPS au evoluat foarte mult într-o perioadă relativ scurtă, dar să fie reduse la dimensiuni atât de mici încât să incapă între bateria telefonului şi PCB este destul de greu de înţeles, pentru mulţi dintre noi. Sistemul A-GPS face ca imposibilul să devină posibil prin prelucrarea datelor în afara SIM-ului (similar cu transmiterea SMS-urilor), cu toate astea, impedimentele de ordin tehnic rămânând considerabile. Tehnologia cartelelor SIM permite “sustragerea” a doar 6 mAh de la baterie, necesarul fiind mult mai mare, însă cei de la Blue Sky au argumentat, fără să dea prea multe detalii, că totul pleacă de la modul de realizare al antenei (vezi declaraţia exactă aici).

Ceea ce am inţeles este că receptorul GPS va fi independent de starea mobilului (pornit sau oprit). Practic, telefonul însuşi va funcţiona ca o antenă. Rămâne de văzut ce va urma, se ştie că Blue Sky colaborează deja cu producătorii de SIM-uri în vederea începerii procesului de producţie pe scară largă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News