Android 13 va putea conecta două rețele mobile, folosind același cip eSIM

04.04.2022
Android 13 va putea conecta două rețele mobile, folosind același cip eSIM
foto: Infineon

Percepută de mulți ca o evoluție naturală a venerabilei carcele SIM, tehnologia eSIM rezolvă două probleme și creează una în plus. Pe de o parte, producătorii smartphone nu mai sunt nevoiți să irosească spațiu prețios cu acomodarea unui slot dedicat pentru cartela SIM, iar dacă telefonul este furat, proprietarul de drept îl poate dezactiva în mod permanent cu o simplă solicitare trimisă producătorului. Pe de altă parte, în implementarea de bază eSIM preia doar rolul unei singure cartele SIM, nu mai multe.

Spre deosebire de vechiul sistem bazat pe cartele SIM dedicate, tehnologia eSIM funcționează mult mai simplu. Astfel, la activarea unui telefon nou cumpărat, trebuie doar să scanezi codul QR atașat „cartelei” obținută de la operatorul preferat de telefonie mobilă, obținut în formă tipărită sau scanat de pe ecranul altui dispozitiv. Iar dacă vrei să treci la alt operator de telefonie, nimic mai simplu. Scanez codul QR al acestuia. Probleme pot apărea însă dacă ai nevoie să adaugi și o a doua cartelă eSIM, platforma Android nesuportând această facilitate. În prezent, singura modalitate de a obține capabilități dual SIM este să alegi un telefon cu mai multe eSIM-uri, un telefon cu un eSIM și cartelă SIM fizică, sau un telefon cu mai multe carduri SIM fizice.

Însă potrivit descrierii atașate într-un brevet recent publicat de Google, funcționalitatea dual-SIM ar putea fi disponibilă și pe dispozitivele prevăzute cu un singur cip eSIM, începând cu versiunea Android 13.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu eSIM sau SIM încorporat, acesta este un înlocuitor digital pentru cartela SIM, permanent instalat pe telefonul sau tableta achiziționată. Ceva mai flexibil decât alternativa pur-hardware, cip-ul eSIM ar putea fi configurat cu profiluri multiple de conectare la rețele mobile.

Aparent, Google atestat deja suportul multiple eSIM (MEP) cu telefoane din seria Pixel, echipate cu versiuni experimentale de firmware.

Odată suportat într-o versiune oficială de Android, este așteptat cu suportul dual-SIM prin eSIM (MEP) să ducă în cele din urmă la dispariția cartelei SIM tradițională, producătorii smartphone având numeroase motive să renunțe la această tehnologie depășită. Pe de o parte, este vorba de simplificarea designului de carcasă și scăderea costurilor, prin reducerea numărului de componente necesare. Însă cel mai important, slotul pentru cartelă SIM este o piedică majoră în calea extinderii spațiului alocat pentru acumulator, eliminarea acestuia putând aduce creșteri importante în autonomia viitoarelor generații de telefoane.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult