Android a cucerit aproape 80 de procente din piaţă în 2013, dar 2014 va marca prima scădere a platformei

30.01.2014
Android a cucerit aproape 80 de procente din piaţă în 2013, dar 2014 va marca prima scădere a platformei

2013 a fost un an extrem de bun pentru sistemul de operare Android, datele publicate de Strategy Analytics arătând că platforma software Google şi-a adjudecat aproape 80 de procente din totalul vânzărilor de smartphone-uri. Conform prognozelor făcute de această companie, Android şi-a atins însă potenţialul maxim şi este posibil să asistăm la prima scădere a cotei sale de piaţă în cursul acestui an.

În cursul anului trecut, producătorii de telefoane Android au vândut 781,2 milioane de terminale, platforma Google ajungând astfel la o cotă de piaţă de 78,9 procente. La sfârşitul anului 2012, platforma software Android avea o cotă de piaţă cu zece procente mai mică, saltul făcut în 2013 aducând-o într-o poziţie zdrobitoare din care domină restul industriei într-un raport de 4:1.

Strategy Analytics avertizează însă că această creştere anuală de 10 procente este cea mai mică înregistrată de la debutul platformei Android până acum, compania afirmând că acest sistem de operare şi-a atins potenţialul maxim şi nu prea mai are unde să crească. Din această cauză, este posibil ca 2014 sa fie primul an în care vom asista la scăderea cotei de piaţă a platformei Android.

Rivalul Apple a anunţat recent că a vândut un număr-record de 51 de milioane de terminale iPhone în cursul ultimului trimestru al anului trecut, însă acest lucru a ajutat-o prea puţin. Conform datelor publicate, Apple a vândut de-a lungul anului trecut o cantitate de 153,4 milioane de terminal, platforma iOS scăzând însă de la 19,4 la 15,5 procente.

Microsoft a reuşit să smulgă doar un procent suplimentar din această piaţă dominată de Google, Windows Phone crescând de la 2,7% la 3,6% în ciuda creşterilor mult mai mari înregistrate pe unele pieţe precum Europa de Vest sau Centrală şi de Est. Restul producătorilor care se bazează pe alte platforme au înregistrat o scădere drastică de la cele 9,1 procente înregistrate la finele lui 2012 la numai 2 procente la finele anului trecut.

Raportul oferă şi datele pentru ultimul trimestru din cursul anului trecut, comparaţia cu cifrele pentru întregul an scoţând în relief tendinţele de final de an: interesul crescut pentru terminalele iPhone (aspect care se coroborează cu datele publicate de Apple), scăderea uşoară a interesului pentru Windows Phone şi o prăbuşire dramatică a celorlalte platforme precum BlackBerry OS sau Symbian.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News