Angajaţii unuia dintre partenerii Apple, acuzaţi că au strecurat componente defecte în telefoanele iPhone pe care le-au asamblat

19.12.2019
Angajaţii unuia dintre partenerii Apple, acuzaţi că au strecurat componente defecte în telefoanele iPhone pe care le-au asamblat

Componentele iPhone originale sunt costisitoare şi în general, greu de găsit în afara centrelor de service autorizate de Apple. Drept consecinţă, oricine găseşte o metodă pentru a obţine piese originale în număr mare poate face profit considerabil prin revânzarea acestora pe piaţa neagră.

Chiar dacă te ocupi cu repararea telefoanelor, piesele originale de iPhone sunt greu de procurat, fiind nevoie de certificări şi acordul explicit din partea Apple pentru a-ţi fi livrate. Dar nu şi dacă lucrezi la i mare fabrică unde se produc telefoane iPhone, piesele mult râvnite trecând prin mâinile tale zi de zi. Rămâne doar să găseşti o modalitate pentru a le sustrage fără să fie sesizată lipsa acestora.

Foxconn, compania care asamblează majoritatea iPhone-urilor vândute de Apple, are peste un milion de angajaţi şi se pare că o mică parte dintre aceştia au intrat într-o schemă pentru profit rapid, care presupune substituirea anumitor componente potenţial valoroase cu replici contrafăcute, chiar pe linia de asamblare.

Potrivit dezvăluirilor apărute în ziarul Taiwan News, Foxconn desfăşoară o anchetă internă pornind de la suspiciunea că mai mulţi angajaţi aflaţi în funcţii de conducere au creat o reţea paralelă de distribuţie a componentelor iPhone. Potrivit acuzaţiilor aduse, angajaţii Foxconn ar fi vândut piese iPhone scoase de pe linia de asamblare ca fiind defecte unei alte companii care le-a asamblat în telefoane mobile şi le-a vândut cu ajutorul unui om de afaceri din Taiwan.

În mod normal, componentele defecte sunt distruse şi trimise spre reciclare, ceea ce îngreunează păstrarea unei evidenţe detaliate despre acestea. Operaţiunea pare să fi fost destul de mare, profitul generat fiind estimat la aproximativ 43 milioane de dolari.

Un alt raport al presei locale citează un e-mail al unui presupus angajat nemulţumit care a expus schema de fraudare. Potrivit acestuia, operaţiunea se desfăşoară de fapt la o scară mult mai mare, pierderile pentru Apple cauzate prin marcarea anumitor componente ca fiind defecte şi refolosirea acestora după ce au fost scoase de pe stoc apropiindu-se de 3 miliarde dolari. Aparent, e-mailul a fost trimis direct către Tim Cook şi apoi echipei companiei de asigurare şi audit a companiei, care acum este implicată într-o anchetă cu potenţial exploziv. Cel mai probabil concluziile le vom afla abia peste câteva luni, iar dacă se probează, acuzaţiile ar putea avea un impact serios asupra parteneriatului cu Foxconn, în condiţiile în care relaţiile comerciale dintre Statele Unite şi China sunt deja tensionate.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult