Apple alege TSMC peste Samsung ca unic dezvoltator de chipset-uri A10

15.02.2016
Apple alege TSMC peste Samsung ca unic dezvoltator de chipset-uri A10

De câţiva ani companiile Samsung şi TSMC dezvoltă procesoarele Apple din seria A, integrate în iPhone-uri şi iPad-uri. Se pare însă că pentru modelul viitor doar TSMC va livra procesoare către compania americană, Apple alegând-o ca unic partener pentru procesoarele A10, care vor debuta cel mai probabil în această toamnă.

Această veste nu va afecta în niciun fel consumatorul de rând, însă este o veste proastă pentru Samsung. Se pare că divizia de microprocesoare a companiei se baza destul de mult pe comenzile din partea Apple, iar pierderea contractului ar putea duce la un an neprofitabil pentru aceasta. Motivul pentru care Apple a ales Taiwan Semiconductor Manufacturing Company în detrimentul Samsung a fost noul proces de fabricaţie pe 10nm, care ar trebui să aducă procesoare mai mici, mai eficiente şi mai reci decât în trecut. Samsung momentan realizează procesoare doar pe 14nm.

TSMC şi Samsung s-au mai luptat pentru a pune mâna pe contracte de dezvoltare pentru Apple. Încă de la primul iPhone, compania coreană a ajutat la realizarea procesoarelor Apple, însă parteneriatu a luat o pauză în câteva instanţe. Primul procesor Apple realizat exclusiv de TSMC a fost modelul A8, regăsit în iPhone 6, 6 Plus şi iPad Mini 4. Pentru modelele 6S şi 6S Plus, Apple a împărţit volumul între Samsung şi TSMC, iar acum, pentru iPhone 7, TSMC primeşte din nou exclusivitate. Unul dintre motivele probabile pentru care Apple a ales firma taiwaneză ar putea fi faptul că modelele de iPhone 6S care folosesc procesoare Samsung rulează la o temperatură mai ridicată, lucru care duce la reducerea duratei de utilizare.

Samsung dezvoltă însă în continuare în mod exclusiv modelul de procesor S1, pentru Apple Watch şi se zvoneşte că se pregăteşte pentru livrarea de panouri OLED, care vor fi integrate în următorul telefon Apple. Compania doreşte însă să îşi îmbunătăţească procesul de fabricaţie, plănuind pentru anul viitor procesoare pe 7nm. În cazul în care TSMC nu va ţine pasul, este posibil să vedem o întoarcere la procesoare Apple dezvoltate de Samsung pentru modelul iPhone 7S.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult