Apple ar putea prelua tehnologia periscope pentru gama iPhone

08.12.2020
Apple ar putea prelua tehnologia periscope pentru gama iPhone
foto: huawei

Comparat soluțiilor convenționale, tehnologia periscope desfășoară pe orizontală lentilele camerei foto, lărgind intervalul de zoom optic disponibil pe următoarele modele iPhone.

În loc să înghesuie lentilele deasupra senzorului optic, camerele foto cu tehnologie periscope evită constrângerile de spațiu folosind o lentilă tip prismă, a cărei rol este să reflecte lumina la unghi de 90°. Dispuse pe axa longitudinală a carcasei, lentilele responsabile cu focalizarea imaginii se pot deplasa fără a fi constrânse de grosimea telefonului.

Cu această tehnologie, Apple ar putea depăși cu mult intervalul de zoom optic disponibil cu seria iPhone 12, limitat la valoarea 5X pe modelul Pro Max.

Spre exemplu, funcția „Space Zoom” disponibilă pe modelul Galaxy S20 Ultra ridică nivelul de la zoom optic de la valoarea 4X în modul nativ (fără pierderi de claritate) la 10X prin folosirea porțiunii centrale a senzorului optic, respectiv 30X – 100X cu zoom digital.

Potrivit surselor din industrie, introducerea tehnologiei periscope pentru gama iPhone este ca și inevitabilă, limitele sistemelor telephoto de tip convențional fiind deja atinse cu actualul model iPhone 12 Pro Max. Dar pentru asta, Apple trebuie mai întâi să găsească un furnizor capabil deopotrivă să respecte criterii de calitate foarte exigente și să livreze un volum foarte mare de module pentru noua cameră periscope.

iphone periscope
foto: YouTube

Apple are nevoie și de Samsung pentru a aduce tehnologia periscope pe gama iPhone

Cel mai probabil, Samsung nu va livra aceste componente pentru Apple, existând un conflict de interese vizând conservarea avantajului competitiv pentru propria gamă smartphone. Temerile sud-coreenilor sunt însă justificate, Apple deținând mai multe brevete care aduc îmbunătățiri sistemului periscope.

O posibilă soluție pentru refuzul inițial al sud-coreenilor ar putea fi găsirea unui intermediar care să procure componentele necesare de la fabricantul Samsung Electro-Mechanics, condițiile precise fiind trasate tot într-o înțelegere negociată în cele din urmă cu Samsung.

Deocamdată, este greu de spus ce performanțe foto ar putea oferi prima generație iPhone echipată cu camere periscope. Samsung oferă deja zoom optic 10X pe modelul Galaxy S20 Ultra și probabil va aduce noi îmbunătățiri în anii ce vor urma. În mod predictibil, Apple va încerca să egaleze și eventual, să depășească performanțele Samsung.

Având în vedere stadiul actual al pregătirilor, respectiv dificultatea găsirii unui furnizor de componente potrivit, probabil că primul model iPhone cu camere periscope nu va vedea lumina zilei mai devreme de anul 2023.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult