Apple avertizează utilizatorii de iPhone 5: telefonul nu se va mai conecta la internet fără cel mai recent update

28.10.2019
Apple avertizează utilizatorii de iPhone 5: telefonul nu se va mai conecta la internet fără cel mai recent update

iPhone 5 este un telefon vechi care nu mai are suport software de câţiva ani deja. Totuşi, compania face toate eforturile posibile pentru a avertiza utilizatorii care încă mai folosesc un astfel de dispozitiv că începând cu data de 3 noiembrie, acesta nu va mai putea fi conectat la internet fără cea mai nouă versiune software disponibilă pe acesta: iOS 10.3.4. Motivul pentru care acest model pierde accesul la internet este însă strâns legat de GPS, nu de software.

Apple nu va tăia de bunăvoie accesul telefoanelor la internet, însă acestea se bazează pe GPS pentru a stabili ora exactă. Întrucât sistemul de GPS la nivel mondial va reseta numărul săptămânii, toate dispozitivele care au software mai vechi, care au fost dezvoltate fără să ia în calcul această dată nu vor mai putea fi conectate la internet, întrucât nu vor şti cum să îşi potrivească automat ceasul.

Compania a dezvoltat un update software pentru această problemă, pe care l-a lansat în urmă cu trei ani: iOS 10.3.4, ultima versiune de software care a fost disponibilă pe iPhone 5 înainte ca suportul pentru el să înceteze. Pentru a putea accesa internetul, AppStore, iCloud, e-mail şi orice altă funcţie care se conectează la internet după data de 3 noiembrie 2019, update-ul trebuie făcut înainte. Nici măcar actualizările software nu vor mai fi disponibile pe dispozitiv după acea dată.

Din fericire, există o alternativă pentru cei care uită să facă update-ul. Încă este posibilă instalarea software a pachetului în format .ipsw prin intermediul iTunes pe computerele cu Windows şi cele cu macOS din versiunile mai vechi, de dinainte de noul macOS Catalina. Începând cu ultima versiune a sistemului de operare desktop de la Apple, astfel de operaţinui se fac direct prin intermediul Finder, echivalentul Explorer din Windows.

Desigur, întrucât telefoanele nu vor mai putea fi conectate la internet, nici backup-ul prin iCloud nu mai funcţionează după 3 noiembrie, deci va fi necesar un backup local pe computer. Detalii complete despre procesul de update şi backup găsiţi pe site-ul oficial Apple.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult