Apple brevetează o metodă de a crește autonomia bateriei, rezolvând o problemă pe care tot Apple a introdus-o

12.03.2021
Apple brevetează o metodă de a crește autonomia bateriei, rezolvând o problemă pe care tot Apple a introdus-o

Descrisă într-un nou brevet, soluția propune eliminarea tocmai a acumulatorilor brevetați anterior de Apple.

Una dintre modalitățile propuse de Apple în anul 2015 pentru creșterea autonomiei sistemelor MacBoook este folosirea unui nou tip de acumulator care ăpate fi modelat după forma carcasei dispozitivului. Problema este că tocmai acești acumulatori au introdus alte neajunsuri, a căror rezolvare implică măsuri care reduc spațiul disponibil pentru acumulatori și implicit autonomia obținută.

Începând cu ediția MacBook de 12”, Apple a înlocuit acumulatorii cu construcție rigidă, dreptunghiulară, cu un nou format care  poate fi modelat pentru a se potrivi spațiului disponibil. La acea vreme, compania a etichetat această inovație drept o tehnologie de vârf, deoarece permitea folosirea mai eficientă a întreg spațiului disponibil la interiorul carcasei.

În realitate, tehnologia vine cu propriile dezavantaje, explicate chiar de Apple:

Bateriile litiu-polimer sunt utilizate în mod obișnuit ca baterii reîncărcabile pentru a furniza energie unei varietăți de dispozitive electronice, inclusiv laptopuri, tablete, telefoane mobile, asistenți personali personali (PDA-uri), playere digitale de muzică și instrumente electrice fără fir. Bateriile cu litiu-polimer conțina electrozi și electroliți sigilați într-un ambalaj protector laminat și aluminizat. Aceste baterii tip pungă pot fi utilizate în dispozitive electronice portabile cu spațiu limitat, cum ar fi telefoanele mobile, laptop-uri și/sau dispozitivele portabile.

Marginile etanșe ale bateriei-pungă pot implica folosirea unui exces de material pentru înveliș. În plus, pachetul rezultat poate avea tensiune pozitivă, care necesită izolarea suprafeței exterioare acumulatorului de suprafețele conductoare din dispozitivul electronic. Pentru acomodarea excesului de material și proprietățile conductive ale bateriei rezultate, învelișul trebuie să fie considerabil mai mic decât suprafața volumul disponibil în carcasa dispozitivului electronic, rezultând spațiu irosit. Acest lucru este deosebit de important în cazul dispozitivelor electronice foarte compacte, pentru care spațiul reprezintă o resursă foarte valoroasă.

Pentru a rezolva acest neajuns, Apple propune eliminarea formelor neregulate, permițând acumulatorilor să folosească într-un mod cât mai eficient spațiul disponibil.

În mod evident, sugestia este cu trimitere la formatul de carcasă dreptunghiular folosit în trecut, eliminând cât mai mult porțiunile rotunjite sau modelate pentru respectarea unui design ergonomic.

În unele variante de design, bateria poate avea carcasă rigidă sau semi-rigidă, care intră în contact cu componente într-un dispozitiv electronic.

Apple

Spre exemplu, bateria poate include un electrod și catod înconjurat de o carcasă metalică. Bateria poate fi dimensionată pentru a optimiza spațiul disponibil în dispozitivul electronic, fără a fi necesară distanțarea între carcasa bateriei și alte componente din dispozitivul electronic. În unele variante de design, carcasa metalică poate fi conectată la o masă comună, pentru a permite altor componente să intre în contact cu carcasa bateriei fără a provoca un scurtcircuit sau corodarea componentelor.

În plus, carcasa metalică a acumulatorului poate fi utilizată ca element structural în dispozitivul electronic.

Aparent, noul brevet Apple poate fi valorificat în două moduri, fie pentru a crește autonomia bateriei fără a modifica grosimea carcasei, sau, pentru a crește autonomia bateriei în contextul unei carcase și mai subțiri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult