Apple dezvoltă propriul modem 5G pentru iPhone / iPad

11.12.2020
Apple dezvoltă propriul modem 5G pentru iPhone / iPad

Din aceleași motive pentru care a renunțat să mai folosească procesoare Intel pentru gama Mac, Apple va renunța și la furnizorul Qualcomm, dezvoltând propriul modem 5G pentru iPhone / iPad.

Când ești un producător hardware de talia Apple, dependența de furnizori externi de componente este o piedică nu doar în calea maximizării profiturilor, ci și în calea inovației, din moment ce restul produsului este proiectat în jurul componentelor găzduite la interior și nu vice-versa.

În cazul „divorțului” de Intel, motivația oferită de Apple a fost nevoia de a crește competitivitatea printr-un unui control mai bun asupra configurației hardware, exercitat încă din faza de proiectare. Atunci, ca și acum, principalul motiv ține de costuri și marjele de profit, Apple dorind să scoată din lanțul de aprovizionare pe câți mai mulți dintre furnizorii externi de componente.

Cu un cost estimat de 90 dolari, pachetul format din modemul Qualcomm X55 și elementele conexe (ex. antena multi-bandă, transcivere) este unul deosebit de incomod pentru Apple, compania încercând fără prea mult succes să-l amortizeze tăind din costuri pe alte paliere. Spre exemplu, renunțarea la pachetul de accesorii sub pretextul ”protejării mediului înconjurător”.

Potrivit declarațiilor lui Johny Srouji, vicepreședinte al diviziei Hardware Technologies, Apple are în dezvoltare o soluție proprie pentru comunicații mobile, urmând să renunțe în cele din urmă la modemul 5G furnizat de Qualcomm.

Vestea pregătirii unei soluții proprii pentru comunicații 5G vine după ce anul trecut Apple a cumpărat mare parte din business-ul Intel specializat în modem-uri pentru smartphone. Între timp, o dispută în tribunal purtată tocmai cu Qualcomm pe tema unor brevete foarte importante pentru ambițiile Apple s-a încheiat cu un acord de licență multi-anual semnat între cei doi giganți. Din păcate, întârzierile apărute au forțat Apple să aleagă pentru iPhone 12 calea unei soluții de compromis, selectând modemul Qualcomm X55 pentru implementarea conectivității 5G.

Pe lângă reduceri semnificative de costuri, noul modem 5G integrat direct în chipsetul Apple va avea și alte avantaje, cum ar fi economii importante de spațiu în carcasa telefoanelor iPhone și folosirea mai eficientă a bateriei.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult