Comisia Europeană anchetează Apple pentru monopol pe App Store și Apple Pay

16.06.2020
Comisia Europeană anchetează Apple pentru monopol pe App Store și Apple Pay

Comisia Europeană începe două anchete care vizează operațiunile companiei Apple. Prima se referă la magazinul App Store, iar cea de-a doua sistemul de plăți Apple Pay. Aceste investigații ar trebui să concluzioneze dacă Apple este într-o poziție de monopol și dacă face concurență neloială celorlalte companii care folosesc platforma sa. Anchetele au pornit în urma plângerilor mai multor companii, precum Spotify.

Spotify acuză Apple de monopol

În urmă cu doar câteva luni, Spotify pornea o campanie online în care se plângea de monopolul pe care Apple îl are în ecosistemul său. Din acest motiv, servicii precum abonamentul Spotify sau abonamentul YouTube Premium costă mai mult pe dispozitivele cu iOS. Apple cere un preț normal pentru serviciile sale precum Apple Music sau Apple TV+. În același timp, taxează cu 30% fiecare tranzacție a serviciilor plătite din alte aplicații.

Aceste costuri ajung însă să fie suportate de clienți, care plătesc în general cu 30% mai mult pe App Store. Desigur, există posibilitatea de a plăti de pe alte platforme sau din browser la prețul normal. Apple interzice însă mențiunea altor metode de plată în aplicațiile disponibile pe App Store. Pe lângă Spotify și Rakuten, magazin de cărți, s-a plâns de aceste practici. Serviciul este în concurență directă cu Apple Books.

„Trebuie să ne asigurăm că regulile Apple nu distorsionează concurența pe piețele în care Apple concurează cu alți dezvoltatori de aplicații, exemple fiind serviciul de streaming Apple Music și Apple Books. Am decis să cercetez mai îndeaproape regulamentul App Store-ului Apple și conformitatea acestuia cu legile concurenței din Uniunea Europeană” , a declarat Margrethe Vestager, șefa diviziei antitrust a UE.

Apple Pay este singura metodă de plată contactless pe iPhone

Pe partea cealaltă, există problemele legate de Apple Pay. Compania nu permite altor servicii de plăți să folosească modulul NFC. Toate plățile realizate prin dispozitivele iOS sunt realizate prin intermediul Apple Pay, exclusiv prin băncile partenere. Apple rămâne astfel cu o mică parte din fiecare tranzacție, facilitând rolul de procesator de plăți.

Vestager spune că „este important ca măsurile luate de Apple să nu limiteze consumatorii de la beneficiile noilor tehnologii de plată, precum alegeri mai bune, calitate, inovație și prețuri competitive”.

Germania a votat deja o lege care ar putea obliga Apple să ofere acces la NFC pe telefoanele sale. Desigur, Apple spune că accesul la NFC ar putea afecta aspectul de ușurință în utilizare și securitatea datelor financiare ale utilizatorilor.

Apple respinge ideea de monopol și susține că cei care se plâng își doresc „curse gratuite”

Desigur, poziția Apple nu s-a schimbat, iar reprezentanții săi spun că cei care se plâng doresc „curse gratuite”:

„Este dezamăgitoare poziția Comisiei Europene care duce plângerile fără fond ale câtorva companii care doar își doresc o cursă gratuită și nu vor să joace după aceleași reguli precum restul lumii. Nu credem că este corect. Vrem să păstrăm un teren egal unde toată lumea poate să aibă succes cu determinare și o idee bună.

La sfârșitul zilei, scopul nostru este simplu: accesul clienților noștri la cele mai bune aplicații și servicii pe care și le doresc, într-un mediu sigur și securizat. Ne bucurăm astfel că avem ocazia de a demonstra Comisiei Europene că tot ce face este să transformăm aceste obiective în realitate”, au declarat reprezentanții Apple pentru The Verge.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult