Apple primește amendă în Brazilia pentru eliminarea încărcătorului din cutia iPhone 12

21.03.2021
Apple primește amendă în Brazilia pentru eliminarea încărcătorului din cutia iPhone 12

Procon-SP, entitatea braziliană care apără drepturile consumatorilor în Sao Paolo, a decisă să amendeze Apple cu 2 milioane de dolari pentru că nu include adaptorul de priză în cutia noilor modele iPhone 12. Autoritățile din Brazilia spun că Apple s-a folosit de reclame înșelătoare și că vinde un dispozitiv fără încărcător fără să ofere și o reducere de preț. Apple nu a oferit încă o poziție oficială referitoare la această situație.

Amenda primită de Apple acoperă și alte probleme cu telefoanele companiei

Compania susține că eliminarea accesoriilor din pachetul telefoanelor sale este o decizie luată din considerente ecologice. Nu doar că vor fi reduse deșeurile, dar și consumul de combustibil folosit pentru livrarea produselor sale va fi redus, întrucât vor putea fi livrate mai multe unități deodată, datorită cutiilor de dimensiuni mai mici.

Desigur, există și critici care spun că eliminarea încărcătorului din pachet dar oferirea unui cablu de încărcare cu mufă USB-C, după ce anterior a oferit încărcătoare cu USB-A în pachet, va duce doar la cumpărarea de accesorii precum adaptoare de priză, care ar putea duce din nou la deșeuri. Astfel, decizia pare că este una mai degrabă economică. De asemenea, în timp ce Apple a eliminat accesoriile, compania nu a ieftinit telefoanele, ci le-a scumpit puțin față de generația trecută.

Motivele pentru aplicarea acestei amenzi includ și alte plângeri ale clienților lor. Compania a fost acuzată de reclamă înșelătoare referitoare la rezistența la apă, întrucât Apple nu repară telefoanele care au probleme din cauza contactului cu apa pe garanție. De asemenea, au fost citate probleme cu platforma iOS în urma actualizărilor, utilizatorii acuzând că Apple a refuzat să rezolve unele problemele care au apărut după update. Nu în ultimul rând, Procon spune că termeni pentru utilizarea produselor companiei sunt necinstiți, întrucât Apple nu își asumă responsabilitatea pentru eventuale probleme ascunse sau care nu sunt evidente imediat pe care dispozitivele sale le pot întâmpina.

Desigur, o amendă de două milioane de dolari nu reprezintă o piedică foarte mare pentru o companie precum Apple, care are încasări trimestriale de peste 100 de miliarde de dolari.

sursa: 9to5mac

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult