Apple renunţă la funcţionalitatea 3D Touch începând cu versiunea iOS 13

Autor: Aurelian Mihai 06.06.2019
Apple renunţă la funcţionalitatea 3D Touch începând cu versiunea iOS 13

Introdusă de generaţia iPhone 6s şi 6s Plus, tehnologia 3D Touch permite interpretarea comenzilor touch pe baza forţei exercitate la apăsare, declanşând acţiuni diferite cum ar fi activarea unui meniu secundar, dacă atingerea ecranului este suficient de puternică.

Deşi utilă, tehnologia 3D Touch adaugă la costul de fabricaţie şi creşte complexitatea ecranului. Pusă în noul context al unui design cu ecran decupat după conturul carcasei şi uşor curbat pe margini, păstrarea tehnologiei 3D Touch ar implica folosirea unei sticle mai groase decât întâlnim la produsele smartphone competitoare, fapt ce ar creşte greutatea telefonului şi influenţa negativ aspectul estetic.

Simplificând alegerea pentru Apple, în prezent există deja o alternativă 3D Touch care funcţionează la fel de bine şi cu ecrane touch de tip convenţional, iar aceasta chiar este folosită de ceva timp cu telefoanele din seria iPhone XR. Este vorba despre modul de apăsare long-press, în care o comandă touch alternativă este iniţiată ţinând degetul apăsat pe interfaţa toch o durată mai mare de timp, de ordinul zecilor de milisecunde. Pe iPhone XR, funcţionalitatea se numeşte Haptic Touch gestures.

Începând cu versiunea iOS 13, tehnologia 3D touch nu mai este menţionată la secţiunea System Experience, funcţionalitatea acesteia fiind spartă în opţiunile Peek –  pentru previzualizarea conţinutului cu o apăsare lungă pe ecran şi Quick Actions – pentru accesarea de funcţii specifice aplicaţiilor, ţinând apăsat pe icon-ul aplicaţiei respective.

Aparent, singurul compromis notabil introdus de noua alternativă 3D Touch este imposibilitatea de a selecta elemente din meniuri contextuale fără să ridicăm degetul de pe ecran.

O posibilă explicaţie pentru renunţarea la tehnologia 3D Touch ar putea fi şi pregătirea unui model iPhone cu senzor de amprente sub ecran, a cărui funcţionare este condiţionată de folosirea unui scut din sticlă de grosime cât mai redusă.

 

Tags: