Aproape ideal, Nokia N93i

Aproape ideal, Nokia N93i
Foto & Video – pentru artistul din tine

Foto & Video – pentru artistul din tine

Nokia N93i este înzestrat cu cameră foto de 3.2 MP, lentile Carl Zeiss Vario-Tessar cu zoom optic 3x. Comutarea pe modul foto se poate face din meniu sau prin rotirea ecranului TFT ce are şi rol de viewfinder. Este oarecum incomodă realizarea fotografiilor deoarece telefonul se ţine asemănător cu camerele video şi în momentul în care apeşi pe butonul de declanşare nu prea mai poţi să-l menţii într-o poziţie stabilă. Din această cauză, unele poze vor ieşi neclare.

N93i N93i

Deşi prezenţa zoom-ului optic nu înseamnă şi calitate sporită a fotografiilor, mă aşteptam la mai mult din partea vestitelor lentile Carl Zeiss. Pozele nu ies grozav, zgomotul din imagine este ridicat, iar la multe dintre ele se observa o uşoară înnegrire a colţurilor imaginii (vignetare). Cu ajutorul zoom-ului digital de până la 20x iţi redescoperi pasiunea pentru pictură, dar mai bine măreşti imaginea din Photoshop sau alt program de editare foto. Iată de ce:

N93i N93i

În modul macro lucrurile stau cu totul altfel: pozele ies foarte clare, fără aberaţii cromatice, o adevărată încântare.

N93i N93i
N93i N93i

N93i are chiar şi un led flash ce îmi aduce aminte de lanterna unui vechi telefon, Nokia 1100. Se recomandă a fi folosit doar dacă ai rămas pe undeva în beznă, mai degrabă decât să faci poze noaptea. Nici în spaţiile închise, luminate artificial, lucrurile nu stau mai bine. Rămâne să te consolezi cu pozele făcute când soarele străluceşte, cerul e albastru şi copacii infloriţi.

Nokia N93i nu poate înlocui o cameră foto digitală, mai ales dacă ai şi ceva pretenţii. În schimb, este excelent în modul video, poate cel mai bun din acest punct de vedere. Se numără printre puţinele telefoane care filmează la rezoluţie VGA (640×480 pixeli) şi 30 cadre/secundă. În timpul înregistrării se poate folosi şi zoom-ul, dar pentru ca imaginea să nu tremure (prea tare) activează din meniu stabilizatorul video. Microfonul este sensibil, captează sunetul excelent, deci notă maximă la capitolul video. Tot aici, merită menţionată şi dotarea telefonului cu TV-Out.

De aici puteţi descărca fişierele video la dimensiunile originale.

Connecting People

Connecting People

De data asta prin EDGE, 3G sau Wi-Fi. Sistemul de operare Symbian permite instalarea a nenumărate aplicaţii ce-ţi vor transforma telefonul într-un adevărat computer. Navigarea pe Internet merge brici, paginile se încarcă foarte rapid. Accesul la un spot Wi-Fi se face simplu, opţiunea de scanare a reţelelor wireless (WLAN) fiind pusă la îndemână, imediat sub bara cu scurtături.

Despre funcţia de bază, singura pentru care N93i se mai numeşte şi telefon, pot să-ţi spun că este foarte bine pusă la punct. Semnal excelent, difuzor ce reproduce sunetele tare şi clar (aude şi surdul), agendă nelimitată.

Conectare, conectare, dar până când? Marele dezavantaj al lui Nokia N93i îl reprezintă autonomia. 30 de poze, 5 filmuleţe de vreo 5 minute fiecare, 20 de minute pe net şi încă pe atât convorbiri cu prietenii, ceva muzică la radio sau MP3-uri şi s-a dus bateria. În fiecare seară vei avea misiunea de a pune telefonul la încărcat, dacă nu cumva vrei să-l ţii pe post de oglindă oglinjoară.

Ce găsim în cutie?

În afară de telefonul multimedia Nokia N93i, avem aşa: baterie Li-Ion de 950 mAh (BL-5F), card miniSD de 1 GB, încărcator, cablu de date, handsfree stereo, săculeţ protector, manual de utilizare şi CD.

Plusuri şi minusuri

[+] Filmează la rezoluţie VGA (640×480), 30 fps
[+] Camera foto de 3.2 MP cu lentile Carl Zeiss şi zoom optic 3x
[+] Sistem de operare Symbian OS 9.1, editia a III-a
[+] EDGE, 3G, Wi-Fi
[+] Calitate foarte bună a convorbirilor

[-] Autonomie scăzută
[-] Poze de o calitate sub majoritatea celor realizate de camere foto similare
[-] Dimensiuni mari

Concluzie

Nokia N93i se apropie de telefonul ideal, dar autonomia, calitatea pozelor şi dimensiunile mari îl trag în jos. La fel ca Titanic.

Preţ

În România N93i este disponibil prin intermediul distribuitorilor autorizaţi Nokia la un preţ sugerat de 600 EURO, sumă care nu include taxele şi subvenţiile aplicate produsului.

Prima impresie

Prima impresie

Trecerea de la un telefon obişnuit (marea majoritate) la N93i necesită o oarecare capacitate de adaptare, asta dacă nu cumva îţi cumperi un aşa dispozitiv doar pentru a fi sunat şi a trimite SMS-uri. Experienţa Nokia N93i poate fi asemănată cu croaziera dramatică a Titanicului, te plimbă prin toate stările posibile şi, când începi să-l înţelegi şi să-l iubeşti, se “scufundă” (te lasă bateria).

Rezervă-ţi o zi din viaţă şi descoperă tot ce poate telefonul multimedia absolut, Nokia N93i. Ascultă muzică, fotografiază, filmează, intră pe Internet, joacă-te şi, nu în ultimul rând, comunică! Eşti în centrul atenţiei. Admirat sau invidiat, nimeni nu poate rămâne indiferent în faţa ta şi a companionului tău ultra-performant.

Nokia N93i

Nokia N93i