ARM dezvăluie Cortex-A76, un procesor cu 35% mai rapid decât cel conţinut în chipsetul Snapdragon 845

ARM dezvăluie Cortex-A76, un procesor cu 35% mai rapid decât cel conţinut în chipsetul Snapdragon 845

Folosit într-o formă uşor modificată inclusiv cu chipsetul Snapdragon 845, nucleul Cortex-A75 are un succesor cu până la 40% mai eficient în privinţa consumului de energie şi cu 35% mai rapid.

Rezervat pentru următoarele generaţii smartphone high-end, Cortex-A76 este proiectat pentru a folosi procesul de fabricaţie pe 7nm dezvoltat de TSMC şi ar putea atinge frecvenţe de până la 3GHz. Probabil, vitezele cele mai mari vor fi atinse cu sisteme laptop având posibilităţi mai bune pentru răcire şi suplimentarea capacităţii acumulatorului, dezvoltatorul ARM promiţând pentru acest scenariu un nivel dublu de performanţă, comparat soluţiei Snapdragon 835/Cortex-A73 folosită în prezent.

Simultan, a fost anunţat şi noul GPU Mali-G76, cu până la 50% mai rapid decât soluţiile ARM disponibile în prezent. Acesta va oferi suport nativ pentru captură video la rezoluţie 8K/30 fps şi 4K/60 fps, folosind un encoder H.264 cu procesare pe 10 biţi (HDR).

Înlocuind actualul design Mali-V61, noul GPU va putea fi scalat în configuraţii având între 2 şi 8 unităţi de procesare, cu frecvenţă de 600MHz.

Disponibile pentru licenţiere individuală, nucleele Cortex-A76 şi Mali-G76 şi-ar putea face apariţia în numeroase chipseturi livrate de Mediatek, Qualcomm şi alţi producători care nu dispun de resursele necesare pentru dezvoltarea propriilor arhitecturi de CPU şi GPU.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video