ASUS anunţă ROG Phone, un smartphone dedicat gamerilor, cu multe accesorii modulare

ASUS anunţă ROG Phone, un smartphone dedicat gamerilor, cu multe accesorii modulare

În urmă cu doar câteva luni, ASUS vorbea despre un smartphone pentru gaming, fără să confirme detalii despre acesta. Compania a aşteptat însă până la Computex pentru a dezvălui noul ROG Phone, acesta fiind probabil cel mai impresionant de până acum din portofoliul său. Nu numai că avem de a face cu probabil cel mai performant smartphone de pe piaţă, însă acesta este echipat cu multe tehnologii la care nici nu ne-am fi gândit, pentru a oferi o experienţă de gameplay cât mai bună.

ASUS ROG Phone nu este foarte diferit în termeni de specificaţii tehnice generale faţă de alte flagship-uri de pe piaţă. Acesta integrează un chipset Snapdragon 845, care operează la frecvenţa de 2,96 GHz (faţă de 2,8 GHz pe alte modele), include 8 GB memoprie RAM, un display de 6” pe format 18:9 cu rezoluţie Full HD+ şi panou AMOLED şi un acumulator de 4.000 mAh. Aceste componente se regăsesc şi pe alte smartphone-uri, însă ASUS are câteva special pentru fiecare în parte.

În primul rând, procesorul rulează la o frecvenţă de boost ridicată, de aproape 3 GHz, datorită unui sistem de răcire „3D vapor chamber”, care disipă căldura mai bine spre exteriorul telefonului. Apoi, ecranul AMOLED rulează la frecvenţa de 90 Hz, asigurând o experienţă de joc mai bună şi timp de răspuns de numai o milisecundă (1ms), asemeni monitoarelor de gaming. Deşi Razer Phone are deja un display de 120 Hz, acela sacrifică luminozitatea şi gamutul de culoare pentru atinge această performanţă. ASUS ROG Phone este singurul dispozitiv cu ecran AMOLED care rulează la 90 Hz din fabrică şi care asigură compatibilitate şi cu conţinut video HDR10.

Pentru conexiuni WiFi mai stabile şi posibilitatea de mirroring pe un alt monitor fără latenţă, ASUS foloseşte noul standard WiGig 802.11ad, care are nevoie de conexiune directă vizuală pentru a funcţiona, dar are o viteză mult mai mare decât o conexiune wireless standard. Sistemul de camere pare însă să fie acelaşi pe care l-am întâlnit pe ZenFone 5, cu sistem dual pe spate (12 + 8 MP) şi o cameră de 8 MP pe partea din faţă. Senzorul de amprentă este pe spatele dispozitivului, tot aici fiind integrat şi logo-ul ROG care este iluminat cu LED-uri RGB, acesta putând fi sincronizat şi cu alte accesorii compatibile cu ASUS Aura Sync sau cu până la patru alte ROG Phone-uri.

O altă funcţie pe care nu prea o întâlnim pe alte telefoane este integrarea unor senzori ultrasonici în rama metalică, care poate prelua comenzi atunci când aceasta este atinsă sau strânsă. Seamănă cu tehnologia EdgeSense de la HTC şi de pe telefoanele Pixel, însă ASUS spune că este mult mai precisă. Astfel, când telefonul este în mod landscape, colţurile de sus devin butoane fizice, asemeni triggerelor de pe gamepad-uri. În modul portret, strângerea telefonului poate fi configurată să ofere acces la diverse scurtături.

Pentru conectivitate, ASUS a integrat pe acest model trei port-uri USB Type-C. Unul este poziţionat în partea de jos şi asigură alimentare, în timp ce celelalte două sunt „unite” într-o mufă proprietară, care asigură compatibilitate cu o serie de accesorii dedicate. În primul rând avem cooler-ul AeroActive, care se ataşează de spatele din sticlă telefonului pentru a asigura o răcire mai bună, acest ataşament include şi un jack pentru căşti, pe lângă cel inclus în partea de jos a telefonului.

Un alt accesoriu ciudat este TwinView, un dock portabil care adaugă încă un ecran secundar. Acesta pare să fie dedicat streamerilor sau celor care vor să facă şi alte activităţi „multitasking” pe telefon în timpul jocului. Practic, atunci când introduci telefonul în dock-ul portabil ai la dispoziţie încă un display pe care poţi afişa orice aplicaţie. Astfel, poţi monitoriza chat-ul live în timpul unui stream. Acest dock vine şi cu un acumulator propriu, care va alimenta telefonul şi se poate plia asemeni unui Nintendo DS. ASUS va încerca să atragă parteneri din rândul dezvoltatorilor de aplicaţii pentru funcţionalitate extinsă în modul „dual screen”.

Un alt accesoriu interesant este Mobile Desktop Dock, ceva ce am mai văzut în trecut şi pe dispozitive precum Galaxy S8 sau S9 care facilitează ataşarea de monitoare şi periferice la telefon. ASUS a mers puţin mai departe însă, oferind posibilitatea de a conecta dock-ul la un PC, la nevoie, putând folosi aceleaşi periferice şi acelaşi monitor precum PC-ul, controlul putând fi comutat de la un dispozitiv la celălalt printr-un singur buton.

În cele din urmă, ASUS a realizat în parteneriat cu GameVice două accesorii cu butoane fizice, asemănătoare cu Joy-Con-urile de pe Nintendo Switch. Acestea se ataşează pe lateralele telefonului şi asigură acces la butoanele standard de pe un gamepad cu tot cu stick-uri analogice şi triggere.

Toate acestea par să se adune într-un preţ ridicat, însă ASUS nu a oferit detalii despre preţ şi nici o dată de lansare concretă. Aceste informaţii vor fi comunicate mai aproape de lansare, însă nu va trebui să aşteptăm foarte mult, întrucât telefonul ar trebui să ajungă în magazine cândva în trimestrul al treilea din 2018, deci înainte de finalul lunii septembrie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult