Asus M50VM vrea să-ţi scoată PC-ul la pensie

22.07.2008
Asus M50VM vrea să-ţi scoată PC-ul la pensie
Dotări, autonomie, concluzie

În timpul funcţionării, Asus M50VM este foarte silenţios. Chiar şi atunci când resursele sale sunt solicitate la maxim. Singurul incovenient este încălzirea destul de puternică în partea stângă, unde se află fanta de aerisire.

Dotări

Pentru a fi un desktop replacement serios, un laptop trebuie să ofere componente de top. Aşa se face că Asus M50VM are la bază un procesor Intel Core 2 Duo T9400 la 2.53 GHz, 4 GB memorie RAM DDR II şi un harddisk de 500 GB. Iar placa video GeForce 9600m GS, chiar dacă nu face faţă cu brio celor mai pretenţioase jocuri, se va dovedi o soluţie decentă pentru gamerii ocazionali. La toate acestea se adaugă şi unitatea optică ce poate citi discuri Blu-ray.

Asus M50VM

Impresii în timpul utilizării

Cu dotările amintite e aprope de prisos să menţionez că lucrul cu Asus M50VM este o adevărată plăcere. În marea parte a timpului chiar nu se observă că ai la dispoziţie un harddisk de 5400 de rotaţii. Utilzarea sa la birou, în locul unui sistem desktop, nu atinge sub nicio formă potenţialul maxim al laptopului. Chiar şi prelucrarea grafică a unor imagini de rezoluţie destul de mare se face cu uşurinţă.

La jocuri deja discuţia se nuanţează. Cu jocurile de ultimă generaţie vor fi ceva probleme, însă pentru un World of Warcraft, de exemplu, Asus M50VM este mult mai mult decât suficient.

Asus M50VM

Autonomie

Dotările de top au şi dezavantaje. Autonomia redusă este unul dintre ele. Când ai la dispoziţie componente precum cele amintite, trebuie să te aştepţi la o autonomie destul de mică a bateriei. Aşa se face că Asus M50VM rezistă, pe Vista Ultimate, între 65 şi 110 minute. Mai precis 65 de minute în modul Performance, 85 pe Balanced şi 110 pe Power Saver.

Asus M50VM

Concluzie

În cazul lui Asus M50VM concluzia este chiar simplă. Dacă vrei un laptop cu dotări de top, pe care să-l foloseşti mai mult acasă şi/sau la birou dar mai puţin când eşti pe drum, M50VM este o alegere bună. Dimensiunea şi greutatea destul de mari sunt impedimentele aflate în calea conceptului de portabilitate. Însă, ca desktop replacement, Asus M50VM este o soluţie bună.

Rămâne de văzut şi la ce preţ va fi disponibil. Se vorbeşte de aproximativ 2.000 de dolari ca preţ de plecare. Însă este posibil ca la noi să ajungă, ca de obicei, mai scump.

Plusuri şi minusuri:

[+] procesor, memorie, harddisk de 500 GB

[+] placă video cu 512 MB memorie RAM dedicată

[+] suport Blu-ray, Wi-Fi

[+] cititor de amprente

[] suferă la capitolul portabilitate

[] autonomie redusă

Prima impresie, construcţie

Laptopurile din ziua de azi au ajuns să fie atât de diversificate încât, în momentul în care vrei să-ţi cumperi unul, deja lucrurile se complică. Ai atâtea opţiuni la dispoziţie, atât ca dotări sau preţ, cât şi ca portabilitate, încâ trebuie să fii înarmat cu foarte multă răbdare şi să faci alegea corectă astfel ca după ce l-ai cumpărat să nu ai regretul că puteai alege alt model mai bun, eventul şi mai ieftin.

Şi ca marea confuzie să fie completă, mai toate laptopurile ascund mici capcane pe care le descoperi abia când este prea târziu. Evident, nu e vina producătorilor, ei trebuie să-şi vândă marfa. E vina ta că nu te-ai interesant suficient înainte să-l cumperi. Însă, alteori, e de ajuns să te uiţi la un laptop şi să citeşti specificaţiile pentru a-ţi forma o părere. Aşa se face că, încă de când l-am scos din cutie, am fost convins că Asus M50VM nu mă va dezamăgi. Este un desktop replacement cu dotări de top.

Desktop replacement, pro şi contra

Asupa părţii cu desktop replacement, ca şi concept, am încă ceva dubii. E clar, un laptop cu astfel de dotări are rolul de a înlocui sistemul desktop. Însă dacă ieşi mult mai scump decât dacă ţi-ai lua un desktop, deja laptopul ca desktop replacement iese în dezavantaj. Unde mai pui că laptopul îşi pierde şi avantajul portabilităţii. Un desktop replacement este gândit să stea pe birou, nu să-l cari după tine prea mult.

Asus M50VM

Toate dotările unui astfel de laptop îşi pun amprenta asupra portabilităţii şi autonomiei. Stând nemişcat pe birou şi conectat în permanenţă la priză este ok, dar atunci revine întrebare: merită diferenţa de preţ de la desktop la laptop?

Prima impresie

De obicei, e suficient să mă uit la un laptop pentru a-l exclude de pe lista unei eventuale achiziţii. Dacă nu-mi place cum arată, nici nu mă mai obosesc să mă uit la dotări. Asus M50VM însă îmi place cum arată. E un laptop cu care, dacă l-aş plimba după mine, nu mi-ar fi sub nicio formă ruşine să-l scot din geantă. Chiar din contră.

Asus M50VM nu este încă oficial disponibil pe piaţă, motiv pentru care informaţiile precise legate de dimensiunile şi greutatea sa lipsesc.

Asus M50VM

Construcţie

M50VM are dimensiunile standard ale unui laptop cu ecran de 15.4 inch. Greutatea sa însă, depăşeşte 3 Kg. Laptopul este similar ca şi construcţie cu M70. Este acoperit cu acelaşi plastic lucios, are acelaşi ecran cu filtru Glare (1680 X 1050 pixeli rezoluţie), acelaşi touchpad cu funcţii multimedia, cititor de amprente şi aceeaşi tastatură integrală (cu numpad). Motiv pentru care nu voi insista asupra acestor aspecte. Descrierea făcută în prezentarea laptopului Asus M70, inclusiv a celor două difuzoare Altec Lansing, este valabilă şi aici.

Porturile şi ieşirile sunt răspândite pe cele două părţi ale laptopului după cum urmează: porturile ExpressCard, un USB, ieşirile VGA şi HDMI pe latura dreaptă, iar ieşile audio, alte trei porturi USB şi unitatea optică pe stânga. Switch-ul pentru Wi-Fi este plasat pe latura frontală, undeva în apropierea touchpad-ului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News