Asus M530w, go4it.ro review

01.11.2007
Asus M530w, go4it.ro review
Pe dinăuntru

Asus M530w are ca sistem de operare Windows Mobile 6 Standard. Mulţi se vor întreba de ce a fost aleasă versiunea Standard, ştiut fiind faptul că aceasta este lipsită de unele facilităţi pe care varianta Professional la include. Răspunsul este simplu: Asus nu a avut de ales. Au ales să facă un smartphone, nu un PDA Phone. Nefiind un touchscreen, nu aveau cum să opteze pentru Windows Mobile 6 Professional, pentru că acesta este special conceput pentru dispozitivele cu touchscreen. Astfel că au fost nevoiţi să opteze pentru versiunea Standard.

Sistemul de operare se mişcă bine, procesorul Marvell PXA270 la 416 MHz şi cei 64 MB SDRAM făcându-şi conştiincioşi treaba.

La capitolul office, M530w nu străluceşte. Şi asta din cauza lui Windows Mobile 6 Standard. Această verisune nu include, aşa cum era de aşteptat, Microsoft Office pentru mobile. În schimb, Microsoft a ales o suita office dezvoltată de un producător numit ClearVue. Cu ajutorul acestei suite office pot fi vizualizate documente, tabele, prezentări şi PDF-uri. Însă nu pot fi şi editate. Acest lucru este posibil doar în Windows Mobile 6 Professional.

Internet

Microsoft nu a făcut aceeaşi greşeală şi în ceea ce priveşte browser-ul Web. Nu au renunţat la preţiosul lor Internet Explorer pentru mobile în favoarea altui browser. Pe scurt, Internet Explorer pentru mobile nu se poate compara cu Opera 8 pentru acelaşi tip de dispozitive. Nici ca viteză de randare a paginilor, nici ca funcţionalitate. Redarea sunetelor incluse în paginile Web, blocarea cookie-urilor, stabilirea standardului pentru codarea textului şi stergerea history-ului sunt cele mai importante opţiuni pe care acest browser le oferă.

Tastatura QWERTY şi suportul pentru push e-mail recomandă acest dispozitiv celor care au nevoie să primească instant şi să răspundă în cel mai scurt timp la mesajele electronice. Am putut configura în mai puţin de un minut un cont de Gmail. A mers fără nicio problemă atât pe POP3, cât şi pe IMAP, facilitate introdusă abia recent de Google.

În ceea ce priveşte funcţiile de organizare a timpului, sunt prezente 3 programe: calendar, task-uri şi notiţe vocale. Lipsesc, din păcate, notiţele scrise.

Fotografiile realizate cu camera foto sunt exact aşa cum era de aşteptat de la o cameră foto de 2MP: de o calitate medie. Este totuşi un smartphone de business iar camera nu este una dintre cele mai importante funcţii.

Concluzionând, Asus M530w este un smartphone interesant în primul rând datorită tastaturii QWERTY dar şi a faptului că este mai subţire decât majoritatea telefoanelor inteligente. Este o soluţie care trebuie luată în calcul de cei pentru care e-mail-ul şi SMS-urile au un rol important.

Plusuri:

[+] tastatură QWERTY
[+] este subţire
[+] răspunde rapid la comenzi
[+] poate fi utilizat fără cartelă (mai puţin funcţia GSM, evident)
[+] funcţie de autocompletare a textului în limba română
[+] se încarcă prin USB

Minusuri:

[-] Windows Mobile Standard
[-] nu pot fi editate documente
[-] nu are program de notiţe scrise

Pe dinafară

Ca orice producător care se bucură de succes în anumite domenii şi Asus are tendinţa de a încerca să acopere cât mai multe segmente ale IT-ului. Producătorul taiwanez cunoscut multora în special pentru plăci de bază şi laptopuri, a reuşit în ultimii ani să-şi impună brandul în zona dispozitivelor mobile.

Asus nu este tocmai o companie începătoare în ale telefoniei mobile. Are deja la activ câteva dispozitive precum P525 şi P535. M530w este cel mai nou smartphone Asus, iar compania taiwaneză a ales go4it.ro pentru un review în premieră pentru Internetul românesc.

Asus M530w

M530w este acoperit cu plastic şi înconjurat cu o bandă metalică ce îi conferă un plus de eleganţă. Este mai subţire decât majoritatea telefoanelor din această categorie, masurând numai 13.8 mm. Cele 135 g pe care le cântăreşte sunt suficiente pentru a şti că ţii în mână un telefon de business.

Dacă e QWERTY, e business

Caracteristica numărul 1 a lui Asus M530w este tastatura QWERTY care aduce într-o oarecare măsură cu cea de Blackberry. Deşi butoanele sunt destul de mici, se poate scrie chiar repede. La viteza de scriere îşi aduce aportul şi funcţia de autocompletare a cuvintelor pe care sistemul de operare o oferă inclusiv pentru limba română.

Restul butoanelor sunt cele standard pentru telefoanele inteligente cu Windows Mobile: 2 taste soft (pentru apelarea comenzilor de pe ecran), home, back şi cele două butoane pentru apeluri. În mijlocul lor se găseşte controller-ul clasic cu 5 direcţii.

Un alt element care ajută la utilizarea funcţiilor este aşa-numitul Jog Dial. Îl numesc Jog Dial pentru că aduce cu elementul introdus de Sony Ericsson, chiar dacă diferă ca mod de utilizare. Plasat pe latura stângă, acesta are trei direcţii. Tragrea sa în sus respectiv jos are rol de navigare, iar apăsarea sa realizează accesarea programelor şi confirmarea comenzilor. Însă, spre deosebire de Jog Dial-ul de la modelele Sony Ericsson, acesta nu realizează o rotire completă, ci merge doar un pas în sus şi un pas în jos.

Asus M530w

În afară de aşa-zisul Jog Dial, M530w mai are 3 taste externe pentru camera foto, volum şi pornire/oprire. În partea de jos se regăsesc intrăile pentru miniUSB şi căşti. Intrarea de miniUSB foloseşte pentru conectarea la calculator şi încărcarea bateriei. Aceasta din urmă se poate realiza atât de la priză, cât şi prin USB.

Ecranul este punctul slab al acestui model. Ca dimensiune nu este nici mare, nici mic, la cei, 2.4 inch pe care îi măsoară. Însă înălţimea este mai mică decât lăţimea şi nu permite afişarea decât a două pictograme pe verticală. De multe ori, din aceeaşi cauză, nici meniul contextual nu încape pe verticală, utilizatorul fiind nevoit să dea scroll în repetate rânduri. Windows Mobile, în general, este optimizat pentru ecranele cu verticală mai mare, în timp ce acest model are un ecran wide.

Fiind un terminal 3G, orientat către segmentul business, Asus M530w nu putea fi lipsit de camera foto secundară, dedicată convorbirilor video. Aceasta este plasată deasupra ecranului, în partea dreaptă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News