Asus M930, pretendent la titlul de Communicator

Asus M930, pretendent la titlul de Communicator
Telefon şi Communicator

Telefonul din el

Asus M930 Ca orice Communicator, M930 poate fi folosit cu uşurinţă ca telefon, cu clapeta închisă şi fără ajutorul tastaturii QWERTY. Toate elementele de pe partea frontală sunt de de dimensiuni normale pentru un smartphone. Ecranul, tastele, controller-ul cu 5 direcţii şi cele două taste soft se încadrează bine în peisaj. Tastatura frontală, controller-ul şi tastele soft metalice sunt foarte uşor de folosit. Dacă nu ar fi fost grosimea de Communicator l-ai fi putut uşor confunda cu un smartphone normal.

Ecranul extern are 2 inch şi o rezoluţie QVGA de 320 x 240 pixeli, evident fără funcţii de touchscreen. Pentru unii, 2 inch ar putea fi cam puţin la un ecran, dar calitate imaginii este bună, iar dimensiunea este suficientă pentru funcţiile de telefon.

Communicatorul de sub el

Şi acum încep criticile. Sunt convins că producătorul l-a gândit ca un Communicator ceva mai mic, pentru cei care au o problemă cu dimensiunile şi greutatea telefoanelor. Dar asta nu este o scuză pentru ecran minuscul. Ecranul intern are numai 2.6 inch cu o rezoluţie de 400 x 240 pixeli. Cum sună rezoluţia asta comparată cu cea de la E90, 800 x 352 pixeli? Zgărcită, nu? Aşa şi este. Dacă ecranul extern de 2 inch e ok pentru funcţia de telefon, când deschid clapeta şi vreau să ecranul interior pentru funcţiile office am pretenţia să vad mai mult pe ecran. La M930 diferenţa dintre cele două ecrane este de doar 0.6 inch (1.5cm) în favoarea celui intern.

Asus M930

Ecranul intern ocupă ceva mai puţin de jumătate din lungimea totală a dispozitivului şi este plasat în centrul clapetei. În stânga şi dreapta, spaţiul este ocupat de două dungi negre. Un design cu spaţiu irosit care mi-a adus aminte de Asus Eee PC, unde am avut aceeaşi doleanţă legată de ecran.

Tastatura QWERTY, chiar dacă şi ea este destul de mică, nu se dovedeşte incomodă. Se scrie repede, după ce te obişnuieşti cu ea. Doar la început, ai impresia că trebuie să apeşi mai tare pentru a scrie. Navigarea cade în sarcina unui controller cu 5 direcţii, identic cu cel extern. Este plasat în dreapta tastaturii şi se foloseşte cu uşurinţă cu degetul mare de la mâna dreaptă.

Asus M930

În schimb cele două taste soft metalice sunt extrem de incomode. Sunt un minus pentru acest telefon cu atât mai mult cu cât apelarea multor funcţii se bazează pe ele. Sunt prea înguste şi lipite de rândul de taste numerice. Dacă nu foloseşti unghia pentru a le apăsa, sunt şanse foarte mari ca în loc să apeşi tastele soft să nimereşti cifrele de dedesubt. Ceea ce poate fi foarte stresant.

Asus M930

Sistem de operare

Balamaua buclucaşă

O altă bilă neagră primeşte şi sistemul de deschidere / închidere a clapetei. Acesta cade în sarcina unei (să-i zicem) balamale, lungă cam cât o treime din lungimea telefonului, plasată pe mijloc. În afară de faptul că nu este deloc elegantă, această balama îngreunează deschiderea şi închiderea clapetei.

Dacă ridici clapeta la 90 de grade telefonul stă drept pe masă. Dacă o ridici la un unghi obtuz, balamaua coboară sub nivelul tastaturii, iar telefonul nu mai atinge complet masa. Din această cauză apar probleme la scriere, apăsarea tastelor poate duce la mişcarea pe masă a telefonului şi micşorarea unghiului de deschidere a clapetei (automat se schimbă şi unghiul de vizibilitate al ecranului).

Asus M930

Deschiderea la maxim a clapetei nu atinge 180 de grade aşa cum ar fi fost normal. Şi asta tot din cauza balamalei care ajunge cumva sub tastatură. Oricum, aceasta este cea mai comodă poziţie de folosire a dispozitivului pe post de communicator, deşi ajunge să se sprijine pe faţada telefonului, nu pe spatele tastaturii, aşa cum ar fi fost normal.

Asus M930

O altă mică problemă este plasarea butoanelor de volum pe partea dreaptă a dispozitivului. De multe ori, la deschiderea clapetei se vor apăsa accidental aceste taste şi va fi modificat volumul.

Software

Asus a preferat ca M930 să nu fie touchscreen. La urma urmei nici E90 nu e. Numai că pentru asta a trebuit să apeleze la versiunea mai săracă de Windows Mobile 6 şi anume cea Standard, pentru telefoanele fără touchscreen. Numai că această versiune lipseşte utilizatorul de o serie de funcţii importante pentru partea de office. Este vorba în principal de funcţia de editare a documentelor (este posibilă doar vizualizarea acestora), dar nici modulul de însemnări care lipseşte nu este de trecut cu vederea.

Windows-ul de pe Asus M930 este tradus în română. Traducerea, chiar dacă are câteva probleme, este mult mai bună decât multe alte traduceri de programe, sisteme de operare sau servicii online.

În rest, sistemul de operare oferă aceleaşi funcţii pe care le-am discutat şi la alte telefoane, chiar un alt Asus, modelul M530w. Trebuie spus totuşi că, deşi are doar 64 MB RAM, sistemul se mişcă bine. Asta în primul rând datorită faptului că Windows Mobile 6 Standard consumă mai puţine resurse decât versiunea Professional.

Baterie, concluzie

Baterie

Asus M930 are o baterie Lithium Ion de 1100 mAh. În condiţii medii de utilizare (inclusiv 20 de minute de browsing, 30 de minute de convorbiri), bateria s-a descărcat complet după ceva mai puţin de 48 ore. O utilizare intensă de office însă, îi poate epuiza bateria într-o singură zi.

Concluzii

Revenind la comparaţia dintre Asus M930 şi Nokia E90, după ce am testat ambele dispozitive concluzia este clară. Nokia E90 rămâne cel mai bun Communicator al momentului. Marele păcat al lui M930 este dimensiunea. Pentru alţii, aceasta ar putea constitui o calitate. Dar fiind un Communicator, ar trebui să faciliteze folosirea funcţiilor de office. Pentru asta, ar trebui în primul rând să aibă un ecran mai mare.

Asus M930

Pe de altă parte, dacă nu vrei neapărat un ecran intern mai mare şi te descurci cu cel de 2.6 inch, vei aprecia dimensiunea redusă a terminalului. Dar vei avea totuşi o problemă cu dimensiunea redusă a tastelor soft interne.

Cei de la Nokia pot sta liniştiţi, Asus M930 nu va putea, în forma actuală, să atenteze la poziţia lui E90. Poate o versiunea viitoare, cu un ecran generos şi o construcţie mai atentă se va putea bate de la egal la egal cu Communicator-ul finlandez.

Asus M930

Plusuri şi minusuri:

[+] dimensiunea redusă
[+] suport HSDPA şi Wi-Fi
[-] ecran intern mic
[-] taste soft interne incomode
[-] sistemul de închidere/deschidere a slapetei este dificil şi prost gândit
[-] cameră foto de doar 2 MP, utilizabilă doar cu clapeta închisă

Construcţie

Încă de când am auzit primele zvonuri şi am văzut primele imagini, am fost conştient că Asus M930 va fi un rival pentru Nokia E90, cel mai bun communicator deocamdată. Şi pentru a vedea cum stau lucrurile am intrat în posesia lui M930 chiar înainte de a fi anunţat oficial, la CEBIT 2008, în luna martie.

Asus M930 Asemănările dintre Asus M930 şi Nokia E90 mă obligă la un articol care să urmeze linia de comparaţie dintre cele două dispozitive. Ca telefoane inteligente cu pretenţie de Communicator, ambele au adoptat tactica cu două ecrane, unul exterior mic, şi unul intern mai mare, ambele pot fi folosite cu uşurinţă ca telefon cu clapeta închisă şi ambele pun mare preţ pe tastatura QWERTY.

Construcţie şi design

Ca unul care a testat şi Nokia E90 şi face o comparaţie la prima vedere, am remarcat imediat că Asus M930 este mai mic. Asta era evident şi din specificaţii, numai că realitatea îţi dă imaginea clară asupra diferenţelor de dimensiuni. Şi evident mai uşor: 158 de grame faţă de cele 210 ale lui E90. Mai mic şi mai uşor, dar cu ce preţ?

Raportul dintre dimensiuni şi funcţii (dimensiunea ecranului, tastaturii etc.) este un compromis pe care producătorii de telefoane şi-l asumă. Acest risc presupune să alegi, tu ca producător, categoria de utilizatori mai numeroasă şi să fii conştient în acelaşi timp că telefonul tău nu va fi pe placul celorlalţi utilizatori. Faci un telefon, de exemplu, pentru cei care preferă dispozitivele de dimensiuni reduse, dar pe de altă parte îi pierzi pe cei care vor ecrane mari.

Asus M930

Ca şi Nokia E90, Asus M930 este gros. Aceasta este caracteristica de care telefoanele de tip Communicator nu vor scăpa niciodată. Dacă vrei un telefon cu tastatură QWERTY care să se deschidă ca un laptop, trebuie să te resemnezi. Nu va fi niciodată slim.