ASUS ROG Phone 3 review: cel mai puternic smartphone, cu cele mai „cool” accesorii

10.10.2020
ASUS ROG Phone 3 review: cel mai puternic smartphone, cu cele mai „cool” accesorii

Chiar dacă nu a fost primul smartphone de gaming de pe piață, ROG Phone a reușit să se impună în destul de scurt timp drept modelul spre care cam toate companiile care produc astfel de modele aspiră. Pe lângă performanțele de top și ecranele rapide, modelele ROG Phone 1 și 2 au venit însoțite și de o gamă largă de accesorii, care pot transforma experiența de gaming pe mobil cu una comparabilă cu ceea ce găsim pe console sau chiar pe PC. Pentru ROG Phone 3, ASUS pare să se concentreze însă mai degrabă pe gaming pe mobil, iar upgrade-urile sunt mai mici, dar sunt realizate în puncte cheie, față de modelele precedente.

ROG Phone 3 vine cu un design familiar

A trecut mai bine de un an de când m-am jucat cu ROG Phone 2, însă din ce îmi amintesc, acel model și ROG Phone 3 par să fie aproape identice. Spatele parcă s-a schimbat puțin, zona de evacuare a căldurii fiind acum decorată doar pe interior cu un design transparent, renunțând astfel la metalul de la exterior care nu ajuta deloc la răcire.

ASUS ROG Phone 3 back

Apoi, camerele foto sunt acum mai multe la număr: trei în loc de două. Acestea sunt poziționate însă într-un modul similar, cu o formă similară, doar că mai lată. Logo-ul ROG este în continuare pe spatele dispozitivului și este orientat pe orizontală și se și aprinde în multiple nuanțe, fiind iluminat cu LED-uri RGB, ca orice dispozitiv de gaming care se respectă.

Pe partea din față, ecranul este în continuare mare, fără decupaje și flancat sus ți jos de două difuzoare stereo foarte zgomotoase. Dimensiunile sunt aproape identice, la fel ca și greutatea. Acesta este un telefon mare și greu, pe care îl vei simți cu siguranță în buzunar. Fiind din sticlă, acesta va și aluneca ușor din mână sau de pe diverse suprafețe. Întotdeauna ar trebui să îl protejați de accidente. Ar fi păcat să spargeți acest ecran OLED la 144 Hz.

ASUS ROG Phone 3 side right screen off

Cele două butoane fizice (volum și power) sunt poziționate pe partea din dreapta, unde regăsim și cele două Air Triggers, practic două zone cu senzori de presiune, care pot fi folosite drept butoane în jocuri. Desigur, acestea nu vor oferi răspunsul tactil al unor butoane reale, dar sunt bune de avut în anumite situații.

Ce a pierdut ROG Phone 3 pe drum este însă un jack pentru căști, ceva dezamăgitor pentru un telefon de gaming. Mufa USB de jos, poziționată spre partea stângă, pentru a nu deranja atunci când încarci telefonul și te joci simultan, dar și mufa USB dublă pentru accesorii sunt la fel ca pe modelele precedente. Totuși, jack-ul de căști nu este COMPLET absent, însă ai nevoie acum să folosești Aero Active Cooler 3.0, accesoriul care se regăsește în pachetul telefonului, pentru a conecta o pereche de căști pe 3,5mm.

ASUS ROG Phone 3 bottom port

ASUS a inclus destul de multe accesorii în pachet

Și că tot am ajuns la capitolul accesorii, ASUS oferă în pachet minimum necesar, dar și câteva chestii extra. Deja am amintit Aero Active Cooler 3.0, care nu pare să se fi schimbat foarte mult de la generația precedentă. În continuare însă, acesta nu cred că ajută foarte mult, fiind mai degrabă un accesoriu „de formă”, care arată cool și acum îți oferă un jack de căști. Acesta are și două zone care se aprind în RGB, un logo ROG pe spate și textul Republic of Gamers pe față, pe lângă ventilatorul care nu pare să răcească nimic, nici măcar palmele. De altfel, acest accesoriu nu face contact direct cu telefonul, așa că nu ar avea cum să îl răcească prea bine oricum.

Un alt accesoriu, de data aceasta util, este un „bumper”. Practic o husă mai subțire, care protejează exclusiv extremitățile telefonului. Aceasta se montează ca o pânză de păianjen pe corpul dispozitivului și lasă cele mai importante elemente accesibile: camera și logo-ul ROG, cât și toate port-urile de conectivitate. NU va proteja prea bine la impact, dar cu siguranță va ajuta cu alunecarea. Husa este realizată dintr-un plastic mat, foarte aderent.

ASUS ROG Phone 3 accessories

În cele din urmă, ROG Phone 3 este livrat cu un adaptor de priză cu încărcare rapidă la 30W, cât și cu un cablu USB-C – to – USB-C pentru încărcare. Cablul se întâmplă să fie și îmbrăcat în material textil, la fel ca accesoriile de gaming pentru PC. Acesta ar trebui să fie mai rezistent în timp.

Opțional, ASUS vinde și câteva accesorii dedicate pentru ROG Phone 3

Am testat pe lângă ROG Phone 3 și alte trei accesorii de gaming interesante, care sunt însă livrate separat. Aici se vede dedicarea celor de la ASUS pentru a oferi gamerilor tot ceea ce își doresc, chiar dacă este vorba despre niște accesorii de nișă sau de accesorii absolut necesare. Aici vreau să vorbesc puțin despre ocazia ratată a companiei de a crea un ecosistem de accesorii pentru toate telefoanele sale din gama ROG Phone.

Cu fiecare generație în parte, ASUS a lansat alte accesorii, dedicate fiecărui model în parte. Asta pentru că a tot modificat dimensiunile telefoanelor ROG Phone între generații și pentru că a găsit metode mai bune pentru a realiza lucruri similare. Totuși, între ROG Phone 2 și ROG Phone 3 nu se vede o diferență foarte mare în materie de design și dimensiuni, așa că nu este tocmai clar de ce nu au fost folosite accesoriile precedente. Compania a lansat o nouă versiune de controllere fizice din gama Kunai, un nou TwinView Dock, care adaugă un ecran secundar, care sunt dedicate acestui model. Astfel, dacă ai ROG Phone 1 sau 2, va trebui să cumperi complet alte accesorii odată cu noua generație.

ASUS ROG Phone 3 all accessories

Accesoriile sunt însă bune și sunt compatibile între ele, deci le poți combina în diverse moduri. De exemplu, poți atașa Aero Active Cooler peste bumper-ul de protecție și poți folosi controllerele Kunai alături de TwinView Dock. Acestea fiind zise, iată cum se prezintă fiecare în parte.

ROG Kunai 3 Gamepad

Gamepad-ul ROG Kunai 3 păstrează ideea de anul trecut, inspirată de Joy-Con-urile de la Nintendo de pe consola Switch. Acestea vin cu un design modular, care poate fi adaptat la multe moduri de utilizare, atât pe fir, cât și pe Bluetooth. Poți folosi cele două controllere în mod wireless conectate la un dock de dimensiuni mici, mai ușor de transportat, dar înghesuit. Apoi, poți atașa acest dock de un suport cu mânere, care oferă o poziție mai ergonomică de utilizare. În cele din urmă, folosind accesoriul din pachet care „îmbracă” telefonul, aceste controllere pot fi atașate la telefon în laterale, transformând telefonul într-un soi de Switch cu Android.

Față de Joy-Cons, aceste controllere sunt însă puțin mai mari, mai groase și par să folosească butoane de calitate mai slabă. Feedback-ul nu este satisfăcător, însă stick-urile sunt de o calitate foarte bună, fiind precise și de dimensiuni bune. Pe spate apar însă și butoane personalizabile, iar D-Pad-ul este bun pentru jocuri 2D, fiind în formă de „plus”.

Problema este că nu poți ține suportul pentru Kunai atașat permanent de telefon, întrucât îi crește dimensiunile semnificativ. Partea bună este că poți în continuare atașa la telefon atât Active Cooler-ul, cât și TwinView Dock-ul, accesoriul care adaugă un ecran secundar.

ROG TwinView Dock 3

Noul TwinView Dock 3, lansat alături de ROG Phone 3 este foarte similar în design și funcționalitate cu modelul de anul trecut. Acesta beneficiază de un ecran identic cu cel al telefonulu, care este poziționat în partea de sus, se conectează la telefon prin port-ul USB dublu și oferă atât un port USB pentru încărcare pe spate, cât și un jack de căști, dar și un cooler activ.

Poți rula astfel două aplicații simultan, câte una pe fiecare ecran, sau îl poți folosi în jocuri care oferă suport pentru ecrane multiple. Poți monta telefonul pe suport atât când are bumper-ul atașat, cât și suportul pentru controllerele Kunai 3.

Din păcate, acesta este foarte mare și mai mult decât triplează grosimea telefonului, fără să adauge prea multă funcționalitate în plus. Un ecran extra este util uneori, însă acesta consumă din bateria telefonului și fiind atât de mare, nu este deloc portabil. Prima generație de TwinView Dock venea și cu baterie extra și cu butoane fizice extra. Generațiile 2 și 3 nu oferă nici butoane, nici acumulator intern.

ROG Clip

ROG Clip este un accesoriu foarte simplu, creat mai degrabă din necesitatea de a putea oferi o metodă simplă pentru gameri de a accesa servicii de streaming de jocuri. În urma lansării Google Stadia și Xbox Game Streaming în ultimul an, a devenit foarte necesară existența unor accesorii de montare a unui smartphone pe un controller de gaming obișnuit.

ASUS vinde ROG Clip, care este un simplu suport de gamepad care vine cu trei capete diferite: unul pentru gamepad-ul de Xbox One, unul pentru cel de PlayStation 4 și unul pentru controller-ul de Stadia. Am testat acest accesoriu cu suportul pentru Xbox One și se potrivește bine, iar suportul poate fi folosit pentru mai multe telefoane, nu doar pe ROG Phone 3, pentru că sistemul de montură este o simplă clemă cu arcuri. Acest accesoriu este prea simplu pentru a putea avea dezavantaje. Face exact ceea ce promite și are două articulații reglabile cu șuruburi. De altfel, clema de prindere se demontează de pe cel de PS4, pe care vine montată, și poate fi pusă pe oricare dintre suporturile din pachet.

ASUS ROG Phone 3 are unul dintre cele mai performante ecrane de pe piață

Ecranul lui ROG Phone 3 este probabil cel mai important element al acestui telefon. De altfel, acesta ar putea fi cel mai avansat ecran montat vreodată pe un smartphone, oferind o rezoluție Full HD+ cu rată de împrospătare de 144 Hz, în timp ce oferă suport pentru HDR10+ pentru conținut video și jocuri la cea mai înaltă calitate.

Mai mult, acest ecran este adaptiv, deci poate să scadă sau să crească rata de împrospătare automat între valorile 60, 90, 120 și 144 Hz, în funcție de necesități. Totodată, este și un ecran foarte luminos, iar culorile sunt foarte bine redate pe modul natural. Desigur, există mai multe moduri de afișare personalizabile, dar pentru culori cât mai aproape de realitate, recomand profilul natural.

ASUS ROG Phone 3 screen top

Pe lângă toate acestea, ecranul nu este deloc întrerupt de vreun notch sau punchhole și integrează și un senzor de amprentă foarte rapid și precis. Cred că acesta este cu adevărat cel mai rapid senzor de amprentă integrat în ecran pe care l-am folosit până acum. Folosește tehnologia optică cu succes și este poziționat într-o zonă naturală, nici prea sus, nici prea jos.

Acesta este cel mai performant smartphone pe care l-am testat până în prezent

Discuția despre performanță atunci când vine vorba despre un telefon de gaming devine cumva redundantă. Este greu de crezut că un telefon echipat cu cel mai puternic procesor de pe piață, care oferă la interior răcire performantă și la exterior un ventilator activ, nu poate să ofere cam maximum de performanță posibil pe un smartphone în acest moment.

Am avut la test varianta ROG Phone 3 cu Snapdragon 865+ și 12 GB memorie RAM. Există și variante cu 8 sau 16 GB RAM și o variantă ROG Phone 3 Strix, cu Snapdragon 865. Diferențele de performanță între ele ar trebui să fie însă minime, la fel și cele de consum de energie. Ce am observat la ROG Phone 3 este însă faptul că se încinge destul de tare, chiar și cu sistemele sale de răcire, însă performanța nu este afectată niciodată.

ASUS ROG Phone 3 back name

Iar scorurile pe care le-am atins în testele de performanță confirmă că acesta este fără îndoială cel mai puternic telefon pe care l-am testat în redacția Go4it până acum. Un dezavantaj ar fi faptul că această performanță este concentrată EXCLUSIV pe jocuri video, pe care le rulează fără probleme la cele mai înalte setări, fiind acum disponibile destule titluri care oferă și suport pentru framerate-uri mari pentru un ecran atât de rapid.

Acesta ar fi putut fi un telefon excelent pentru creație de conținut, însă este ținut în urmă de un sistem de camere nepotrivit pentru așa ceva. Camerele nu sunt groaznice, însă sunt mai degrabă comparabile cu cele ale unui smartphone de medie, nu cu cele ale unui model high-end.

ASUS ROG Phone 3 front center

Benchmarks

  • AnTuTu – 636.106
  • GeekBench – Single-Core: 950 | Multi-Core: 3.005
  • 3DMark Sling Shot Extreme Vulkan – 7.099
  • PCMark – 15.284

Autonomia este un alt avantaj al lui ROG Phone 3

Autonomia modelului ROG Phone 2 a fost unul dintre marile sale avantaje anul trecut, iar ROG Phone 3 îi calcă pe urme, oferind un acumulator identic, de 6.000 mAh. Astfel, în jocuri, autonomia este de câteva ore bune. ASUS zice că ar trebui să țină între 8 și 10 ore, în funcție de joc. În utilizare normală, cu gaming puțin, poți atinge lejer și două zile de autonomie la o singură încărcare.

Iar încărcarea se face destul de rapid, în puțin peste o oră, întrucât avem de a face cu un adaptor de 30W. Ce nu avem pe un telefon de 1.000 de euro de acest gen este încărcare wireless, însă probabil că nu ai dori să încarci un acumulator atât de mare wireless, întrucât ar dura foarte mult timp.

ASUS livrează ROG Phone 3 cu Android 10 și interfața Zen UI cu două skin-uri

ROG Phone 3 folosește același software pe care l-am întâlnit și pe ultimele două modele din serie. Este vorba despre un Android 10 cu minimum de personalizare, care poate fi „decorat” într-un skin de gaming la cerere. Aplicația Armoury Crate este în continuare cea care activează modul de funcționare „X”, care activează luminițele RGB și sistemele de răcire de pe diversele accesorii care includ așa ceva.

ASUS ROG Phone 3 kunai 3 twinview

Tot de aici poți porni jocuri sau configura diverse alte aspecte, precum asignarea butoanelor Air Triggers sau butoanelor de pe gamepad-urile Kunai. Aplicația include și o listă cu jocurile cu suport nativ pentru diversele accesorii și moduri de funcționare. Poți găsi astfel rapid jocuri care rulează la 144 sau 120 Hz, care au suport pentru gamepad, pentru Air Triggers sau pentru două ecrane.

Tot Armoury Crate poate activa cele trei niveluri de performanță: Level 1, 2 și 3. Primul este cel implicit, care permite rularea ca oricare alt model cu Snapdragon 865+, iar level 2 permite creșterea temperaturii peste limita normală pentru a susține performanța. În cele din urmă, nivelul 3 este accesibil doar alături de un accesoriu cu ventilator integrat și ar trebui să încălzească și mai tare telefonul.

În afară de aplicațiile Google și cele de la ASUS, câteva care dublează unele funcții,  sistemul de operare de pe ROG Phone 3 este destul de curat.

Camera foto întrece așteptările, dar nu este la nivelul celor de pe telefoanele de top

La capitolul cameră foto, ASUS obișnuiește să integreze pe ROG Phone aceeași cameră pe care o folosește și pe cel mai recent ZenFone. Astfel, anul acesta, ROG Phone 3 beneficiază de camera de pe ZenFone 7, cu trei senzori, dintre care doar doi sunt de fapt utili. Vorbim despre o cameră wide de 64 megapixeli, o cameră ultra-wide de 13 megapixeli și o cameră de 5 megapixeli pentru fotografie macro. Camera macro putea să nu existe fără să îi simtă cineva lipsa.

ASUS ROG Phone 3 camera

Aplicația de cameră are o tonă de funcții, de la mod manual pentru filmare și fotografiere, la mai multe tipuri de slow motion, timelapse, mod nocturn, panoramă, portret și chiar și un mod dedicat pentru camera Macro. Dintr-un motiv sau altul, fotografiile și filmările obișnuite pot fi realizate doar folosind camerele wide și ultra-wide (unele doar pe una singură), nu și pe camera macro. Acest lucru sugerează că ASUS a integrat această cameră târziu în dezvoltare, fără să o integreze bine cu restul.

Foto zi

Camera principală este cu siguranță cea în care s-a investit cel mai mult efort și reușește să capteze cadre bune, mai ales atunci când funcția HDR este activată. Având senzor de 64 megapixeli, această cameră folosește tehnologia de pixel binning pentru a realiza cadre la 16 megapixeli semnificativ mai bune. Poți fotografia și la 64 megapixeli, dacă vrei, dar nu vei primi rezultate la fel de bune. Camera ultra-wide, însă nu este comparabilă în termeni de calitate a imaginii. Aceasta captează mult mai puține detalii și folosește un profil de culoare puțin diferit. De asemenea, are nevoie de mult mai multă lumină pentru a realiza cadre mai bune. Camera macro este atât de greu accesibilă în meniu că am și uitat complet să o mai testez atunci când am ieșit la fotografiat prin cartier.

Foto noapte

Fotografiile pe timp de noapte pot fi realizate atât cu camera ultra-wide, cât și cu cea wide. Din păcate, doar cele care sunt realizate cu camera principală pot fi considerate „utilizabile”. Telefonul face o treabă mai bună decât m-aș fi așteptat de la un telefon care nu se concentrează pe cameră, iar timpul de expunere este în medie de 4 secunde pentru majoritatea cadrelor. Am întâlnit în ultima vreme pe telefoane chiar mai scumpe timpi de expunere mai lungi și rezultate pe night mode nu obligatoriu mult mai bune. Se poate observa aplicarea de sharpness la procesare, dar detaliile sunt păstrate la un nivel acceptabil. Zgomotul de imagine este însă încă prezent, chiar și după procesare.

ROG Phone 3 permite și filmare 8K 30 FPS pe lângă 4K la 60 FPS și Full HD până la 240 FPS în modul slow motion. Camera sa este însă potrivită mai degrabă pentru filmări Full HD, modul de stabilizare electronică fiind oricum funcțional doar în această rezoluție. Nici filmările 4K sau 8K nu arată obligatoriu rău, atât timp cât ai lumină naturală.

ROG Phone 3 este un telefon performant, dar încotro merge această serie?

ROG Phone 3 este un pas înainte mai mic decât a fost ROG Phone 2 față de 3. Da, avem performanță în plus, dezvăluită de testele sintetice, însă în utilizare, ROG Phone 2 este în continuare un telefon foarte capabil. Diferența majoră între ele ar fi astfel compatibilitatea cu noile accesorii, camera mai bună și conectivitatea 5G. Din păcate, în România, 5G-ul este încă prea puțin important pentru a fi motivul pentru care cumperi un telefon, chiar și acum spre final de 2020.

Mi-aș dori însă ca ASUS să consolideze gama de accesorii pentru ROG Phone și să o standardizeze. Vânzarea de accesorii pentru fiecare generație în parte nu este o strategie sustenabilă, întrucât utilizatorii vor fi mai greu de convins să își upgradeze telefoanele dacă află că accesoriile lor nu fac trecerea la următorul model.

ASUS ROG Phone 3 side back

Acum mai rămâne și întrebarea dacă chiar avem nevoie de atât de multă performanță pentru jocurile de mobil. Majoritatea sunt oricum optimizate să funcționeze pe majoritatea smartphone-urilor de pe piață, fie că folosesc procesoare de slabe, de medie sau performante. Ar mai fi acum argumentul streaming-ului, însă din păcate, în România, cel puțin, nu avem astfel de servicii de gaming funcționale fără VPN. De altfel, pentru streaming nu vei avea nevoie decât de o conexiune puternică la internet, precum un 5G rapid sau un Wi-Fi performant, un ROG Clip și un telefon chiar și de medie. Puterea ROG Phone 3 ar fi irosită pe rularea unui stream video.

Faptul că am ajuns la a treia generație de ROG Phone demonstrează însă că există o oarecare cerere pentru astfel de dispozitive, însă telefoanele de gaming vor rămâne cel mai probabil o nișă destul de mică, în special din cauza prețului ridicat și nevoii destul de reduse de performanță atât de înaltă pentru jocurile de mobil.

Părţi pozitive

+ Cel mai performant telefon cu Android pe care l-am testat până acum
+ Vine cu accesorii utile în pachet
+ Are o cameră decentă pentru un telefon de gaming
+ Autonomia este foarte bună

Părţi negative

- Nu mai are jack de căști
- Accesoriile nu sunt compatibile între generații și sunt scumpe
- Camera macro este în plus

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult