ASUS ZenFone Max Pro M2 review: performanţă şi autonomie ridicată într-un pachet de buget

09.04.2019
ASUS ZenFone Max Pro M2 review: performanţă şi autonomie ridicată într-un pachet de buget

ZenFone Max Pro M1 a fost un telefon foarte interesant lansat de către ASUS anul trecut, acesta fiind separat complet de seria ZenFone 5, care a reuşit să aducă pe piaţă performanţe şi finisaje premium la preţuri accesibile. Preţul de buget şi autonomia ridicată ne-au impresionat la momentul respectiv, iar generaţia a doua a dispozitivului continuă în această direcţie, însă anumite compromisuri sunt mai evidente, în timp ce performanţa pare să fie excelentă în gama sa de preţ, uneori semnificativ peste cea a dispozitivelor concurente.

ZenFone Max Pro M2 are o construcţie de buget, dar un design modern

În ciuda faptului că avem de a face cu un smartphone construit pentru a oferi o autonomie de lungă durată, ZenFone Max Pro M1 este subţire şi uşor, caracteristici pe care nu le întâlnim de obicei pe telefoane cu acumulatori interni de 5.000 mAh. Se pare că ASUS a găsit o metodă prin care să facă acest telefon să arate ca unul „obişnuit”, însă materialele de construcţie au avut de suferit din această cauză. Avem de a face cu o construcţie predominant din plastic (rama şi spatele telefonului fiind realizate din acest material), doar partea din faţă fiind acoperită cu sticlă Gorilla Glass 6 de la Corning.

Telefonul este echipat cu tot ceea ce ne-am putea dori la capitolul conectivitate, cu o singură obiecţie. Avem un jack de 3,5 mm, slot dual-SIM + microSD şi senzor de amprentă pe spate, însă port-ul de încărcare este micro-USB, nu Type-C. Acest lucru pare să fie o metodă prin care ASUS mai economiseşte nişte bani în dezvoltare, USB-C fiind legat de alte brevete şi licenţe ce necesită o taxă din partea producătorului.

Display-ul lui ZenFone Max Pro M2 are un decupaj în partea de sus, aici fiind găzduite doar camera şi senzorul de lumină ambientală şi proximitate, difuzorul fiind integrat într-o fantă lângă rama din plastic. În partea de jos, sub ecran, rama este destul de pronunţată, însă în rest avem de a face cu un telefon foarte modern din punct de vedere al design-ului. Spatele imită sticla foarte bine din punct de vedere vizual, însă este evident încă de la prima atingere că este vorba despre plastic.

Aceasta nu va fi însă o problemă, întrucât ASUS oferă în pachet o husă din silicon care va proteja dispozitivul de zgârieturile care apar în utilizare, pe care o recomand tuturor, chiar dacă nu oferă prea multă protecţie în cazul unor şocuri. Puţină protecţie în plus este întotdeauna mai bună decât nicio protecţie.

ZenFone Max Pro M2 – Specificaţii

  • Display: 6,3″, IPS, FHD+ (2.280 x 1.080 pixeli)
  • Chipset: Snapdragon 660 (4 x Kryo 260 @ 2,2 GHz + 4 x Kryo 260 @ 1,8 GHz), 14nm, GPU Adreno 512
  • RAM: 6 GB
  • Stocare: 64 GB
  • Camera principală: 12 MP, f/1.8 + 5 MP f/2.4 (senzor de adâncime)
  • Camera frontală: 13 MP, f/2.0
  • Sistem de operare: Android 8.1 Oreo
  • Baterie: 5.000 mAh
  • Culoare: Albastru
  • Altele: dual SIM + microSD, NFC, jack 3,5mm, senzor de amprentă, port micro-USB

Galerie foto

ZenFone Max Pro M2 are un ecran decent pentru gama sa de preţ

ASUS nu este o companie recunoscută în industrie pentru ecranele de top pe care le integrează în smartphone-urile sale. În afară de ROG Phone, toate dispozitivele mobile ASUS sunt echipate cu panouri IPS decente, însă nu tocmai impresionante. ZenFone Max Pro M2 păstrează tradiţia, oferind un IPS bun, care afişează culori decente şi o luminozitate în limitele obişnuite.

În această gamă de preţ, am văzut deseori display-uri mai lente, iar cel de pe Pro M2 nu se abţine de la această regulă. În timp ce efectul de motion blur este mai puţin pronunţat, acesta încă există, iar atingerile par a avea o întârziere uneori. Este posibil ca aceste efecte secundare să fie datorate însă optimizărilor software şi nu obligatoriu hardware-ului.

Dacă puteţi să toleraţi notch-ul din partea de sus, ZenFone Max Pro M2 ar trebui să îşi facă treaba foarte bine în majoritatea situaţiilor.

ZenFone Max Pro M2 este un mid-range performant la preţ de buget

Când vine vorba despre performanţă propriu-zisă, ASUS pare să fi înţeles ceea ce este nevoie pe piaţă în acest moment. Cu un chipset Snapdragon 660 şi 6 GB memorie RAM, acest model poate să rivalizeze şi telefoane pe care alte companii le vând la preţ dublu. Probabil că din punct de vedere al construcţiei, un dispozitiv din gama Galaxy A de la Samsung ar câştiga câteva puncte în plus, însă atunci când vine vorba despre putere de procesare, ZenFone Max Pro M2 ar putea ieşi câştigător.

Faptul că avem o putere de procesare superioară ajută în special la tranziţia între aplicaţii, iar RAM-ul generos asigură că aplicaţiile vor rămâne în fundal mai mult timp înainte să fie închise. Procesorul Snapdragon 660 permite chiar şi rularea de aplicaţii complexe de creativitate precum cele de editare foto sau video, fiind destul de rapid în majoritatea situaţiilor.

Probabil cel mai mult vor avea de câştigat însă gamerii de pe urma unui chipset puternic, telefonul putând rula jocurile 3D pretenţioase în condiţii foarte bune în comparaţie cu alte dispozitive de medie similare.

ASUS propune un design subţire şi autonomie foarte bună cu ZenFone Max Pro M2

Este greu de crezut că mulţi producători de smartphone-uri nu au nici măcar acumulatori de 4.000 mAh pe modelele lor de top, în condiţiile în care acest model de medie de la ASUS vine cu un acumulator cu capacitate de 5.000 mAh. Chipset-ul său este construit pe arhitectura de 14 nm, deci consumă mai multă energie decât modelele mai recente precum Snapdragon 710 sau modelele 845 şi 855, însă acumulatorul mare asigură utilizarea timp de două zile în condiţii normale de utilizare.

Cei care vor să extindă acest timp au opţiunea de a opri internetul, geolocaţia sau antenele Bluetooth şi Wi-Fi, însă în testare am văzut că telefonul rezistă două zile pe baterie chiar şi cu acestea pornite. Motivul pentru care nu reuşeşte să ofere o performanţă comparabilă cu cea a lui Motorola G7 Power, în ciuda specificaţiilor similare este în primul rând display-ul, care oferă rezoluţie Full HD+ în cazul de faţă.

Software curat, fără „briz-briz-uri”

ASUS obişnuia să îşi echipeze telefoanele cu interfaţa ZenUI, însă în ultima perioadă pare să fi renunţat la aceasta, cel puţin pe dispozitivele mai ieftine. Acest lucru este benefic, întrucât interfaţa proprietară nu mai consumă resurse în plus, iar utilizatorii se pot bucura de experienţa Android „autentică” de la Google. Aceasta vine cu avantaje şi dezavantaje, însă majoritatea utilizatorilor par să prefere Androidul „curat”.

În ciuda utilizării unei versiuni nepersonalizate de Android, ZenFone Max Pro M2 nu este încadrat în programul Android One. Acest lucru înseamnă că actualizările la noi versiuni software nu sunt garantate. De fapt, ZenFone Max Pro M2 este livrat cu Android 8.1 din fabrică, urmând ca foarte curând să facă trecerea la Android 9.0 Pie, conform ASUS. Compania taiwaneză obişnuieşte să ofere actualizări timp de doi ani indiferent dacă dispozitivele sale sunt sau nu în programul One sau dacă acestea sunt în gama de medie sau high-end, aşa că din acest punct de vedere ZenFone Max Pro M2 este cât-de-cât asigurat. Totuşi, actualizările pot veni mai târziu decât pe telefoanele altor brand-uri.

Un singur aspect ar mai fi de discutat la capitolul software: securitatea. Android-ul curat necesită apăsarea butonului „OK” după introducerea unui PIN, ceva ce poate fi deranjant pentru unii, însă din fericire există posibilitatea de deblocare prin amprentă, senzorul fiind foarte rapid. Deblocarea prin recunoaştere facială se face doar prin camera foto frontală şi este relativ lentă şi funcţioează bine doar în lumină naturală. Este o opţiune OK pentru cei care pun telefonul în bord la volan pentru navigaţie, întrucât introducerea unui PIN este complicată, iar amprenta este pe spatele dispozitivului, însă nu te poţi baza pe această tehnologie pe acest dispozitiv în utilizarea de zi cu zi.

Camera foto nu este punctul forte al lui ZenFone Max Pro M2

În ciuda faptului că toate telefoanele ASUS din ultima perioadă sunt lansate sub motto-ul „We love photo”, camera foto nu este un punct forte al acestui telefon. Fotografiile pe timp de zi sunt decente pentru un telefon de buget, însă majoritatea cadrelor sunt supraexpuse, în timp ce modul portret crează un efect bokeh nu tocmai plăcut. Pe timp de noapte, lipsa stabilizării se face simţită prin cadre mişcate, datorită timpului de expunere mare, iar toate cadrele suferă de pe urma zgomotului de imagine foarte pronunţat.

Galerie foto

Camera va satisface utilizatorii fără pretenţii, însă cei care sunt foarte activi pe reţele de socializare şi au nevoie de un telefon pe care să se poată baza pentru fotografii cât mai detaliate, vor fi cel mai probabil dezamăgiţi de performanţa lui ZenFone Max Pro M2.+

Concluzii

ASUS a înţeles că pentru a realiza un smartphone performant cu autonomie foarte bună la un preţ de buget trebuie să facă anumite sacrificii. Acestea pot părea minore pentru cei care caută un telefon bun la un preţ nu foarte mare, însă cei care doresc un telefon „bun la toate” nu vor găsi asta în pachetul lui ZenFone Max Pro M2. Avantajele pe care le oferă acest model sunt însă binevenite, de la software-ul curat, la acumulatorul mare şi până la performanţa superioară altor modele din clasa sa. ZenFone Max Pro M2 este astfel un dispozitiv de luat în seamă atunci când căutaţi un telefon care nu are doar autonomie bună, ci şi alte avantaje.

 

Părţi pozitive

Performanţă bună pentru gama sa de preţ
Autonomie peste medie
Ecran Full HD decent
Software „curat”
Este livrat cu husă de silicon în pachet

Părţi negative

Construcţie din plastic
Port de încărcare micro-USB
Camera produce rezultate nesatisfăcătoare

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult