Atleții de la Jocurile Olimpice din Beijing, încurajați să nu își folosească propriile telefoane

19.01.2022
Atleții de la Jocurile Olimpice din Beijing, încurajați să nu își folosească propriile telefoane
foto: Profimedia

Mai multe țări avertizează atleții care merg la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing să nu își folosească propriile dispozitive pe perioada competiției. Nu numai că dispozitivele lor ar putea fi urmărite și monitorizate, dar aplicația oficială pe care China o pune la dispoziție, My2022, pare să aibă breșe în securitate, dar impune și cenzură în materie de mesaje și conținut pe care îl poți publica în cadrul acesteia.

Aplicația My2022, care colectează date personale ar putea fi vulnerabilă la atacuri

Conform CitizenLab, aplicația My2022 nu permite criptarea multor dintre fișierele pe care le poate accesa, motiv pentru care datele stocate de aplicație nu sunt securizate. Aceasta oferă atleților posibilitatea de a trimite mesaje vocale, transferuri de fișiere și include o zonă de știri. Se pare însă că aplicația se supune acelorași reguli pe care le întâlnim și pe internetul din China: cenzura anumitor termeni precum Piața Tianamen, sau mențiuni ale grupului religios Falun Gong, interzis în țară.

Mai mult, utilizatorii pot marca și raporta subiectele sensibile din aplicație, în cazul în care acestea apar în mesaje sau alt tip de conținut pe care îl poți accesa.

Aplicația este obligatorie pentru cei care participă la Jocurile Olimpice, ba chiar trebuie instalată cu cel puțin 14 zile înainte ca aceștia să plece spre China întrucât în cadrul My2022 este înregistrată și dovada zilnică a testelor negative de COVID. Tot în aplicație se înregistrează și datele din pașaport, istoricul medical și alte informații de călătorie.

CitizenLab avertizează despre faptul că datele din aplicație pot fi accesate de către hackeri, dar autoritățile chineze spun că informațiile personale sunt totuși criptate.

Mai multe țări avertizează despre monitorizarea guvernului chinez și sugerează utilizarea altor telefoane decât cele personale

Autoritățile anumitor țări merg însă mai departe și spun ca dispozitivele folosite în cadrul Jocurilor Olimpice din China să nu mai fie folosite și la întoarcerea în țară din cauza „culturii și tehnicilor sofisticate de monitorizare care există în China”. Este recomandată utilizarea de VPN-uri, însă cele chinezești nu sunt tocmai sigure, întrucât autoritățile au voie să ceară informații de la companiile care oferă astfel de servicii.

„Legile din China referitoare la securitatea datelor personale nu sunt realizate pe baza valorilor vestice de libertate și confidențialitate și nu oferă același nivel de protecție”, raportează BBC.

Anumite țări au recurs și la practici mai extreme, oferind atleților noi dispozitive pe care să le folosească pe perioada competiției. Altele doar recomandă utilizarea altor dispozitive, sau închirierea de echipament.

sursa: BBC

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult