Au trecut 16 ani de când Steve Jobs a prezentat primul iPhone pe scena MacWorld. VIDEO

10.01.2023

În noaptea dintre 9 și 10 ianuarie 2007, Apple Computer Inc. anunța la conferința MacWorld primul iPhone. Acesta prezenta un concept nefinisat al primului telefon al companiei și cel care avea să schimbe total piața de dispozitive mobile și chiar și internetul. În urma acestui anunț, Apple a renunțat la „Computer” și s-a redenumit în Apple Inc., sugerând schimbarea de strategie pentru viitor. 16 ani mai târziu, compania Apple este acum unul dintre cei mai mari producători de smartphone-uri din lume, fiind depășită doar de către Samsung, care vinde mai multe modele, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe și mai avansate din piață.

Hardware-ul nu era tocmai performant

La momentul anunțului, multă lume era sceptică în privința iPhone. Steve Jobs a prezentat pe scenă un dispozitiv care urma să combine un iPod, un telefon și un dispozitiv de navigare pe internet într-unul singur. Doar că acest telefon nu avea butoane sau o tastatură fizică, totul fiind realizat exclusiv pe un touchscreen capacitiv. Ideea de „multitouch” era doar o demonstrație tehnologică de la târgurile de tehnologie la acel moment, dar iPhone avea să ofere posibilitatea de a folosi două sau mai multe degete pentru controlul direct al elementelor de pe ecran, precum „pinch-to-zoom” și „slide to unlock”.

Din punct de vedere al specificațiilor, primul iPhone nu era extrem de performant, fiind echipat cu un procesor AMR single-core la 412 Mhz, cu 128 MB RAM. De fapt, chiar și în comparație cu alte telefoane de pe piață de la acel moment, telefonul putea fi considerat „depășit”. De exemplu, primul iPhone avea o cameră de 2 megapixeli fără focalizare automată și fără funcție de filmare, era echipat cu un modem 2G, deci oferea doar viteze de transfer EDGE pentru internet mobil, nu integra un modul GPS, ci folosea antenele de telefonie pentru localizare și navigație, iar o cameră frontală era complet absentă.

Mai mult, telefonul nu includea un slot pentru carduri SD, nu permitea schimbarea bateriei, nu accepta căști cu jack de 3,5mm în formă de L și se încărca folosind același cablu cu 30 de pini pe care Apple îl folosea deja pe iPod. În timp însă, și alte telefoane au început să renunțe la toate aceste capabilități.

iPhone promitea o experiență software unică

Cu toate acestea, Apple s-a bazat mult pe experiența software pe care Apple o oferea la acel moment cu așa-numitul iPhone OS, prezentat drept o versiune mobilă a lui Mac OS X. La momentul respectiv, compania spera să încurajeze dezvoltarea de aplicații web HTML5, fiind unul dintre motivele pentru care Flash a dispărut eventual de pe internet, și nu avea în plan controlul aplicațiilor de pe telefon. Astfel, App Store-ul, cea mai importantă componentă software iPhone, nu a fost lansat odată cu primul telefon. Acesta urma să fie lansat abia un an mai târziu, în 2008, alături de iPhone 3G, ca răspuns la magazinele de aplicații neoficiale care au apărut în primul an de după lansarea iPhone și puteau fi instalate de către cei care își deblocau telefoanele prin „jailbreak”.

Primele modele de iPhone, lansate abia în luna iunie a anului 2007, ofereau 4 sau 8 GB stocare internă și au fost lansate la 499, respectiv 599 dolari, preț legat de un abonament pe 2 ani pe rețeaua Cingular din SUA. Acest preț era subvenționat de operator.

Astfel, s-au împlinit 16 ani de la momentul care a pus industria de tehnologie pe calea pe care merge acum, unde telefonul mobil este principalul mod prin care oamenii sunt conectați la internet, unde aplicațiile de mobil și rețelele de socializare au înlocuit, în mare parte, site-urile web, iar telefoanele servesc rol de computer, player multimedia, dispozitiv de gaming, cameră foto și cam orice altceva îți dorești. Impresionant este însă modul cum Apple a reușit să rămână în top chiar și după atât de mult timp, având atât de multă concurență în piață, în special din China. Și mai impresionant este că inclusiv noile modele iPhone sunt în continuare considerate dispozitive de referință, cu care toate companiile producătoare se compară (mai ales în prezentări oficiale).

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult