Bitcoin, înapoi la prețul atins ultima oară în decembrie 2020. Unde s-ar putea opri

14.06.2022
Bitcoin, înapoi la prețul atins ultima oară în decembrie 2020. Unde s-ar putea opri

Dând direcția pentru întreaga piață de criptomonede, Bitcoin a continuat declinul accelerat început după pierderea cotației de 30000 dolari, ajungând în doar câteva zile să testeze pragul de 20000 dolari. În total, prețul istoric a scăzut de aproximativ 3.5 ori, de la maximul istoric de 69000 dolari atins în luna noiembrie 2021.

În timp ce investitorii atrași din piețele bursiere tradiționale de mirajul profitului rapid se grăbesc să eticheteze ca înșelătorie Bitcoin și întreaga piață de criptomonede, veteranii acestui ecosistem continuă să susțină că parcursul din ultimele zile este o etapă absolut normală de „curățare” și resetare a pieței, în pregătirea următoarei etape de creștere. Iar istoria reprezentată pe graficul cotațiilor Bitcoin tinde să le dea dreptate. În ciuda episoadelor alarmante de crash, Bitcoin nu a scăzut niciodată cum mult sub cotațiile atinse în etapa anterioară de bulă speculativă, iar atunci când s-a întâmplat, momentul a fost de scurtă durată, apărând ca o oportunitate pentru câștiguri garantate pentru investitorii dispuși să cumpere.

Vestea mai puțin bună este că, în ultimii ani, specificul investitorilor care cumpără Bitcoin s-a schimbat foarte mult, de la cumpărători retail fără experiență către mari fonduri de investiții și jucători cu buzunare foarte adânci. Cei din urmă tind să trateze piața de criptomonede ca pe o extensie a piețelor bursiere convenționale, cumpărând și vânzând cupă cum dictează cea din urmă. Iar cu economia globală tinde către recesiune severă, perspectivele ca efectele să fie amplificate printr-un exod masiv al investitorilor în criptomonede nu pot fi ignorate. În acest context, așteptările împărtășite de foarte multă lume, cum că prăbușirea prețului Bitcoin se va opri în jurul maximumul atins în etapa de bulă speculativă anterioară, de aproximativ 19500 dolari, nu mai par chiar atât de credibile. În cel mai pesimist scenariu, revenirea cotațiilor anticipată în jurul acestui prag va fi una de scurtă durată, pregătind terenul pentru un nou crash și un „Beark Market” de mai lungă durată.

Totuși, scenariul optimist se aplică atât în cazul unui crash prelungit, cât și pentru o recuperare de deasupra pragului de 20000 dolari. Astfel, Bitcoin nu a dezamăgit niciodată investitorii care au pariat pe acest activ, cotațiile ajungând din nou și chiar depășind cu mult prețul la care cumperi (oricare ar fi acesta). Astfel, cei care au cumpărat Bitcoin aproape de prețul de 19500 dolari în 2017 și nu au vândut deloc, trecând peste perioadele în care cotațiile s-au apropiat și de 3000 dolari, au putut vinde anul trecut la prețul de aproape 70000 dolari, înmulțind de peste 3x investiția inițială. Cel puțin, până la proba contrarie, încă putem considera că orice achiziție Bitcoin, indiferent de prețul la care este realizată, va fi una profitabilă, în cele din urmă. Singura întrebare este cât ești dispuși să aștepți pentru realizarea profitului dorit.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult