BlackBerry Curve 8900, un smartphone seducător

BlackBerry Curve 8900, un smartphone seducător

Telefoanele inteligente au stârnit tot timpul o curiozitate deosebită din partea entuziaştilor şi fiecare nouă platformă de operare prezentă pe acestea a fost de asemenea îndelung disputată în încercarea de a da un răspuns la întrebarea: care este cea mai bună platformă, atât ca facilităţi oferite cât şi ca rapiditate şi uşurinţă în utilizare? În trecut am încercat smartphone-uri cu Windows Mobile, Symbian S60 şi Symbian UIQ, cele mai răspândite în Europa. Nu am putut da un răspuns categoric. Apoi am testat iPhone-ul, cu al său Mac OS X, iar acum, am pus mâna pentru prima oară pe un smartphone produs de compania RIM, este vorba despre BlackBerry Curve 8900. Concluzia, după cum veţi vedea, este că nici OS-ul canadian nu ne satisface pe deplin.

BlackBerry Curve 8900

Aspect şi construcţie

Până să-i descoperim dedesubturile, Curve 8900 ne ia ochii cu o înfăţişare “top class”. Nu este la fel de subţire precum concurentul finlandez (Nokia E71), dar are nişte trăsături atât de estetic definite încât pur şi simplu te ataşezi de el. E genul de gagdet ce îţi place să-l ţii lângă tine tot timpul şi din când în când să-l butonezi fără să te gândeşti la nimic. Altfel spus, un produs care creează dependenţă.

Designul, departe de a fi inspirat din filmele S.F., are acel “quelque chose” care face diferenţa – liniile asimetrice: privit din lateral, partea superioară a terminalul se defineşte printr-o formă trapezoidală, în timp ce latura inferioară este uşor curbată. Când îl ţii normal în palmă, este exact invers. Materialele alese la realizarea carcasei sunt plasticul şi metalul: o fâşie de oţel încadrează partea frontală a dispozitivului.

Pe părţile laterale avem jack-ul de 3,5 mm, tastele de volum, un buton personalizabil (by default activează camera foto/declanşează obturatorul) şi interfaţa microUSB (stânga), respectiv un alt buton personalizabil în dreapta, care în mod normal deschide browser-ul Internet.

În capul terminalului se află poziţionate două butoane pe care iniţial nu le-am observat: cel de blocare a tastelor (stânga) şi cel de trecere în stand-by. În fine, în capătul opus se află amplasat microfonul, iar pe spate obiectivul camerei foto de 3.2 MP, alături de un LED flash.

BlackBerry Curve 8900

Ecranul

Componentele exterioare care ne interesează cel mai mult, tastatura şi ecranul, nu se remarcă la prima vedere ci după punerea în funcţiune a telefonului. Ecranul este unul de o calitate cum rar am văzut. În primul rând, nu este nevoie să îi setezi luminozitatea, senzorul îşi face treaba de minune, dovadă că până şi în lumina directă a soarelui display-ul este perfect lizibil fără ca tu să intervii cumva. Imaginea afişată are o claritate deosebită, mulţumită unei rezoluţii foarte mari în raport cu dimensiunea diagonalei (480 x 360 pixeli pe un ecran de 2.4 inch). Tot datorită rezoluţiei mari, nu resimţi faptul că până la urmă 2.4 inch e puţin pentru un smartphone.

Tastatura şi trackball-ul

Despre tastatură putem spune că este mulţumitoare. Deşi tastele sunt destul de mici, nu am întâmpinat mari probleme la scrierea unui mail sau a unui document. Cei cu degetele subţiri sunt în mod evident avantajaţi şi îi vom lăsa să-şi scrie compunerea în linişte. Pe restul, îi invit să-şi îndrepte atenţia către punctul forte al terminalului BlackBerry pe partea de navigare: trackball-ul.

Nu mi-a venit să cred cât de sensibilă şi precisă poate fi acea biluţă care ţine locul unui pad de navigare cu buton de confirmare. Spre deosebire de un pad clasic, biluţa are avantajul că deplasează cursorul în orice direcţie, nu doar în punctele cardinale. Cu ajutorul ei, în cadrul browser-ului, controlezi cursorul de pe ecran, iar în meniul principal te deplasezi rapid către aplicaţiile dorite. La fel de repede dai scroll printre mail-uri sau mesaje.

Din ce am testat până acum, mi se pare cea mai eficientă soluţie, cu o clasă peste interfeţele haptice dezvoltate de către sud-coreeni. Unde mai pui că acomodarea nu durează mai mult de câteva minute.

BlackBerry Curve 8900

BlackBerry OS – o platformă departe de ideal

Sistemul de operare implementat pe Curve 8900 este BlackBerry OS, cu siguranţă mai puţin cunoscut pe la noi, în comparaţie cu Windows Mobile sau Symbian. Tocmai de aceea îl vom prezenta ceva mai detaliat.

La prima vedere, pare cea mai simplă platformă posibilă. Ecranul principal este extrem de aerisit. În bara de sus găseşti indicatorul bateriei, al semnalului, denumirea reţelei în care te afli şi eventual conectivităţile activate: EDGE, Bluetooth, Wi-Fi. Urmează un “open-space” în care poţi admira în amănunt wallpaper-ul setat, iar apoi banda inferioară de unde poţi accesa rapid agenda, mesageria, e-mailul, calendarul, browser-ul şi conţinutul multimedia.

Meniul telefonului se accesează prin apăsarea tastei din stânga trackball-ului. Acesta se prezintă sub forma unei matrici uriaşe, formată din patru linii şi şase coloane. Ultima linie devine vizibilă doar dacă faci scroll pe verticală.

BlackBerry Curve 8900Iconiţele statice nu spun mai nimic unui utilizator obişnuit cu alte sisteme de operare. Ajungi să te obişnuieşti după ce le iei la rând şi vezi ce reprezintă fiecare. Aici RIM ar fi putut gândi o structurare ceva mai logică. Dacă prima linie acomodează cele mai importante opţiuni, nu înţeleg atunci de ce “Help-ul” şi “Search-ul” se află undeva în mijlocul matricii, iar opţiunile de conectivitate la coadă.

Opţiunile de personalizare ale terminalui sunt extrem de numeroase şi se pot accesa din “Options” sau “Setup Wizard”. Pentru că tot vorbeam de meniu, aspectul său poate fi modificat din Advanced Options -> Accesibility. După ce vei încerca opţiunile alternative (1×1, 2×2, 3×3 sau 4×4), sunt mari şanse să revii la opţiunea default descrisă mai sus. Imaginează-ţi cum ar fi să derulezi 24 de iconiţe, una câte una. Ar fi fost mult mai indicat ca RIM să reducă numărul lor prin înglobarea celor secundare în categoriile mari: spre exemplu player-ul audio la Media, ceasul şi calendarul la organizator ş.a.m.d.

Setările conţin opţiuni listate una sub alta alfabetic, fapt ce te ajută oarecum să găseşti mai rapid ceea ce doreşti să modifici.

Un alt aspect care merită menţionat în prezentarea interfeţei este accesarea File Manager-ului. Aceasta se face din folder-ul Media, prin selectarea opţiunii "Explore".

Desktop Blacberry Curve 8900 Menio BlackBerry Curve 8900

O ultimă nemulţumire pe care o s-o împărtăşesc cititorilor este imposibilitatea realizării unei selecţii multiple asupra fişierelor, un lucru spun eu intolerabil pentru un smartphone. De asemenea, copierea/mutarea unui fişier într-un alt folder este extrem de încâlcită, dar măcar avem această opţiune la dispoziţie.

Setările tipice BlackBerry OS sunt complexe. Este permisă ajustarea fonturilor, a luminozităţii display-ului, personalizarea tastelor laterale şi setarea senzitivităţii trackball-ului. Utilizatorii avansaţi au la dispoziţie setări de securitate cum nu am mai văzut la niciun telefon până acum. La fel şi când vine vorba de configurarea banalului serviciu SMS sau a oricărui alt serviciu, peste tot sunt prezente nişte opţiuni foarte avansate. Este un lucru bun pentru experţi, dar cei care doresc totul gata optimizat sau “pack to go” se vor cruci când vor da peste chestii precum “Data Coding: 7 bit sau UCS2”. Am găsit undeva în structura setărilor chiar şi o linie ce afişează nivelul semnalului recepţionat de terminal, exprimat în dB.

Internet şi E-Mail

BlackBerry Curve 8900 este gândit pentru utilizatorii care folosesc mult Internetul şi mail-ul. Cu toate acestea:

1. Terminalul nu are 3G;
2. Pentru a utiliza clientul de e-mail trebuie să ai un cont “BlackBerry Internet Service”, de forma [email protected]_operator.domeniu (ex: [email protected]). Abia apoi poţi adăuga alte adrese de e-mail.

BlackBerry Curve 8900Totuşi, dacă optezi pentru contul “BlackBerry” vei vedea că serviciile de e-mail sunt foarte bine puse la punct şi uşor de utilizat. Expedierea unui mail se face din câteva mişcări: Click pe tasta de meniu -> Compose -> completarea câmpurilor -> iarăşi click pe tastă meniu -> Send. Printre opţiunile dezvăluite de aceeaşi tastă găseşti şi “Add Atachement”, dacă doreşti să ataşezi la e-mail un document.

În ceea ce priveşte browser-ul de Internet, am fost relativ mulţumit de ceea ce am întâlnit acolo. Au existat şi excepţii când, uneori, la încărcarea site-urilor îmi dădea o eroare de genul “Request entity too large”.

Browser-ul este totuşi bine gândit. Când îl accesezi acesta îţi înfăţişează (de sus în jos) bara de adrese, căsuţa de Search (pe Google, Live Search, Wikipedia sau Dictionary.com), lista cu Bookmarks şi paginile accesate recent (History List). Toate opţiunile browser-ului sunt dezvăluite de tasta din stânga trackball-ului, această adevărată multifuncţională a dispozitivului BlackBerry.

Cât despre viteza de navigare, nu am prea multe de spus. Limitarea la 236 de Kbps nu lasă loc vreunui comentariu pozitiv. Încărcarea unui ataşament foto (poză de aproximativ 1 MB) pe mail a durat aproape un minut. Mi-a părut rău de asemenea că nu am putut testa serviciile Orange la capacitate maximă, ar fi fost necesară o conexiune HSDPA. Poate dacă Bucureştiul ar fi dispus de o reţea wireless globală aş fi trecut cu vederea lipsa 3G.

Aplicaţii

Şi aici situaţia este departe de a fi ideală. Producătorii au lansat magazinul online BlackBerry App World, dar acesta este disponibil doar utilizatorilor din Statele Unite, Canada şi U.K. Aşa că trebuie să ne orientăm către aplicaţii third-party sau să emigrăm în America sau Marea Britanie.

Un lucru plăcut este că BlackBerry Curve 8900 vine cu câteva programe foarte utile de chat/socializare: Yahoo Messenger!, FaceBook, Google Talk şi BlackBerry Messenger.

Pe lângă acestea, regăsim o suită Office Standard (doc, xls, ppt) ce permite doar vizualizarea documentelor. Editarea lor se face prin achiziţionarea versiunii Premium.

Tot la capitolul aplicaţii putem menţiona BlackBerry Maps care se folosesc în tandem cu modulul GPS. Versiunea prezentă pe modelul sosit la teste este cea europeană şi regăsim harta României. Opţiunile includ căutarea punctelor de interes, localizarea ta, realizarea rutelor şi trimiterea zonelor marcate unui prieten, prin E-Mail, SMS, MMS sau Messenger.

BlackBerry Curve 8900

Multimedia

Culmea, aici ne aşteptam ca smartphone-ul să nu dea rezultate prea bune, însă Curve 8900 ne-a surprins. Redă filme DivX şi XviD care se văd excelent pe ecran, muzica se aude foarte bine (ca bonus ai jack-ul de 3,5 mm, dar şi suportul A2DP pentru căşti Stereo Bluetooth), iar camera foto de 3.2 MP este mai mult decât decentă în clasa telefoanelor business (legat de cameră, singurul aspect negativ este rezoluţia incredibil de mică a capturilor video: 240 x 180 pixeli). În orice caz, dacă la toate acestea adăugăm şi aspectul deosebit de frumos al gadgetului, mai că l-am recomanda adolescenţilor şi nu unui om de afaceri.

Păcat că în România telefonul nu poate fi folosit la potenţialul maxim (hărţile BlackBerry conţin prea puţine informaţii despre minunata noastră ţărişoară, iar aplicaţiile din App World nu sunt disponibile pentru noi).

Sigur că lipsa conectivităţii 3G este un defect, însă nu unul decisiv decât în măsura în care faci zilnic ditamai traficul. Din acest punct de vedere însă, în România, nici măcar un telefon cu HSDPA nu te-ar ajuta prea mult. Serviciile oferite de către operatorii de telefonie din România te limitează la câţiva GB în condiţii de viteză maximă, apoi după depăşirea traficului alocat viteza va scădea la EDGE şi chiar mai jos în unele cazuri (128 Kbps). Pentru a beneficia tot timpul de lăţimea maximă de bandă trebuie să plăteşti traficul suplimentar.

Sample Photo

Autonomie

BlackBerry Curve 8900 dispune de o baterie destul de puternică, de 1380 mAh. În condiţii de utilizare intensă (în special Internet, două ore pe zi plus convorbiri), duce aproximativ două zile şi jumătate, ceea ce este mulţumitor.

Concluzie: Smartphone-ul canadian are câteva mari calităţi care ar putea uşor convinge un potenţial client să-l achiziţioneze: aspectul, construcţia şi dotările (mai puţin lipsa 3G-ului). Dar, la un preţ similar (1500 RON), concurenţa oferă dispozitive cu 3G, pe lângă celelalte facilităţi. Iar în loc de BlackBerry OS ai mult mai popularele şi mai performantele sisteme Windows Mobile sau Symbian.

Plusuri şi minusuri

[+] Construcţie solidă, design superb;
[+] Display de calitate;
[+] Tastatura QWERTY;
[+] Trackball inegalabil;
[+] Client de mail foarte bun;
[+] Decent pe partea de Multimedia;
[+] Aplicaţii de chat/socializare incluse.

[-] Lipsa conectivităţii 3G;
[-] BlackBerry OS este o platformă nu tocmai prietenoasă şi pe alocuri rudimentară (nu poţi selecta multiple fişiere).

Urmărește Go4IT.ro pe Google News