BlackBerry Passport review

BlackBerry Passport review
Design, construcţie şi ergonomie

Compania care a pus pentru prima oară emailul modern cu push şi sincronizare în buzunarul utilizatorului, BlackBerry, a fost pentru multă vreme unul dintre liderii industriei de telefoane mobile. La fel ca Nokia, Motorola sau HTC, compania s-a complăcut într-o arogantă autosuficienţă şi nu a reuşit să-şi dea seama că are o problemă decât atunci când situaţia a devenit cu adevărat disperată. Susţinută în ultimii 2-3 ani doar de către nucleul dur de simpatizanţi şi companiile care încă depind de infrastructura BES, compania BlackBerry a încercat să redevină atractivă cu un sistem de operare complet refăcut şi telefoane noi, a eşuat şi acum încearcă să păstreze măcar fidelitatea mediului business cu telefoanele sale dotate cu tastatură hardware.

Design, construcţie şi ergonomie

Atunci când spunem BlackBerry, ne gândim imediat la tastaturile hardware QWERTY, iar managerul John Chen ştie acest lucru la fel de bine ca noi. Dacă designerii companiei au proiectat modelul Classic pentru segmentul tradiţionalist de piaţă, Passport este însă un produs ceva mai ciudat care nu urmăreşte neapărat succesul fulminant de piaţă, ci mai degrabă să demonstreze că BlackBerry are încă suficient curaj pentru a experimenta şi suficientă experienţă pentru a duce la capăt un proiect ambiţios.

Ideea utilizării unui ecran pătrat nu este nouă, modelele Q10 şi Q5 de acum doi ani folosind acelaşi format atipic. BlackBerry şi-a propus însă de data aceasta să ofere un afişaj generos capabil să concureze pe picior de egalitate cu cele oferite de telefoanele Android, Windows Phone sau iOS de vârf, iar Passport beneficiază în consecinţă de cel mai mare ecran implementat vreodată pe un telefon cu tastatură hardware. Deoarece terminalul este o ciudăţenie din punct de vedere al designului, vom întrerupe rutina prezentărilor noastre şi vom începe direct cu comentariile pe marginea ergonomiei.

Avantajele unui ecran de mari dimensiuni cu rezoluţie ridicată sunt atât de evident încât nu mai trebuie subliniate, însă cei care vor dori să se bucure de acesta trebuie să pregătească să accepte şi compromisurile. Deoarece producătorul a optat de data aceasta pentru o tastatură compactă, BlackBerry Passport are o înălţime redusă care este comparabilă cu cea a unui iPhone 5S. Beneficiile câştigate pe înălţime datorită ecranului cu raport de aspect 1:1 sunt pierdute însă atunci când vine vorbă de lăţime, BlackBerry Passport măsurând pe această axă nu mai puţin nouă centimetri şi fiind depăşit la mustaţă doar de către giganticul Sony Xperia Z Ultra.

BlackBerry Passport: prea voluminos chiar şi pentru o mână mare

Acest aspect face ca terminalul să fie aproape imposibil de utilizat cu o singură mână şi să aibă una dintre cele mai neergonomice forme întâlnite vreodată. Sigur, dacă aveţi o mână foarte mare, poate că veţi reuşi într-un final să ţineţi noul produs BlackBerry la fel ca pe un telefon obişnuit, însă nu trebuie să vă faceţi iluzii că veţi reuşi să-l şi utilizaţi confortabil. Utilizatorii Blackberry sunt obişnuiţi de multă vreme să folosească ambele mâini atunci când folosesc tastatura, însă acest mod de lucru devine obligatoriu în permanenţă în cazul Passport deoarece carcasa se dovedeşte incomodă chiar şi în timpul unor activităţi banale precum captura foto.

BlackBerry Passport: o formă atipică

După ce l-am întors pe faţă şi pe dos preţ de câteva zile, am renunţat la ideea că voi putea ţine vreodată noul Passport la fel ca pe un telefon obişnuit şi m-am rezumat să-l susţin de marginea dreaptă ca pe o tabletă, un mod nesatisfăcător atât din cauza prizei reduse cât şi a deselor contacte nedorite cu marginea ecranului. În plus, Passport este penalizat şi de amplasarea nefericită a butonului Power/Lock din partea superioară, grosimea cam mare de 9,3 milimetri şi greutatea foarte ridicată de aproape 200 de grame.

BlackBerry Passport: un design elegant şi simplu

Dacă ergonomia terminalului este nesatisfăcătoare, construcţia este la polul diametral opus. Carcasa este construită în jurul unei rame fabricate din oţel inoxidabil, aceasta înconjurând integral marginile şi fiind întreruptă doar de conectorul Micro USB şi conectorul audio. Mai subţire la extremităţile inferioară şi superioară deoarece aici sunt amplasate difuzoarele stereo şi, respectiv, capacul detaşabil care ascunde slot-urile MicroSD şi Nano SIM, această ramă acoperă integral marginile laterale. Restul carcasei este fabricată dintr-un material plastic mat care are o rugozitate fină antiderapantă care reuşeşte să evite surprinzător de bine depunerile de grăsime şi transpiraţie.

BlackBerry Passport: oţel inoxidabil, sticlă şi plastic

Cu excepţia tastaturii, partea frontală este acoperită integral de un strat protector Gorilla Glass 3, suprafaţa sa plată fiind uşor curbată către margini. Capacul posterior este şi el plat în cea mai mare parte, însă curbura uşoară dinspre margini este ceva mai accentuată decât cea a părţii frontale pentru a putea oferi, în limita criticilor deja menţionate, o formă mai confortabilă. Deoarece tastatura este un detaliu constructiv foarte important, acesta va fi tratată separat în cadrul secţiunilor următoare ale acestei prezentări.

BlackBerry Passport: Nano SIM, MicroSD dar fără acces la baterie

BlackBerry a dezamăgit arareori cu calitatea construcţiei, iar Passport este unul dintre produsele impresionante din acest punct de vedere. Carcasa este foarte rigidă, butoanele metalice nu au joc neplăcut şi sunt uşor de apăsat iar îmbinările sunt ireproşabile. Mulţi utilizatori detestă compania Apple pentru imaginea luxoasă pe care aceasta a creat-o şi întreţinut-o, însă nu trebuie să uităm că cei de la BlackBerry au pornit de fapt primii acest joc. După ce a experimentat cu materiale ceva mai diferite dar şi mai puţin strălucitoare, este îmbucurător că BlackBerry a revenit la designul elegant pe care l-am cam uitat de pe vremea Bold 9900 deoarece acesta este unul dintre foarte puţinele care pot fi asortate la o ţinută black tie.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

BlackBerry nu s-a remarcat în mod deosebit cu ecranele pe care le-a implementat până acum pe telefoanele sale de vârf, un aspect regretabil dacă ţinem cont că preţurile de lansare ale acestora erau foarte ridicate. De data aceasta însă, compania nu a mai făcut nici un compromis şi a ales un impresionant ecran tactil cu diagonală de 4,5” şi rezoluţie de 1440 x 1440 pixeli, excelenta densitate de 453 ppi a acestuia fiind întrecut doar de puţinele mobile QuadHD implementate de Samsung, LG sau alţii.

Ecranul nu se remarcă însă doar prin lizibilitatea ridicată, ci şi prin calitatea bună a panoului IPS. Acesta oferă un nivel de negru profund, o luminozitate maximă excelentă, o lizibilitate bună în lumina puternică şi unghiuri foarte bune de vizualizare, Passport fiind astfel un produs care rivalizează fără nici o problemă cu celelalte telefoane de vârf aflate în acest moment pe piaţă. Singurul lucru puţin deranjant este modulul de ajustare automată a luminozităţii, acesta neputând fi oprit dar permiţând în schimb ajustarea după preferinţe a nivelului maxim.

BlackBerry Passport: un ecran pătrat, masiv şi bun

BlackBerry afirmă că ecranul cu raport de aspect 1:1 este optim pentru productivitate, iar utilizatorii care nu au folosit încă un Q10 sau un Q5 se vor întreba probabil cât adevăr este în spatele acestei afirmaţii. Obişnuitele ecrane 16:9 sau 16:10 sunt excelente pentru redarea multimedia sau pentru jocuri, însă browsing-ul Web sau lectura documentelor clasice în format A4 necesită măriri şi micşorări repetate deoarece lăţimea ecranului este redusă iar conţinutul nu este întotdeauna suficient de lizibil. Ecranul pătrat de pe Passport permite lectura confortabilă a conţinutului fără a necesita vreo mărire deoarece lăţimea sa de 81 de milimetri este similară celei oferite de un ecran obişnuit cu raport de aspect 16:9 şi diagonală de 6,5”, detrimentul fiind necesitatea derulării verticale dese din cauza înălţimii prea mici. Bun pentru lucru, ecranul 1:1 de pe BlackBerry Passport este însă complet nesatisfăcător pentru multimedia sau jocuri, însă producătorul nici nu a intenţionat vreodată să afirme altceva.

Nu doar ecranul a devenit în sfârşit cu adevărat competitiv, ci şi configuraţia hardware. Dacă modelele anterioare din generaţia BlackBerry OS 10 au folosit procesoare Texas Instruments sau Qualcomm care erau deja în urmă cu două sau trei generaţii încă din momentul lansării, Passport foloseşte un puternic Qualcomm Snapdragon 801 tactat la o frecvenţă de 2,2 GHz. Acesta nu mai este, într-adevăr, un vârf de gamă după apariţia modelelor Snapdragon 805 şi Snapdragon 810, însă rămâne un produs extrem de puternic care este încă folosit de multe telefoane Android de vârf contemporane.

Teste ataşate: Geekbench 3 şi Basemark OS II

Această platformă hardware este însoţită de o memorie RAM cu o capacitate generoasă de 3GB şi 32 GB de memorie internă extensibilă, Passport fiind astfel un terminal de vârf competitiv.

 • Ecran: 4,5”, 1440 x 1440 pixeli, IPS, Gorilla Glass 3
 • Sistem de operare: BlackBerry OS 10.3
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8974AA)
 • Procesor: Krait 400, quad-core, 2,2 GHz
 • Procesor grafic: Adreno 330
 • RAM: 3 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: MicroSD, 128 GB max
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/b/ac
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 13 MP, F/2.0, stabilizare optică
 • Filmare video: 1080p/60
 • Cameră foto frontală: 2 MP
 • Baterie: 3450 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 128 x 90,3 x 9,3 mm
 • Greutate: 196 grame
 • Altele: Nano SIM, NFC, tastatură hardware QWERTY, radio FM

Ecranul de mari dimensiuni şi platforma hardware puternică necesită o baterie pe măsură, iar BlackBerry a avut inspiraţia să implementeze o baterie cu o capacitate respectabilă de 3450 mAh. Într-un regim care a implicat utilizarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, BBM, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii într-un regim mediu, BlackBerry Passport a oferit o autonomie medie de circa 41 de ore, suficientă pentru două zile de activitate uzuală sau o zi de activitate foarte intensă. Versiunea actuală de software (10.3.0.908) mai are însă mici probleme, Passport manifestând în două rânduri un consum energetic mare combinat cu o încălzire excesivă a carcasei care s-a rezolvat doar cu o repornire.

Software, tastatură, telefonie

Software, tastatură, telefonie

Deoarece sistemul de operare BlackBerry OS 10 a fost prezentat în detaliu la debutul său iar actualizarea 10.2 a fost şi ea prezentată odată cu terminalul Z30, ne vor rezuma acum la noutăţile apărute în cadrul versiunii 10.3.

Cea mai importantă noutate este apariţia BlackBerry Assistant, un asistent vocal similar Google Now, Siri sau Cortana. Acesta se integrează cu multe dintre aplicaţiile sistemului de operare, cum ar fi calendar, email, alarme, setări player audio, Facebook sau Twitter şi oferă un control vocal facil. Calitatea algoritmilor de recunoaştere vocală este foarte bună, interacţiunile fiind de cele mai multe ori surprinzător de fluide şi de bogate, însă Assistantl nu oferă suport pentru limba română şi nu se descurcă deloc cu numele autohtone.

Cea de-a doua noutate este BlackBerry Blend, un mod de control de la distantă similar celui oferit de aplicaţia Pushbullet pentru Android sau celui implementat de Apple odată cu iOS 8 şi OS X 10.10. Disponibil pe platformele desktop Windows şi OS X, clientul software permite interacţionarea cu email-urile, mesajele BBM, SMS-urile, calendarul, lista de contacte, lista de notificări şi sistemul de fişiere, un avantaj suplimentar fiind şi faptul că acesta poate profita atât de conexiunile Wi-Fi cât şi cele de date 3G/4G.

În final, mediul software care permite instalarea şi utilizarea aplicaţiilor Android a fost actualizat la API Level 18 (corespunzător platformei Android 4.3) şi este secondat acum de magazinul de aplicaţii Amazon Appstore. Acest lucru permite extinderea ofertei încă sărăcăcioase a magazinului propriu BlackBerry World, însă nu ar trebui să vă faceţi iluzii că Passport poate deveni un telefon Android în toată regula.

Magazinul Amazon oferă acces doar la aplicaţiile Android compatibile, deci unele produse software cunoscute lipsesc, în timp ce altele nu funcţionează pentru că depind de module software suplimentare particulare Android, nu sunt afişate corect pe ecranul 1:1, sunt emulate prea prost pentru a avea o performanţă bună sau nu pot descărca date externe. În caz că nu găsiţi ce doriţi în Amazon Appstore, puteţi descărca şi instala orice fişier APK din surse externe, însă compatibilitatea este aşa cum este, iar eu am constatat, de pildă, că nu pot utiliza nici măcar o aplicaţie destul de simplă precum Microsoft OneNote.

În final, BlackBerry OS 10.3 aduce alte noutăţi interesante precum posibilitatea deschiderii Action Center din cadrul oricărei aplicaţii cu un gest făcut cu două degete, posibilitatea particularizării acestui Action Center, un Action Bar mai inteligent care este acum sensibil la context, opţiunea aranjării Active Frames în ecranul pe management al aplicaţiilor şi opţiuni noi pentru Lock Screen care permit particularizarea fundalului de ecran şi a modului de afişare al notificărilor.

Deoarece era clar de la bun început că Passport va fi un terminal voluminos şi greu, inginerii BlackBerry au avut dificila sarcină de a împacheta cât mai mult din spiritul vechilor tastaturi QWERTY într-un format cât mai compact posibil. Privită cu neîncredere înainte de lansarea oficială a telefonului, tastatura de pe Blackberry Passport poate că nu se ridică la nivelul de confort oferit de modelele tradiţionale mai mari, însă este mult mai bună decât ne-am fi aşteptat.

BlackBerry Passport: o combinaţie interesantă între o tastatură hardware şi una software

La fel ca în cazul terminalelor Q10 şi Q5, tastatura nu oferă butoane hardware pentru preluarea şi respingerea apelurilor, Back şi meniu. Mai mult, implementarea actuală renunţă şi la tastele pentru caracterele speciale şi oferă doar trei rânduri de taste alfabetice, restul butoanelor fiind implementate sub forma unui meniu contextual care este afişat în partea inferioară a ecranului. Poate că simpatizanţii modelelor BlackBerry anterioare vor strâmba din nas atunci când se vor lovi de butoanele software, însă modul dinamic de schimbare a simbolurilor în funcţie de câmpurile selectate şi de natura aplicaţiei din prim plan este de multe ori mai util decât un set de butoane fizice. Tot în această zonă de ecran sunt afişate şi cuvintele selectare de rutinele de corectură şi predicţie, prestaţia acestora fiind mai mult decât mulţumitoare în cazul limbii române şi îmbunătăţind semnificativ viteza de scriere.

BlackBerry Passport: o tastatură compactă dar bună

Din punct de vedere hardware, tastatura păstrează acele mici detalii care au făcut celebre telefoanele BlackBerry. Butoanele cu iluminare de fundal au o formă asimetrică teşită la bază, proeminentă către vârf şi uşor înclinată către exterior, ceea ce le face uşor de simţit în ciuda dimensiunilor reduse. Un avantaj pentru utilizatorii care tastează mult şi repede este cursa rigidă de circa un milimetru, aceasta necesitând o apăsare suficient de fermă pentru a nu permite şi activarea accidentală a unei taste adiacente. Deşi nu sunt un utilizator QWERTY, am constatat cu plăcere că acomodarea a fost foarte rapidă şi ca am reuşit să fac doar 4-5 greşeli de tastare în primele 24 de ore de utilizare, ceea ce cred că spune destul de mult despre calitatea implementării BlackBerry.

Pe lângă butoanele suplimentare hardware la care a renunţat, Passport nu oferă nici tradiţionalul trackball folosit pentru derularea ecranului. Cei care nu agreează în mod deosebit controlul tactil vor descoperi însă o surpriză tehnică foarte ingenioasă: deşi butoanele par a fi făcute dintr-un material plastic obişnuit, suprafaţa acestora este în realitate capacitivă iar utilizatorii pot derula conţinutul pe ambele axe doar mişcând uşor degetul peste tastatură.

Modulul de telefonie a fost dintotdeauna unul dintre punctele forte ale telefoanelor BlackBerry de vârf, iar Passport nu întrerupe această tradiţie. Casca are un nivel sonor doar mulţumitor, acest aspect putând deveni problematic în mediile zgomotoase, însă fidelitatea acesteia este bună. Microfoanele au o prestaţie excelentă, acestea remarcându-se atât prin fidelitatea ridicată cât şi prin eficienţa algoritmilor de atenuare a zgomotului de fundal.

BlackBerry Passport: difuzoare stereo puternice

Sistemul audio stereo din partea inferioară a carcasei nu este prea grozav pentru redarea multimedia deoarece are o rezonanţă plastifiată şi înalte cam anemice, însă este excelent ca modul telefonic. Calitatea redării este bună în cazul tonurilor de apel sau a vocii uman, iar nivelul sonor este foarte puternic şi va fi greu de ignorat sau ratat.

Tradiţionalul LED pentru semnalizare nu a fost uitat, însă capabilităţile RGB ale acestuia nu sunt puse în valoare de actuala versiune a sistemului de operare. Utilizatorul poate activa sau dezactiva acest sistem de semnalizare vizuală pentru fiecare aplicaţie şi contact în parte, însă particularizarea culorilor va fi posibilă abia odată cu lansarea actualizării BlackBerry OS 10.3.1.

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Passport foloseşte cel mai puternic modul foto folosit de BlackBerry până acum, acesta împerechind un senzor de 13 MP cu un obiectiv F/2.0 cu stabilizare foto. După cum se observă în mostrele ataşate, imaginile capturate au un contrast bun, culori plăcute şi un nivel foarte bun de detalii. Camera are însă tendinţa să supraexpună şi să distrugă astfel zonele mai luminoase, iar post-procesarea, care reuşeşte de cele mai multe ori să reducă satisfăcător nivelul de zgomot, dă uneori nişte rateuri îngrozitoare. Captura macro este bună, deşi camera nu are o setare dedicată, acest aspect venind în ajutorul celor care scanează des documente.

În lumina slabă, stabilizarea optică se achită foarte bine de sarcini şi permite captura unor imagini clare cu detalii bune, însă tendinţa de supra-expunere se manifestă din nou neplăcut iar post-procesarea slabă devine şi mai deranjantă deoarece generează artefacte vizibile. Camera frontală de 2 MP este neimpresionantă, nivelul de detalii fiind cam mic iar culorile având deviaţii deranjante vizibile.

Captura video este mulţumitoare. Privind partea bună a paharului, se remarcă stabilitatea bună a fişierului H.264, coloana sonoră stereo clară, ajustarea destul de rapidă a expunerii şi nivelul mulţumitor de detalii. Pe de altă parte însă, captura video este trasă în jos de nişte ciudate variaţii ale balansului de culoare şi de artefactele de compresie generate de algoritmii slabi de post-procesare, acestea fiind vizibile şi deranjante în special pe suprafeţele uniforme.

Mostră captură video 1080p/60 (ZIP, 94MB)

Aplicaţia camerei foto a fost refăcută, aceasta oferind tot un mediu simplu dar cu ceva mai multe opţiuni. Aceasta oferă o focalizare ceva mai rapidă decât cea remarcată la modelele anterioare, captură în rafală, un mod HDR ceva mai bun decât cel văzut la Z10 sau Z30 care sugerează utilizatorului situaţiile în care trebuie activat dar care este cam lent din cauza capturii triple în rafală, captură Panoramică şi timer. O facilitate interesantă suplimentară este TimeShift, care foloseşte memoria internă a camerei pentru a realiza 10 capturi în serie. TimeShift implementează rutine pentru recunoaşterea fetelor, permite selectarea acestora, răsfoirea celor mai bune ipostaze din cele zece cadre capturate şi asamblarea lor finală într-un cadru unic. Terminalul permite captura în formatele 4:3, 16:9 şi 1:1 (primul fiind cel nativ), iar poziţia corectă de lucru a camerei foto este cea cu terminalul ţinut în poziţie verticală.

După captura foto/video, utilizatorul va putea îmbunătăţi rezultatele cu cele trei aplicaţii de editare. Aplicaţia pentru editare foto oferă un set interesant de opţiuni, precum ajustarea parametrilor imaginii, decuparea sau rotirea şi aplicarea unor filtre sau efecte, în timp ce editorul video permite aplicarea unui număr mai mic de filtre, decuparea, rotirea şi ajustarea luminozităţii, saturaţiei, contrastului sau volumului audio. Pentru editări video suplimentare, BlackBerry OS 10 oferă aplicaţia Story Maker, care permite aplicarea unor efecte procesate în timp real, inserarea de generice şi completarea cu o coloană sonoră.

 

Redare media, GPS, concluzii

Redare media, GPS

Telefoanele BlackBerry pe care le-am testat anterior au avut prestaţii audio mai mult sau mai puţin satisfăcătoare, compania preocupându-se în mod evident de alte aspecte mai importante pentru segmentul de piaţă vizat. Passport este însă un produs surprinzător de bun din acest punct de vedere, însă probabil că meritul trebuie atribuit mai degrabă companiei Qualcomm şi soluţiilor sale audio integrate din ce în ce mai bune. Amatorii de muzică vor descoperi că Passport oferă un nivel sonor ridicat, distorsiuni insesizabile, o fidelitate foarte bună şi un sunet suficient de echilibrat pentru a nu necesita în mod obligatoriu o egalizare.

Aplicaţia software este bogată din punct de vedere al facilităţilor şi îi va satisface probabil pe cei mai mulţi dintre utilizatori. Music oferă o galerie media cu sortare după artist, album sau gen, căutare, liste de redare editabile multiple şi fişiere favorite, radio FM, un egalizator cu şabloane multiple dar neparticularizabile, streaming Wi-Fi Direct şi un server DLNA intern. Lista formatelor compatibile include MP3, AAC, WMA, OGG şi FLAC.

Dacă Passport este un player audio competent, redarea video este ruinată de ecranul în format 1:1 care este complet nepotrivit pentru vizionarea filmelor. Poate că amatorii de filme vechi în format 4:3 vor fi mai puţin dezamăgiţi de spaţiul util pierdut, însă restul utilizatorilor vor ofta atunci când vor constata că suprafaţa activă a ecranului în timpul redării fluxurilor Full HD are aceleaşi dimensiuni cu cele ale unui umil ecran de 3,8” în format 16:9.

Aplicaţia video este destul de simplă şi oferă doar o galerie video cu thumbnail-uri, căutare, marcarea fişierelor favorite, un egalizator audio cu mai puţine şabloane decât modului similar din aplicaţia Music, un Pan and Scan simplu, suport Miracast şi un server DLNA integrat. Suportul pentru formatele media este banal, pe listă regăsindu-se containerele MKV, WMV şi AVI, formatele video H.264, XviD, DivX, VC-1 sau VP8 şi formatele audio AAC, MP3 şi WMA. Din păcate suportul AC3 şi DTS lipseşte, iar cel pentru subtitrări este limitat doar la Closed Captions.

Modulul GPS IZat gen 8B din Snapdragon 801 este susţinut de o antenă cu o recepţie foarte bună, prestaţia modulului de localizare fiind excelentă. BlackBerry Passport oferă o localizare foarte rapidă, poziţionarea este bună chiar şi în zonele cu clădiri înalte iar viteza de procesare este ridicată, semnalul reacţionând cvasi-instantaneu la deplasări şi opriri. Aplicaţia Maps foloseşte serviciile online de cartografie Tom Tom, are o acurateţe mulţumitoare chiar şi în oraşele mai mici de provincie şi pare actualizată cu o regularitate, însă nu poate rivaliza cu Google Maps sau Nokia Maps din cauza numărului redus de puncte de interes şi a modulului de căutare cam nătâng. Aplicaţia oferă şi un modul de navigaţie, însă acesta nu include şi suport vocal pentru limba română.

Concluzii

Foarte voluminos, mult prea greu şi aproape imposibil de ţinut confortabil cu o singură mână, Passport nu este un telefon pentru oricine şi probabil că mulţi dintre simpatizanţii BlackBerry vor fugi către mai familiarul model Classic. Dacă nu vă pasă de aceste aspecte sau sunteţi dispuşi să le acceptaţi de dragul celui mai mare terminal cu tastatură QWERTY, BlackBerry Passport nu va dezamăgi. Acesta oferă o carcasă elegantă şi bine clădită, o tastatură compactă foarte bună, un ecran mare şi superb, o platformă hardware puternică şi autonomie bună, fiind astfel un partener de nădejde pentru utilizatorii din mediul business.

Părţi pozitive

Design şi construcţie
Ecran IPS impresionant
Tastatură hardware eficientă
Platformă hardware puternică
Autonomie

Părţi negative

Dimensiuni şi greutate
Ergonomie slabă
Lipsa aplicaţii în BlackBerry World
Ecranul pătrat nu va fi pe placul tuturor

Tags: