Bluboo Maya Max 4G+, phablet cu design premium la un cost rezonabil (REVIEW)

30.11.2016
Bluboo Maya Max 4G+, phablet cu design premium la un cost rezonabil (REVIEW)
Prezentare

Parte din oferta producătorului asiatic Bluboo, Maya Max 4G+ este un phablet cu preţ accesibil, oferit într-o carcasă din sticlă şi metal finisat la un nivel de calitate ridicat.

Echipat cu ecran de 6.0”, Maya Max 4G+ atrage şi cu un pachet echilibrat de dotări, incluzând procesor octa-core, 3GB memorie RAM, cameră foto de 13MP şi 32 GB spaţiu de stocare intern, respectiv un acumulator de 4200 mAh care să acopere necesarul de energie.

Prezentare

Încadrat la categoria phablet, Maya Max 4G+ se prezintă într-o carcasă de 9 mm grosime, încadrând un ecran care ocupă mai bine de 80% din partea frontală a telefonului. Protejat sub un scut Gorilla Glass cu margini curbate,  ecranul de 6” cu tehnologie IPS foloseşte doar rezoluţie HD, panoul LCD furnizat de Sharp compensând însă prin calitatea imaginii. Fără butoane capacitive sub ecran, interfaţa Android este completată cu taste de navigare virtuale, profitând de spaţiul generos disponibil pentru afişare.

Disponibil în versiuni de culoare alb-auriu şi negru, Bluboo Maya Max 4G+ foloseşte aliaj de aluminiu pentru partea din spate şi rama laterală, respectiv policarbonat pentru capetele carcasei. Finisajele sunt de bună calitate, suprafeţele vopsite având aderenţă bună în palme şi rezistenţă la murdărire. Singurul dezavantaj, consecinţă inevitabilă construcţiei masive şi folosirii unui acumulator de 4200 mAh, este greutatea de 211 grame. Altfel, carcasa cu dimensiuni 162 x 82 x 9 mm încape cu destulă uşurinţă în majoritatea buzunarelor.

Privit din faţă, Maya Max 4G+ nu oferă prea multe elemente distinctive în afara ramei laterale finisată pentru a expune luciul metalic. Ecranul de 6” este încadrat cu o ramă îngustă şi lasă câte 1 cm spaţiu liber în partea de jos şi deasupra, unde găsim camera frontală de 5MP, senzorul de proximitate şi casca audio. Tot aici avem şi un sistem de notificări LED, util pentru anunţarea mesajelor şi apeluri pierdute.

Pe rama laterală, la partea de sus, avem jack-ul pentru căşti protejat cu un dop metalic care serveşte drept cheiţă pentru SIM Tray, iar jos găsim conectorul USB-C. Butoanele Power şi Volum sunt plasate în lateral-dreapta, iar în stânga găsim un comutator pentru selectarea modului ringtone/vibraţii, respectiv caseta pentru cartelă SIM. Aceasta permite configuraţii dual-SIM cu două cartele micro-SIM, respectiv folosirea unei singure cartele micro SIM şi card micro SD pentru suplimentarea memoriei interne.

Spatele telefonului este acoperit cu un capac nedetaşabil realizat din aluminiu şlefuit, găzduind  senzorul biometric şi camera foto principală, înălţată cu aproximativ 1 mm peste profilul carcasei.

Specificaţi Bluboo Maya Max 4G+:

 • Sistem de operare: Android 6.0
 • Ecran: LCD 6”, 1280×720 pixeli, tehnologie IPS,  Corning Gorilla Class 3, curbură 2.5D
 • Chipset: MediaTek MT6750
 • CPU: octa-core pe 64 biţi, 1.5GHz
 • GPU: Mali-T860
 • RAM: 3GB DDR3L
 • Memorie: 32 GB memorie internă + slot microSD (până la 64 GB)
 • Camera foto: 13 MP, cu autofocus şi blitz dual LED, filmare 1080p
 • Cameră frontală: 5MP
 • Senzori: proximitate, lumină ambientală, orientare
 • Conectivitate: 4G FDD-LTE (800/1800/2100/2600 MHz), 3G/2G, Bluetooth 4.0, WiFi N dual-band
 • Acumulator: 4200 mAh Li-polymer, nedetaşabil
 • Alte dotări: receptor GPS/GLONASS, radio FM
 • Dimensiuni: 162 x 82 x 9 mm
 • Greutate: 211 grame
 • Accesorii incluse: Adaptor AC, cablu USB, ghid instalare, husă de protecţie, folie ecran preaplicată

Camera foto de 13 MP şi blitz-ul LED dual-tone sunt poziţionate central, fără ca lentila uşor proeminentă să incomodeze la palpare, sau când strecurăm telefonul în buzunar.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Software

Producător smartphone cu o ofertă de produse bine diversificată, Bluboo foloseşte o ediţie de Android 6.0 personalizată cu o interfaţă vădit inspirată de sistemul Apple iOS, oferind un ecran principal fără sertar de aplicaţii şi set de icon-uri viu colorate.

Puţin pretenţioasă din punct de vedere al consumului de resurse, interfaţa poate fi personalizată alegând dintr-o colecţie de 5 teme distincte, fiecare venind cu propriul set de icon-uri pentru aplicaţii şi imagini de fundal.

Alternativ, cei care vor cu tot dinadinsul să beneficieze de App Drawer, pot instala Google Now Launcher, sau altă interfaţă pentru Android disponibilă în magazinul Google Play.

Bine optimizată şi ajutată cu o cantitate generoasă de memorie RAM, versiunea de Android livrată de producător răspunde la comenzile aplicate fără efect de LAG sau timpi de aşteptare prea mari la pornirea aplicaţiilor.

Bluboo Maya Max 4G+ include doar un set minim de aplicaţii Google preinstalate, producătorul lăsând utilizatorului libertatea de a-şi personaliza telefonul după bunul plac.

Experienţa în utilizare

Cu dimensiuni apreciabile, Bluboo Maya Max 4G+ poate fi o alegere excelentă pentru cei care doresc o experienţă multimedia pe ecran mare, cu acces la internet mobil şi viteze 4G+. Ecranul bine iluminat impresionează prin calitatea imaginii, folosirea rezoluţiei HD nefiind problematică la vizionarea clipurilor YouTube, albume foto şi accesarea versiunii pentru mobil a site-urilor preferate. Totuşi, cei cu vederea ageră ar putea sesiza vizibilitatea mai puţin decât optimă a site-urilor în versiune desktop, neoptimizate pentru ecranul telefonului mobil.

Integrat cu scutul Gorilla Glass într-un singur modul, ecranul LCD oferă unghiuri de vizibilitate generoase, cu doar o uşoară reducere a contrastului sesizabilă când privim imaginea din lateral.

Telefon dual-SIM, Maya Max 4G+ poate funcţiona cu două cartele SIM sau card microSD + cartelă SIM, permiţând suplimentarea memoriei interne în cantitate de 32GB.

Difuzorul încorporat redă sunet clar şi suficient de puternic, funcţia de vibraţii suplimentând alertele primite. Microfonul nu pune probleme în ciuda absenţei funcţiei noise-canceling, vocea fiind auzită clar şi puternic la celălalt capăt. Din păcate acelaşi lucru nu poate fi spus şi despre casca audio, volumul sonor fiind mai degrabă insuficient pentru folosirea în spaţii cu surse puternice de zgomot ambiant.

Stabilitatea semnalului este bună, atât la reţeaua de telefonie mobilă, cât şi cea WiFi. Conectat în modul wireless N folsind banda de 5 GHz, Maya Max 4G+ atinge viteze de până la 50 Mbps (download), suficient pentru încărcarea rapidă a paginilor web şi vizionarea de clipuri YouTube în condiţii optime. Nici conexiunea de date nu a dezamăgit, vitezele în modul LTE 4G ajungând până la 70Mbps.

Wi-Fi 4G

Plasat în spatele ecranului, senzorul de amprente impresionează prin acurateţe şi viteza foarte bună, pornirea ecranului folosind autentificare biometrică durând mai puţin de o secundă.

Teste de performanţă:

 • 3DMark (Ice Storm Unlimited) – 9631
 • PCMark (Work performance 2.0) – 2904
 • AnTuTu Benchmark 6 – 43929
 • GFXBench 4.0 – Car Chase: 137 frames (Offscreen, 1080p)
 • Geekbench 3 – 624 (single-core), 2463 (multi-core)
 • A1SD benchmark – 196 MB/s citire / 79 MB/s scriere (memoria internă)

Echipat cu un chipset MediaTek octa-core funcţionând la 1.5GHz, Maya Max 4G+ oferă un compromis rezonabil între performanţă şi durata bateriei. Chiar dacă scorul de 43929 puncte obţinut în benchmark-ul AnTuTu nu este foarte mare, utilizarea normală a telefonului nu evidenţiază un deficit de performanţă deranjant. Din contră, aplicaţiile pornesc destul de repede, iar cele folosite recent sunt readuse pe ecran aproape instantaneu. Ecranul cu rezoluţie 720p nu pune probleme nucleului grafic Mali-T860, majoritatea jocurilor pentru Android rulând cu un nivel de performanţă satisfăcător.

Camera foto

Bluboo Maya Max 4G+ vine echipat cu o cameră foto de 13MP, ajutată cu popularul senzor Sony IMX 214. Totuşi, deşi telefonul obţine poze la calitate rezonabilă sub soare direct, focalizarea este mai puţin ideală în condiţii ce cer înnorat, pozele oferite având porţiuni unde nivelul detaliilor lasă de dorit.

Cu nivel acceptabil de zgomot şi rezultate bune în condiţii favorabile de iluminare, camera foto este suficientă pentru folosire ocazională însă ar avea nevoie de optimizări la partea de software, corectând focalizarea imprecisă şi funcţionarea defectuoasă a blitz-ului LED.

Bluboo Maya Max 4G+ video sample

Autonomie

Smartphone cu acumulator generos, dar şi un ecran de 6” mare consumator de energie şi CPU octa-core, Bluboo Maya Max 4G+ reuşeşte doar un rezultat acceptabil în testele de autnomie. Astfel, telefonul poate funcţiona aproximativ două zile în cazul unui regim de utilizare moderat, dezactivând conexiunea de date mobile atunci când nu este folosită, respectiv cea WiFi pe timpul nopţii.

În cazul unui regim de utilizare intensiv, cu acces permanent la internet prin conexiunea 4G sau WiFi, acumulatorul de 4200 mAh necesită încărcare zilnică. Astfel putem obţine un timp de utilizare cumulat (Screen Time) de până la 4 ore, în funcţie luminozitatea ecranului şi aplicaţiile folosite.

Concluzie

Elegant, cu performanţe bune şi un ecran generos, Bluboo Maya Max 4G+ este o alegere de luat în seamă pentru cei aflaţi în căutarea unui smartphone puţin costisitor, de folosit în principal pentru divertisment şi jocuri de Android. Însă trebuie avut în vedere faptul că un phablet cu ecran de 6” nu este tocmai mic, iar acumulatorul de capacitate extinsă adaugă şi el la greutatea finală.

Telefonul Bluboo Maya Max 4G+ a fost primit pentru testare din partea magazinului www.gearbest.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 159 dolari.

Părţi pozitive

Ecran spaţios şi de bună calitate
Construcţie solidă, cu finisaje de bună calitate
Performanţe bune
Memorie internă generoasă şi acumulator de 4200 mAh
Senzor de amprente

Părţi negative

Camera foto putea fi mai bună

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult