Boeing Black, un telefon Android pentru James Bond

Boeing Black, un telefon Android pentru James Bond

Telefoanele BlackBerry au fost sinonime timp de mai bine de un deceniu cu securitatea, însă declinul interesului pentru acestea a lăsat un gol pe care rivalii săi încearcă să-l umple. Apple oferă mai multe opţiuni de management începând cu iOS 7 şi le va îmbunătăţi în iOS 7.1, Microsoft va introduce noi opţiuni enterprise în Windows Phone 8.1 iar Samsung încearcă să-şi promoveze propria platformă KNOX. La aceşti rivali celebri se alătura acum Boeing, care a anunţat lansarea unui telefon demn de James Bond.

Celebrul constructor de avioane Boeing nu este un nume pe care l-am asocia cu domeniul mobilităţii, însă compania este şi un furnizor tradiţional de echipamente pentru organizaţiile guvernamentale nord-americane. Boeing a anunţat încă din 2012 că intenţionează să dezvolte un telefon cu o securitate de invidiat, iar această promisiune s-a materializat acum sub forma terminalului Android numit Black.

Boeing Black nu este un terminal strălucitor, nici la propriu şi nici la figurat, deoarece nu este făcut să ajungă pe rafturile magazinelor şi să concureze cu terminalele de vârf ale producătorilor consacraţi. În interiorul masivei carcase negre cu dimensiuni de 132 x 68 x 13,2 mm şi greutate impozantă de 170 de grame se ascunde o platformă hardware modestă:  un procesor dual-core ARM Cortex-A9 care este tactat la 1,2 GHz, un ecran de 4,3” care oferă o rezoluţie qHD şi o baterie cu o capacitate de 1590 mAh.

Pe lângă tradiţionalele opţiuni de conectivitate, Boeing Black oferă un port PDMI, un conector care îmbină ieşiri USB, HDMI sau Display Port, şi un conector special cu 24 de pini prin intermediul cărora terminalul poate fi conectat cu tot felul de senzori externi specializaţi. Telefonul oferă un modem LTE Dual SIM, acesta nefiind destinat însă jonglării cu planurile tarifare mai ieftine, ci pentru comutarea rapidă între reţelele mobile publice şi cele guvernamentale. Capacul posterior este detaşabil, acesta putând fi înlocuit cu module suplimentare cum ar fi un modul de telefonie prin satelit, baterii suplimentare, încărcătoare solare şi altele.

Ceea ce deosebeşte cu adevărat Boeing Black de restul telefoanelor disponibile astăzi pe piaţă este însă securitatea. Numită PureSecure, soluţia de securitate Boeing combină un cip hardware specializat cu o platformă software menită să cripteze datele din mers, să protejeze eficient datele stocate local sau integritatea sistemului de operare şi să permită aplicarea de politici de acces de la distanţă. Aceste măsuri de protecţie hardware şi software sunt menite să împiedice orice formă de acces neautorizat, inclusiv prin alterarea secvenţei de boot. În cazul în care aceste bariere dau greş sau în cazul în care intruşii încearcă desfacerea carcasei pentru a obţine accesul direct la memoria internă, terminalul include rutine care vor şterge integral datele stocate şi îl vor face nefuncţional.

Acum doi ani, când compania Boeing a anunţat intenţia de a dezvolta acest produs, oficialii săi au afirmat că telefoanele speciale comandate de agenţiile guvernamentale au preţuri care pot ajunge şi la 20.000 de dolari şi că intenţionează să ofere ceva mai puţin costisitor. Reprezentanţii Boeing au afirmat însă că preţul acestuia va fi mult mai mare decât cel al telefoanelor comerciale disponibile pe piaţă, deci Black nu este un telefon pe care-l vom  găsi în ofertele operatorilor locali. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News