Camera foto cu detector de microbi, următoarea dotare la modă pentru produsele smartphone

14.06.2021
Camera foto cu detector de microbi, următoarea dotare la modă pentru produsele smartphone

Curând, producătorii smartphone ar putea include în arsenalul foto și o cameră cu detector de microbi, care-ți permite să analizezi nivelul de contaminare cu bacterii, la suprafața pielii sau la interiorul gurii.

Cercetătorii de la Universitatea din Washington au dezvoltat o nouă metodă pentru folosirea imaginilor captate cu telefonul mobil pentru a evidenția contaminarea cu bacterii potențial periculoase la suprafața pielii și gura. Potrivit documentației publicate, noua metodă de detecție poate identifica într-o banală poză microbi și leziuni ale pielii care contribuie la apariția acneei, sau întârzie procesele normale de vindecare. Totodată, sistemul poate identifica infecții bacteriene apărute în cavitatea bucală, ajutând la prevenirea gingivitei și placa dentară.

detector de microbi

Pentru scopul propus, echipa condusă profesorul de bioinginerie și oftalmologie Ruikand Wang a adaptat camera unui smartphone prin includerea unui sistem de iluminare gazat pe LED-uri black-light foarte puțin costisitoare. Imaginile astfel obținute sunt trecute printr-un filtrul de procesare special, evidențiind diferite colonii de bacterii prezente la suprafața pielii.

De obicei, bacteriile nu sunt ușor de văzut folosind imagini convenționale prelevate cu smartphone-ul. Însă cu minime modificări, senzorii RGB proiectați pentru captarea luminii în spectrul vizual pot capta și alte lungimi de undă, în mod normal aflate în afara spectrului suportat. La fel ca bancnotele, anumite tipuri de bacterii devin fluorescente dacă sunt puse sub lumină specială (black-light), putând fi ușor identificate folosind o banală cameră cu lentile macro. Alte elemente din imagine, cum ar fi proteine, molecule uleioase produse de corp, piele, dinți și gingii, nu apar sub lumina LED.

detector de microbi

Deși nu poate folosi ca unică metodă de diagnostic, camera cu detector de microbi propusă de cercetătorii americani și-ar putea găsi cu ușurință un loc în arsenalul multi-camera al dispozitivelor smartphone, costul de implementare al aceste inovații fiind aproape neglijabil.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult