Cât ajută încărcătorul de 45W la scurtarea duratei de încărcare pe Galaxy S22 VS cel de 25W, mai ieftin

11.03.2022
Cât ajută încărcătorul de 45W la scurtarea duratei de încărcare pe Galaxy S22 VS cel de 25W, mai ieftin

Deși este seria de telefoane Samsung cu cea mai rapidă tehnologie de încărcare, Galaxy S22 nu prea reușește să se impună în fața competiției reprezentată de Xiaomi, Oppo și alte branduri mai puțin cunoscute. Nu că Samsung nu ar putea să implementeze o tehnologie de încărcare ultra-rapidă pe telefoanele Galaxy (ex., la 120W) doar că producătorul sud-coreean dorește cu tot din adinsul să facă asta cu minime compromisuri la partea de siguranță sau longevitate a bateriei.

În timp ce alți producători smartphone anunță peste 120W viteză de încărcare disponibilă pe dispozitivele proprii, Samsung abia a confirmat viteza de 45W, disponibilă doar pe modelele de top S22+ și S22 Ultra. Doar că testele practice demonstrează că promisiunea este mai degrabă una de marketing, viteza de încărcare promisă fiind atinsă și susținută pentru atât de puțin timp, încât aproape că nici nu contează din punct de vedere al timpului total de așteptare.

Măsurată pas cu pas, curba de încărcare pentru cele două modele Samsung care suportă puterea de 45W o urmează îndeaproape pe cea obținută cu adaptorul de 25W, considerabil mai ieftin. Existentă mai mult în pliantele de marketing, viteza de încărcare la 45W este atinsă doar ca un vârf al procesului de încărcare, dacă anumite condiții foarte stricte de temperatură și capacitate a bateriei sunt întrunite în mod simultan. În practică, economia de timp obținută în momentele când încărcarea rapidă chiar funcționează la viteza maximă de 45W este practic insesizabilă, testele practice arătând că atât versiunea Galaxy S22+, dar și modelul S22 Ultra, se încarcă doar cu doar 8 minute mai rapid, decât la folosirea unui adaptor cu putere de 25W. Strict pentru bifarea listei cu specificații, puterea maximă de încărcare, de 45W este atinsă și susținută timp de aproximativ 1 minut, evitând astfel orice posibil efect secundar rezultat din supraîncălzirea sau forțarea acumulatorului instalat.

Astfel, același telefon Galaxy S22 Ultra se încarcă în 62 de minute până la 100% baterie cu adaptorul AC de 45W, respectiv 70 minute cu adaptorul de 25W.

Cât despre „legendara” viteză de 45W, aceasta este atinsă doar în primul minut după conectarea mufei USB-C, după care este păstrată la aproximativ 30W timp de aproximativ 20 de minute, după care scade continuu până la un minim de 5W, când acumulatorul este aproape de încărcarea nominală.

În mod ironic, iluzia vitezelor de încărcare este risipită tot cu ajutorul Samsung, care, nelivrând în pachetul cu accesorii Galaxy S22 un adaptor AC armonizat cu puterea trecută pe eticheta telefonului practic oblică cumpărătorii să experimenteze cu accesorii nu tocmai ideale, descoperind cu această ocazie tocmai limitările pe care Samsung ar fi vrut să le treacă neobservate. Ușurând căutarea, putem spune din start că achiziționarea adaptorului oficial cu putere de 45W este cel mai probabil o risipă de bani, versiunea de 25W aducând cele mai bune rezultate, raportat la prețul plătit.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult