Cât costă fabricarea unui telefon iPhone XS Max şi cu ce diferă acesta faţă de modelul iPhone X lansat anul trecut

Cât costă fabricarea unui telefon iPhone XS Max şi cu ce diferă acesta faţă de modelul iPhone X lansat anul trecut

Cel mai scump telefon din oferta Apple, iPhone XS Max poate fi obţinut la preţuri începând cu 1099 dolari pentru versiunea cu 64GB memorie, costul urcând rapid la 1249 dolari pentru ediţia de 256GB şi 1449 dolari pentru modelul cu 512GB spaţiu de stocare. Însă potrivit investigaţiilor făcute de specialişti cu legături în rândul furnizorilor Apple, costul componentelor livrate pentru noul iPhone reprezintă doar o fracţiune din preţul plătit în magazin.

Aparent, iPhone XS Max este cu aproape 50 dolari mai scump de fabricat decât modelul iPhone X de anul trecut, componentele sale valorând aproximativ 443 dolari.

Ecranul OELD este de departe cea mai scumpă componentă, Apple plătind rivalului Samsung nu mai puţin de 80 dolari pentru fiecare exemplar livrat. Putem doar să ghicim cu ce marjă de profit livrează compania sud-coreeană această componentă. Aparent, creşterea diagonalei de la 5.8” la 6.3” s-a tradus într-un preţ cu 5% mai mare.

Cu preţ de 72 dolari, ansamblul format din procesor şi modemul pentru comunicaţii mobile este a doua componentă ca valoare, scumpită cu 10% faţă de anul trecut.

O contribuţie importantă o au şi chip-urile de memorie, însă costul acestora este acoperit cu prisosinţă prin „taxarea” cumpărătorilor care nu se mulţumesc cu o configuraţie iPhone la nivel de bază.

Analizând şi restul componentelor din listă, constatăm că mai toate s-au scumpit cu câteva procente, singurele excepţii fiind antenele RF şi manopera pentru testare şi asamblare.

Dacă nu luăm în calcul şi alte cheltuieli deloc neglijabile, cum ar fi cele legate de activitatea de cercetare şi dezvoltare, sau campanii publicitare, preţul de cel puţin 1099 dolari afişat în magazin pare mult exagerat.

Succesul Apple poate fi însă explicat prin faptul că majoritatea cumpărătorilor de telefoane iPhone îşi aleg gadgetul visat direct din ofertele operatorilor de telefonie mobilă, ţinând cont doar de suma lunară plătită la abonamentul achiziţionat. Drept consecinţă, este puţin probabil ca diferenţa între costul de fabricaţie şi preţul final să se micşoreze prea curând, Apple testând în fiecare an limitele de toleranţă ale cumpărătorilor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult