CAT S61 review – smartphone rezistent cu funcţie de termoviziune şi măsurarea calităţii aerului

CAT S61 review - smartphone rezistent cu funcţie de termoviziune şi măsurarea calităţii aerului
Prezentare

Asociat mai ales cu utilaje şi echipamente pentru construcţii, brandul Caterpillar este sinonim cu noţiunea de produs bine făcut şi care rezistă în timp. CAT S61 este un astfel de produs, foarte rezistent şi cu dotări deosebit de utile pentru profesionişti din diverse domenii: construcţii, inginerie, instalatori care lucrează sau nu în subteran, fermieri care doresc să vizualizeze temperatura din sere, pasionaţii de drumeţii şi chiar pentru uz militar.

CAT S61

Prezentare

Protejat cu un şasiu masiv din aluminiu finisat prin sablare, cauciuc aderent la partea din spate şi sticlă Gorilla Glass 5 la partea din faţă, CAT S61 poate rezista scufundării în apă şi căderii de la o înălţime de 2 metri pe suprafeţe de ciment, nu este „intimidat” de praful sau noroiul de pe şantier. Tastele de navigare Android sunt butoane fizice care pot fi apăsate şi prin mănuşi, la fel şi butoanele prezente în lateral. Pentru şi mai multă siguranţă, ecranul este încadrat pe contur cu o ramă din policarbonat şi o folie de protecţie care poate fi înlocuită la apariţia zgârieturilor.

Fără pretenţii de a câştiga concursuri de frumuseţe, telefonul CAT S61 are ca principal element distinctiv protuberanţa masivă lăsată la partea de sus, aparent pentru a face loc camerei video cu termoviziune.

Pe lista dotărilor pentru meseriaşi mai intră şi un senzor laser pentru măsurarea distanţei, respectiv senzor pentru măsurarea calităţii aerului. Cel din urmă este fi deosebit de util celor care desfăşoară activităţi în spaţii închise, telefonul putând detecta prezenţa în aer a compuşilor organici volatili a căror inhalare poate pune în pericol sănătatea, însă fără a stabili exact tipul acestora. Cu această funcţie activată, telefonul te va alerta atunci când spaţiul în care te afli necesită ventilare suplimentară. Chiar dacă nu se atinge nivelul de alertă funcţia de monitorizare a calităţii aerului va păstra măsurătorile făcute, punând la dispoziţie un grafic din care putem afla cât de mult ne-am expus la contaminanţi pe durata întregii zile.

Printre funcţiile suportate se mai numără şi monitorizarea nivelului de umiditate, respectiv temperatura ambiantă.

Protejate sub capace etanşe, găsim un conector USB-C şi ieşire pentru căşti. Surprinzător de masiv, SIM tray-ul este conceput pentru a permite extragerea cartelei SIM principale fără a deranja cardul microSD instalat. Din păcate, cei care doresc să beneficieze de suportul dual-SIM trebuie să renunţe la cea de-a doua cartelă SIM. Un alt neajuns este lipsa senzorului de amprente, fără de care va trebui să ne bazăm pe setarea unui cod PIN sau funcţia Face Unlock pentru securizarea telefonului.

Livrat cu o versiune nemodificată de Android 8.1, telefonul CAT S61 pune la dispoziţie şi un magazin App Toolbox în care putem găsi tot felul de aplicaţii pentru meseriaşi, împărţite pe categorii cum ar fi agricultură, construcţii, sport şi activităţi în aer librer, unelte, business, hobby, etc. Desigur, nu lipseşte nici magazinul standard Google Play, din care putem instala orice aplicaţii dorim.

La interior, CAT S61 adăposteşte un acumulator de 4500 mAh, suficient pentru aproximativ două zile de folosire normală. La final, funcţia de încărcare rapidă (Quick Charge 3.0) ne scuteşte de un timp de aşteptare prea lung.

Specificaţii:

 • Ecran: 5.2”, IPS, rată de aspect 16:9, rezoluţie FHD, densitate 424 ppi, interfaţa touch funcţionează şi cu degete umede
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 630
 • CPU: octa-core la 2.2GHz, nuclee Cortex A53
 • GPU: Adreno 508
 • Memorie 4GB RAM / 64GB stocare, micro SD (până la 256GB)
 • Conectivitate: Wi-Fi AC dual-band, Bluetooth 5.0, 4G LTE (600/150 Mbps), USB-C, jack 3.5mm
 • OS: Android 8.1 Oreo
 • Camera foto: 16MP, cu filmare 4K/30fps
 • Cameră frontală: 8MP, cu filmare 1080p
 • Cameră termoviziune:  senzor FLIR MSX cu domeniu de măsurare între -20°C şi +400°C. Suportă imagistică foto/video asistată de senzorul optic al camerei foto principale. Funcţie Live Stream
 • Alte dotări: radio FM, NFC, receptor GPS, senzor de monitorizare  a calităţii aerului, senzor laser pentru măsurarea distanţei (până la 8 metri)
 • Carcasă: şasiu din aluminiu cu inserţii de policarbonat şi cauciuc. Certificare MIL Spec 810G şi IP68 pentru protecţie la imersia apă până la adâncime de 3 metri, contactul cu praf şi umezeală, căderi repetate pe asfalt de la 1.8 metri înălţime. Sticlă Gorilla Glass 5 pentru protecţie ecran.

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Mare şi greu, CAT S61 nu este genul de telefon pe care să-l porţi în buzunare strimte şi în general, folosirea sa nu este foarte confortabilă. CAT S61 este în primul rând o unealtă, pe care să o foloseşti la serviciu sau în deplasări unde ai nevoie de un smartphone cu funcţii avansate pe care să te poţi baza în orice situaţie. Pentru acasă, un smartphone convenţional mai ieftin, sau mult mai arătos la acelaşi nivel de preţ, ar putea fi o alegere mai bună.

Ajutat cu chipsetul Snapdragon 630, CAT S61 este un telefon destul de sprinten, capabil să ruleze în bune condiţii cam orice aplicaţii şi jocuri de mobil, iar interfaţa Android Oreo este prietenoasă şi simplu de folosit.

Ecranul FHD de 5.2” oferă o bună calitate a imagini şi unghiuri de vizibilitate specifice tehnologiei IPS. Principalul său atu este luminozitatea care poate urca la un nivel suficient de ridicat pentru folosire confortabilă în spaţii deschise.

Apelurile telefonice se aud clar şi puternic, iar tonurile de apel răzbat fără probleme dacă zgomotul ambiant nu este exagerat de mare. CAT S61 vine şi cu o antenă internă bine optimizată, oferind stabilitate bună a semnalului în zonele cu acoperire deficitară a reţelei de telefonie mobilă.

Camera foto şi funcţia de termoviziune

Cu rol mai degrabă utilitar, camera foto de 16MP oferă performanţe decente la folosirea pe timp de zi şi cam atât. Focalizarea imaginii este destul de lentă, iar odată cu scăderea luminii ambiante obţinerea de poze clare devine o adevărată provocare, mai ales dacă încercăm să surprindem scene în mişcare.

La fel de utilitară este şi camera frontală de 8MP, potrivită pentru poze selfie în condiţii favorabile de lumină ambiantă şi apeluri video.

CAT S61 dispune de suport nativ pentru folosirea subacvatică a camerei foto, butoanele fizice poziţionate în lateral permiţând comutarea rapidă între camera frontală şi cea secundară, respectiv declanşarea funcţiei de captură. De asemenea, focalizarea imaginii se adaptează automat pentru folosire subacvatică.

Principalul element de atracţie, funcţia de termoviziune oferă rezultate peste aşteptări, comparabile folosirii unui echipament dedicat pentru termoviziune de nivel mediu. Secretul este combinarea măsurătorilor obţinute de senzorul termic cu imaginea furnizată de senzorul optic. După procesarea realizată în timp real pe telefon, imaginea rezultată combină repere vizuale şi termice, oferind o perspectivă surprinzător de bine detaliată. Sistemul funcţionează destul de bine şi cu lumină ambiantă redusă, evidenţiind conturul clădirilor şi diverse obiecte. Sub întuneric total, imaginea cu termoviziune este mult mai puţin detaliată, dar suficient cât să putem discerne fără prea mari dificultăţi ce anume observăm.

Din păcate, funcţia de termoviziune implementată pe telefonul CAT S61 are şi un neajuns major. Aplicaţia de captură este foarte înceată, atât la pornire cât şi la folosire normală, părând să întindă la limită puterea de procesare a telefonului. Însă cu puţină răbdare obţinem rezultatul dorit, chiar şi în modul video.

Concluzie

Cu o construcţie masivă şi dotări pe care nu le întâlneşti la un smartphone pentru uz general, CAT S61 poate fi o unealtă puternică în mâinile unui profesionist, aflat în căutarea unui telefon de serviciu prevăzut cu funcţii avansate care să aibă aplicare în activitatea pe care o desfăşoară. Pentru restul utilizatorilor de smartphone, CAT S61 este o jucărie cam scumpă şi nu foarte practică, existând şi alte modele de telefoane potrivite pentru călătorii în natură, fără funcţie de termoviziune dar considerabil mai ieftine.

Telefonul CAT S61 poate fi găsit în ofertele magazinelor din România la preţul de aproximativ 4000 Lei.

 
Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult