Câte aplicaţii de pe iPhone iţi citesc datele personale?

15.02.2012
Câte aplicaţii de pe iPhone iţi citesc datele personale?

Cei care folosesc smartphone-uri sunt obişnuiţi deja cu cererile aplicaţiilor de-a citi agenda cu contacte. Din nefericire, nu toate aplicaţiile cer permisiunea utilizatorului şi o parte din ele încarcă datele în serverele proprii fără a folosi un protocol securizat. Printre aplicaţiile importante de pe iPhone care descarcă numele contactelor, numerele de telefon din agendă şi adresele de email se numără Facebook, Twitter, Instagram, Foursquare, Foodspotting, Yelp şi Gowalla. S-ar putea să ni se pară normal asta, în condiţiile în care vrem să fim conectaţi cu prietenii, însă nu toate cer permisiunea utilizatorului.

Când foloseşti aplicaţii bazate pe cercuri sociale de prieteni, este normal ca să oferi aplicaţiei posibilitatea de-a te conecta cu prietenii care-o folosesc. Pe de altă parte, nu toţi cei din agenda ta au cont de Twitter sau Facebook. Agenda, cu numere de telefon şi emailuri îţi este copiată integral pe server-ul folosit de aplicaţie. Aici pot apărea două probleme, legate de datele preluate şi de felul în care sunt transmise.

Aplicaţiile de pe iPhone pot citi agenda fără permisiune

Este de bun simţ ca producătorul unei aplicaţii să nu folosească numerele de telefon şi emailurile din agenda ta pentru alte activităţi, care nu sunt strict legate de aplicaţie. Nimeni nu vrea ca adresa de email să ajungă în baze de adrese, ce se vând cu 100 $ spammer-ilor. O a două problemă este legată de trasmiterea datelor din agendă către server. Unele aplicaţii criptează datele şi apoi le trimit sau folosesc o conexiune de date securizată. Altele nu se deranjează să facă niciuna din cele de mai sus. Numele contactelor, numerele de telefon şi adresele de email sunt puse într-un fişier text, ce este apoi transmis printr-un canal de date nesecurizat.

În urma apariţiei articolului sursă, dezvoltatori câtorva aplicaţii populare au introdus o căsuţă de dialog care cere permisiunea utilizatorului pentru accesarea datelor din agendă. Acesta este un prim pas. Apple are grijă să testeze şi să aprobe aplicaţiile disponibile în AppStore, dar au fost mai multe aplicaţii cu probleme care au trecut de acest filtru. Problema şi mai mare este la aplicaţiile pentru Android, care nu sunt blocate de nicio autoritate.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News