Câte zile muncește un român pentru a-și permite un iPhone 13 și unde este cel mai scump iPhone din lume

23.09.2021
Câte zile muncește un român pentru a-și permite un iPhone 13 și unde este cel mai scump iPhone din lume

Un studiu realizat de Money SuperMaket calculează cât trebuie să muncească oamenii din diferite țări pentru a-și putea permite un iPhone 13. Durata de timp variază mult în funcție de salariile din fiecare țară în parte, dar și în funcție de prețul telefoanelor, întrucât acestea nu costă la fel peste tot. În funcție de taxele locale, în anumite țări, un iPhone poate fi semnificativ mai ieftin decât în altele.

Unde se cumpără cel mai ușor și cel mai greu iPhone 13

Cel mai puțin vor munci cetățenii din Elveția pentru a-și permite un iPhone 13. Conform studiului, aceștia pot să câștige destui bani pentru a cumpăra un telefon în doar 34,3 ore de muncă, adică în doar 4 zile.

Pe de altă parte, în Filipine, un cetățean trebuie să lucreze 775,3 ore pentru a-și putea permite un iPhone 13 în varianta de bază, cu 128 GB stocare. Asta înseamnă peste 96 de zile, deci peste trei luni, fără să cheltuie banii pe care îi primește pe altceva.

Calculul este realizat folosind salariul mediu din fiecare țară în parte, cât și prețul la raft din respectiva țară.

Unde se găsesc ele mai scumpe și cele mai ieftine modele iPhone

Acest studiu dezvăluie însă și unde este cel mai ieftin și cel mai scump iPhone 13 din lume. Brazilia trage „bățul scurt”, aici fiind disponibil iPhone 13 în varianta de bază, de 128 GB, la un preț echivalent cu 1.449 dolari americani, cu 62% mai scump decât în SUA. Tot aici, cetățenii trebuie să lucreze 690 zile pentru a câștiga destui bani pentru a-și permite un astfel de telefon.

Cel mai ieftin iPhone 13 din lume este în Hong Kong, unde costă 874 dolari americani în varianta de 128 GB. Există state din SUA unde este mai ieftin, chiar și după aplicarea taxelor, dar în medie, în SUA, telefonul este mai scump decât în Hong Kong. Cetățenii din Hong Kong pot cumpăra un astfel de telefon în 62 de ore, sau 7,7 zile de muncă.

Desigur, aceste calcule sunt doar bazate pe salariile medii. În realitate, mulți cetățeni câștigă salarii sub aceste valori.

Cât trebuie să muncească un român pentru a cumpăra un iPhone 13

În România, un iPhone 12 de 64 GB (estimăm că iPhone 13 de 128 va fi listat la același preț) este listat la 4.299 lei (sursa), iar salariul mediu estimat pentru 2021 este de 3.323 de lei, conform declarațiilor oficiale ale reprezentanților Ministerului Finanțelor din luna februarie. Calculând ziua de muncă la 8 ore pe zi, un român câștigă în medie 19,77 lei pe oră. Astfel, pentru un iPhone 12, un Român lucrează 217,45 de ore, echivalentul a 27 de zile de muncă, adică o lună și o săptămână.

sursa: Money SuperMarket

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult