Coreenii dau în judecată Apple pentru 25 milioane de dolari

17.08.2011
Coreenii dau în judecată Apple pentru 25 milioane de dolari

Un grup format din 26691 de persoane, sprijiniţi de compania sud coreeană de avocatură Miraelaw, au dat în judecată Apple pentru folosirea incorectă a serviciului de localizare integrat cu dispozitivele mobile din gama iPhone şi iPad.

Apple iPhone 4

Fiecare dintre ei au cerut despăgubiri în valoare de 1 milion Won, moneda naţională a Coreei de Sud, sau aproximativ 932 dolari americani, suma reprezentând daune morale rezultate în urma colectării de informaţii care pot fi utilizate pentru monitorizarea utilizatorilor, fără a fi cerut în prealabil consimţământul acestora. Împreună, grupul astfel format a cerut daune colective în valoare de 25.2 milioane dolari, sumă ce ar putea creşte la 25.7 milioane dolari după adăugarea cheltuielilor de judecată.

Acţiunea urmează exemplul dat de Kim Hyeong-seok, unul din avocaţii implicaţi în procesul aflat acum în desfăşurare, după ce acesta reuşit să amendeze Apple cu suma de 2828 dolari, în urma unui proces simbolic menit să atragă atenţia asupra practicilor companiei.

Audierile preliminare sunt programate să înceapă în luna octombrie sau noiembrie, timp în care Miraelaw speră să convingă mai multe presupuse victime să se alăture acestui proces.

Coreenii dau în judecată Apple pentru 25 milioane de dolari

Seria de procese intentate împotriva Apple a început după ce utilizatorii au descoperit că sistemul de operare iOS 4 păstrează o arhivă cu toate locaţiile vizitate, detaliate pe perioade mari de timp, ce depăşesc uneori chiar şi un an. Informaţiile erau colectate fără a cere consimţământul utilizatorilor, iar serviciul de localizare nu putea fi dezactivat cu uşurinţă de aceştia.

Apple a remediat problemele semnalate odată cu actualizarea la iOS 4.3.3, însă soluţia a venit prea târziu pentru a evita o avalanşă de acuzaţii în care compania a fost aspru criticată pentru practicile sale.

Surprinzător sau nu, reacţiile pe teritoriul Statelor Unite au fost mult mai blânde, iar practicile Apple nu au fost considerate ilegale.

Până la procesul din această toamnă, Apple ar putea avea probleme şi cu guvernul francez, dacă în urma cercetărilor se va ajunge la concluzia că Apple a abuzat de propriile tehnologii, colectând mai multe informaţii despre utilizatorii săi decât era necesar.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News