Corning anunţă Gorilla Glass 6, sticla pentru smartphone-uri rezistentă la 15 lovituri

19.07.2018
Corning anunţă Gorilla Glass 6, sticla pentru smartphone-uri rezistentă la 15 lovituri

Corning a anunţat Gorilla Glass 6, noua versiune a sticlei folosită de majoritatea producătorilor de smartphone-uri pentru a realiza protecţia display-ului şi în multe dintre cazuri chiar şi capacul din spate. Noua generaţie continuă în direcţia începută cu Gorilla Glass 5, dorind să îmbunătăţească rezistenţa la şocuri mecanice. Corning susţine că generaţia a şasea este mai puternică decât cea de-a cincea, putând supravieţui la de două ori mai mult „abuz”.

Compania a lăudat noua sticlă Gorilla Glass 6 cu rezistenţă medie de 15 impacturi cu solul de la o înălţime de un metru, de două ori mai mult decât un dispozitiv protejat cu Gorilla Glass 5. Această rezistenţă îmbunătăţită a fost atinsă folosind un nou proces de întărire chimică. Rămâne de văzut însă cât de rezistentă este noua sticlă Gorilla la zgârieturi. Gorilla Glass 5 a fost o versiune mai rezistentă la şocuri decât Gorilla Glass 4, însă din punct de vedere al rezistenţei în utilizarea de zi cu zi, sticla de generaţie a cincea s-a zgâriat mult mai repede.

Motivul pentru care Gorilla Glass 5 era mai uşor de zâgirat era cauzat de procesul chimic folosit în întărire. Acesta crea o sticlă mai flexibilă, dar cu o suprafaţă exterioară mai „moale”. În cazul în care Corning a continuat să folosească acelaşi proces de fabricaţie folosit pentru Gorilla Glass 5, este posibil să vedem rezultate similare şi pe noua generaţie.

Cu siguranţă, Gorilla Glass 6 va fi folosit în construcţia tuturor smartphone-urile de top (şi nu numai) din generaţiile următoare ale producătorilor de top din toată lumea. Când vine vorba despre Apple însă, situaţia este puţin mai complicată. Corning a colaborat cu Apple pentru dezvoltarea sticlei Ion-X de pe iPhone 8 şi iPhone X. Inginerii celor două companii au lucrat împreună pentru a dezvolta o sticlă ultra-rezistentă, care va rămâne exclusivă dispozitivelor Apple.

Nu este clar dacă Gorilla Glass 6 se ridică la nivelul de rezistenţă al sticlei Ion-X sau dacă o depăşeşte la capitolul rezistenţă, însă dacă ne uităm online la teste de rezistenţă la căzături ale telefoanelor Apple din generaţia curentă, probabil că nu ar trebui să ne bazăm atât de mult pe faptul că sticla este rezistentă la impactul cu solul. Sticla subţire folosită la dezvoltarea smartphone-urilor rămâne totuşi un material fragil, oricât de mult ar fi întărită în procesul de fabricaţie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult