Cubot X16 – elegant şi puternic la un preţ accesibil (REVIEW)

11.12.2015
Cubot X16 - elegant şi puternic la un preţ accesibil (REVIEW)
Descriere, specificaţii

Oferit într-o carcasă de numai 6.2 mm grosime, realizată exclusiv din sticlă şi metal, Cubot X16 atrage atenţia prin designul simplu dar atent realizat, dând impresia unui smartphone premium, mult mai ambiţios decât preţul cerut.

Cubot X16 - smartphone elegant şi puternic la un preţ accesibil

Descriere

Oferit de un producător mai puţin cunoscut pe meleagurile noastre, dar totuşi accesibil prin oferta magazinelor online, Cubot X16 este adresat celor aflaţi în căutarea unui smartphone cu un bun raport calitate/preţ, pentru folosirea de zi cu zi.

Completând reţeta pentru o bună primă impresie, Cubot X16 este livrat într-o carcasă elegantă din carton auriu, numai bună de pus cadou sub bradul de Crăciun. Fără prea multă risipă, producătorul a inclus alături de telefonul mobil un adaptor AC şi cablu USB, carcasă de protecţie confecţionată din plastic transparent şi un filtru pentru protejarea ecranului de zgârieturi.

Cântărind 150 grame şi realizat pe un şasiu din aliaj de magneziu, Cubot X16 dă impresia unei construcţii solide, nu trosneşte şi nu flexează la apăsare, iar suprafeţele din sticlă dau o senzaţie plăcută la atingere. Abundenţa suprafeţelor din sticlă şi metal are însă şi dezavantaje, telefonul putând aluneca uşor din palme şi necesită curăţare periodică pentru îndepărtarea urmelor de amprente şi transpiraţie.

Carcasa lui Cubot X16 încadrează ecranul de 5.0˝ cu o ramă îngustă, nu mai lată de 3mm, astfel că la o lăţime totală de 69.6 mm telefonul este încă suficient de compact pentru a fi cuprins cu uşurinţă în palmă, doar înălţimea de 143.6 mm putând pune probleme celor cu degete mai scurte.

Pe partea dreaptă găsim butonul Power şi clapeta pentru volum, confecţionate tot din metal şi plasate la nivelul degetului opozant. În stânga avem caseta detaşabilă pentru cartele SIM şi cardul microSD. Aceasta poate fi extrasă prin introducerea cheiţei inclusă în pachetul cu accesorii şi permite folosirea unei combinaţii de cartele micro SIM + nano SIM, sau micro SIM + micro SD, însă nu toate trei împreună. În cazul ataşării unui card microSD, acesta este setat automat pentru folosire prioritară ca spaţiu de stocare, lăsând liberă memoria internă de 16GB pentru instalarea de aplicaţii şi jocuri de Android.

Conectorul micro USB pentru alimentare este plasat în partea de jos, iar deasupra avem doar conectorul pentru căşti, de tip jack 3.5 mm. Cele din urmă nu fac parte din pachetul de accesorii, utilizatorul având libertatea alegerii unui set de căşti potrivit.

Spatele perfect plat este acoperit cu un panou din sticlă decupat doar în dreptul difuzorului pentru căşti şi bliz-ul pentru camera foto de 13MP, plasată în colţul stânga-sus.

Specificaţii:

 • Ecran: 5,0”, 1920 x 1080 pixeli, JDI IPS, 440 ppi
 • Sistem de operare: Android 5.1
 • Chipset: MTK6753A
 • Procesor: 4 x ARM Cortex-A53 64 bit (1,3 GHz)
 • Procesor grafic: ARM Mali-T720
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: slot micro SD
 • Date: 3G (900/2100MHz), 4G FDD-LTE 1/3/7/20 (2100/1800/2600/800 MHz)
 • WiFi: 802.11 b/g/n
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 13 MP, F/2.0, cu flash dual-LED
 • Filmare video: FHD
 • Cameră foto frontală: 5 MP, F/2.4
 • Baterie: 2500 mAh (nedetaşabilă)
 • Dimensiuni: 143.4 * 69.4 * 6.2mm
 • Greutate: 150 de grame
 • Senzori: direcţie, proximitate, accelerometru, lumină ambiantă
 • Altele: HotKnot , OTG, Gesture Control, Battery saver, Smart home key

 

Cubot X16 - accesorii incluse

Experienţa în utilizare

Experienţa în utilizare

Ecranul cu tehnologie AH-IPS, unit prin lipire cu scutul exterior din sticlă, oferă unghiuri generoase de vizibilitate şi este foarte bine iluminat. Dincolo de coloritul plăcut, de departe cea mai impresionantă trăsătură este claritatea excelentă a imaginii, redată folosind densitate 441ppi. Interfaţa touch este precisă şi răspunde foarte prompt la comenzile aplicate, tastarea rapidă a mesajelor folosind două degete nepunând nici un fel de probleme. Constrâns de un buget nu foarte generos, producătorul Cubot a aplicat ecranului Full HD doar un scut tempered-glass rezistent la zgârieturile superficiale, dar fără tratament oleofobic care să mascheze reflexiile ambiante, sau să ţină departe urmele de amprente. Din fericire acest neajuns poate fi ameliorat într-o bună măsură aplicând filtrul pentru ecran inclus în pachetul cu accesorii.

Cubot X16

Cubot X16 oferă şi suport pentru comenzi prin gesturi, aplicate cu sau fără să avem ecranul pornit. Nu lipseşte nici funcţia double-tap, utilă atunci când vrem să pornim ecranul fără să folosim butonul fizic plasat pe lateralul carcasei. Notificările primite pot fi anunţate şi cu ajutorul LED-ului dedicat plasat deasupra ecranului, folosind culorile roşu, verde şi albastru, în funcţie de tipul alertei emise. Senzorul de proximitate responsabil cu oprirea ecranului atunci când ducem telefonul la ureche funcţionează exemplar, singurul aspect de reproşat fiind cele trei butoane tactile neiluminate, incomod de folosit pe întuneric.

Difuzorul extern este surprinzător de puternic şi nu distorsionează decât foarte puţin la volum maxim. În tip ce tonul de apel se face uşor auzit în spaţii cu mult zgomot ambiant, aşezarea telefonului pe masa de birou poate acoperi perforaţia pentru difuzor aplicată pe spatele acoperit cu sticlă, atenuând sunetul redat. Problema este rezolvată dacă folosim scutul de protecţie inclus în pachetul cu accesorii, prevăzut cu o mică protuberanţă în dreptul fantei pentru difuzor.

În timp ce restul carcasei este foarte bine închegat, caseta pentru instalarea cartelei SIM şi card-ul microSD este uşor mobilă după inserare în fanta aplicată pe rama laterală. Problema ar fi putut fi rezolvată prin includerea unei garnituri de etanşare, care să umple spaţiul lăsat între cele două componente din metal.

Cubot X16

Cubot X16 vine cu suport LTE (FDD-LTE B1/B3/B7/B20), respectiv WiFi N în banda de 2.4GHz. În timp ce stabilitatea conexiunii LTE este exemplară, cu semnal puternic si viteze ce ating cu uşurinţă 100Mbps la download, conexiunea WiFi oferă acoperire puţin mai slabă decât aş fi sperat şi viteze la download ce depăşesc 20Mbps doar în imediata vecinătate a echipamentului de reţea.

Folosit pentru apeluri de voce, Cubot X16 impresionează prin casca audio de bună calitate, ce redă sunet clar şi suficient de puternic. Chiar şi fără funcţie de anulare a zgomotul ambiant, microfonul preia vocea la claritate mai mult decât suficientă, singurul pericol fiind obturarea accidentală a fantei cât gămălia unui ac, aplicată în colţul dreapta jos, la marginea scutului din sticlă aplicat peste ecran. Convorbirile purtate în modul Speaker nu pun probleme, însă este necesară reducerea uşoară a volumului pentru a împiedica apariţia ecoului, cauzat de difuzorul extern foarte puternic

Cubot X16 – performanţe în benchmark-uri:
 
3DMark (Ice Storm Unlimited) – 4995
PCMark (Work performance) – 3436
AnTuTu Benchmark 6.0 – 34352
GFXBench 3.1 – Manhattan: 88.63 frames, T-Rex: 470.8 frames (Offscreen, 1080p)
Quadrant – 14165
Geekbench 3 – 614 (single-core). 1835 (multi-core)
A1SD benchmark – 76.16 MB/s citire / 10.11 MB/s scriere (memoria internă)

Software

Cubot X16 este livrat cu versiunea Android 5.1, având interfaţa originală creată de Google (Launcher 3) şi un set minim de aplicaţii Google preinstalate. Bloatware-ul este practic inexistent, puţinele aplicaţii extra – Opera Mini, Clean Master – putând fi dezinstalate/dezactivate fără probleme.

Deşi chipsetul Mtk6753 (CPU quad-core la 1.3GHz) nu este tocmai puternic atunci când îl comparăm soluţiilor hexa-core şi octa-core întâlnite la alte telefoane high-end, performanţele resimţite sunt foarte bune. Mulţumită versiunii de Android bine optimizată şi cantitatea de 2GB memorie RAM, Cubot X16 oferă o experienţă cursivă în utilizare şi fără timpi de aşteptare deranjanţi la pornirea aplicaţiilor.

 

Camera foto, Autonomie, Concluzie

Camera foto

Cubot X16 vine echipat cu o cameră foto de 13MP (Omnivision OV13850), dispunând de lentile cu deschidere F/2.2 şi blitz LED. Deşi nu emite prea mari pretenţii, aceasta oferă poze la calitate bună sub lumină solară directă şi acceptabile sub cer înnorat. Din păcate pozele obţinute în încăperi iluminate artificial prezintă un nivel de zgomot pronunţat, chiar deranjat dacă suntem nevoiţi să ne bazăm doar pe lumina emisă de blitz-ul LED.

Cer innorat - ceaţă Cer innorat - pe înserat Cer innorat - ceaţă
Lumina artificiala Cu blitz - intuneric total Cer innorat - ceaţă

Focalizarea este rapidă şi precisă, exceptând doar situaţiile cu lumină ambiantă foarte redusă. Funcţia de filmare dă rezultate acceptabile, capturile obţinute la rezoluţie 1080p oferind claritate  suficientă, chiar dacă nu la nivelul unei camere video performante.

Cubot X16 – video sample download

Camera frontală se face remarcată prin folosirea unor lentile wide-angle, care permit obţinerea unei perspective generoase chiar şi de la lungimea unui braţ. Recomandată cu rezoluţia de 5MP (8MP prin interpolare), camera frontală obţine imagini clare şi de bună calitate.

Autonomie

Deşi carcasa cu o grosime de numai 6.2mm nu oferă foarte mult spaţiu, Cubot X16 a primit totuşi un acumulator Li-polymer de 2500 mAh.

Exceptând ecranul Full HD de 5˝, hardware-ul de nivel entry-level nu pune probleme acumulatorului instalat, autonomia depăşind cu uşurinţă 24 ore în condiţiile unui regim de utilizare mediu, cu acces permanent la internet 4G şi WiFi, respectiv aproximativ 4 ore cu ecranul pornit, rulând diverse aplicaţii de Android.

autonomie 27 ore timp folosire ecran

Folosirea  ocazională, oprind selectiv conexiunile de date atunci când nu sunt absolut necesare, poate extinde autonomia la aproximativ 2 zile.

În ambele situaţii, luminozitatea ecranului a fost controlată automat folosind senzorul de lumină ambientală.

Concluzie

Foarte subţire, elegant şi cu un ecran Full HD care impresionează prin coloritul plăcut şi luminozitate, Cubot X16 poate fi o alegere excelentă pentru un cadou de efect, dar nu prea costisitor, de oferit celor dragi.

Camera foto de 13MP oferă poze la o calitate suficient de bună în majoritatea situaţiilor, iar performanţele resimţite cu sistemul de operare Android 5.1 nu lasă nimic de obiectat, exceptând poate doar experienţa în jocuri, mai puţin cursivă decât cu un smartphone high-end.

Preţ şi disponibilitate

Telefonul Cubot X16 a fost primit pentru testare din partea magazinului www.banggood.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 149.99 dolari.

Părţi pozitive

Preţ rezonabil
Subţire şi cu materiale de bună calitate
Conectivitate 4G şi suport Dual-SIM
Ecran Full HD
Difuzor puternic
Android 5.1 cu bagaj minim de aplicaţii preinstalate
Acumulator 2500 mAh
Camera foto cu performanţe bune (dacă lumina este suficientă)

Părţi negative

Butoane tactile neiluminate
Ecran fără tratament oleofobic
Difuzorul plasat pe spatele carcasei pote fi uşor acoperit dacă aşezăm telefonul pe masă

Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult