Cum să ştergi datele de pe vechiul tău iPhone înainte să-l vinzi pe OLX

Autor: Cătălin Niţu 27.01.2020
Cum să ştergi datele de pe vechiul tău iPhone înainte să-l vinzi pe OLX

iPhone-urile sunt de obicei mai uşor de vândut pe piaţa de dispozitive second-hand şi totodată ceva mai profitabile pentru cei care le vând, întrucât acestea îşi păstrează valoarea la revânzare mai mult decât modelele cu Android. Unul dintre motive este faptul că de-a lungul anului, acestea nu prea scad în preţ şi nu sunt incluse în campanii de reducere semnificative. Iată ce trebuie să faci înainte să îţi listezi telefonul pe OLX, Facebook Marketplace sau alte astfel de site-uri de vânzări.

Pentru că fiecare telefon se ataşează automat de contul Apple ID, este important ca telefonul să fie resetat înainte de vânzare, întrucât altfel, utilizatorul nou nu va putea să îl folosească pe contul propriu. De asemenea, pentru a putea folosi ceasul Apple Watch la un alt iPhone, este necesară şi desperecherea acestuia, sau chiar resetarea la setările din fabrică. Nu în ultimul rând, înainte de a porni orice proces de resetare, este important să aveţi o copie de siguranţă a datelor (backup), fie local pe un computer, fie pe contul de iCloud.

Cum ştergi datele de pe vechiul iPhone înainte de vânzare: Backup

Înainte de a începe orice proces de resetare, este important să creezi o copie de siguranţă a datelor. În general, Apple oferă backup pe iCloud automat. Aici ajung toate contactele, mesajele, e-mail-urile, datele stocate în aplicaţii, setările personale şi fotografiile sau filmările personale. În funcţie de numărul de fotografii şi clipuri video, este posibil ca cei 5 GB pe care Apple îi oferă standard pe gratis să nu fie de ajuns. Astfel, aveţi opţiunea fie de a cumpăra abonament la un pachet cu mai mult spaţiu în cloud, fie să faceţi un backup pe un PC sau un Mac folosind iTunes sau Apple Music.

Copia de siguranţă din meniul telefonului pe iCloud se face accesând aplicaţia de Configurări (Settings). De aici, accesezi zona Apple ID (prima de sus, cu fotografia de profil), după care din meniul iCloud, selectezi iCloud Backup. Dacă această funcţie este pornită, ai opţiunea de a realiza o copie de siguranţă acum. Pe un computer, imediat ce introduci cablul USB în telefon, iTunes sau Apple Music va porni. În meniuri ai apoi opţiunea de a face o copie locală. Este important de ştiut că este necesar spaţiu la fel de mult pe unitatea de stocare a computerului, precum dimensiunea datelor stocate pe telefon.

Desigur, dacă ai cumpărat deja un nou iPhone şi doreşti strict să transferi datele de pe unul pe celălalt, un backup nu este necesar. La pornirea telefonului nou, acesta îl va detecta pe cel vechi, şi va cere un transfer complet de date. Făcând asta, noul telefon devine o copie 1:1 a telefonului vechi, din punct de vedere software, toate aplicaţiile, datele, conturile şi orice era deja pe telefonul vechi fiind exact la fel afişate.

Trecând astfel peste acest pas, urmează dezactivarea ceasului, pentru cei care au deja un Apple Watch.

Cum ştergi datele de pe vechiul iPhone înainte de vânzare: desperecherea Apple Watch

Ceasul Apple Watch este aproape complet dependent de un iPhone. Acesta nu funcţionează dacă nu este conectat mai întâi la un telefon, deci este important să faci transferul cât mai simplu atunci când încă ai telefonul vechi. Desperecherea ceasului implică totodată şi resetarea lui la setările din fabrică. Întrucât datele stocate pe ceas sunt în permanenţă sincronizate şi pe telefon, nu există riscul de a pierde date în acest mod.

Procesul propriu-zis de resetare şi desperechere este foarte simplu. Accesezi aplicaţia Watch de pe iPhone, accesezi primul meniu din partea de sus, acela care include numele ceasului şi modelul, apoi apeşi pe butonui „i” (informaţii) de lângă ceas. De aici ai opţiunea de desperechere (Unpair Apple Watch). Pentru a finaliza acest pas, este necesară introducerea parolei contului Apple ID, pentru a confirma că operaţiunea este realizată de proprietarul dispozitivelor.

Cum ştergi datele de pe vechiul iPhone înainte de vânzare: delogarea de pe Apple ID şi iCloud

Acum că ceasul este desperecheat (acolo unde există), iar toate datele au fost transferate pe un nou iPhone (unde este cazul), este momentul să trecem la următorul pas important înainte de resetare, care asigură că telefonul nu rămâne blocat pe contul Apple ID şi ataşat de serviciile iCloud ale proprietarului. Chiar dacă în teorie o întoarcere la setările din fabrică poate fi de ajuns pentru a şterge tot, există cazuri în care telefonul tot cere o activare prin Apple ID-ul proprietarului original. Astfel, vom evita asta prin delogarea conturilor înainte de a începe procesul de resetare.

Din meniul Configurări (Settings), accesezi din nou meniul Apple ID (prima opţiune din partea de sus a meniului). Apoi navighezi până în partea de jos a ecranului, unde există opţiunea Delogare (Sign Out). Apăsarea pe acest buton necesită autentificare şi vine „la pachet” şi cu delogarea din serviciul Find My, care este folosit pentru identificarea locaţiei telefonului de la distanţă. Din momentul în care accepţi delogarea de pe Find My şi introduci parola contului Apple ID, acesta nu va mai putea fi găsit folosind acest cont în cazul în care este pierdut.

Delogarea de pe contul de Apple ID are efect la nivelul întregului sistem de operare: dispar contactele stocate pe Apple ID, nu mai poţi descărca aplicaţii din AppStore, etc.

Cum ştergi datele de pe vechiul iPhone înainte de vânzare: întoarcerea la configurările din fabrică

Ultimul pas, adică resetarea propriu-zisă implică un număr limitat de instrucţiuni.

Nu trebuie decât să navighezi în meniul Configurări (Settings), apoi în meniul General, iar în partea de jos a paginii există opţiunea Resetare. De aici accesezi „Şterge tot conţinutul şi configurările” (Erase all content and Settings). Această operaţiune este ireversibilă, iar orice fotografie, aplicaţie sau contact care nu a fost copiat pe alt telefon sau salvat într-o copie de siguranţă va dispărea permanent.

Acest pas va necesita o confirmare prin intermediul codului PIN de blocare al ecranului, iar în cazul în care contul Apple ID nu a fost scos, este posibil să ceară şi parola acestuia. În cele din urmă, apăsarea pe butonul „Şterge” porneşte procesul de reset.

Acesta nu este lung, fiind gata în doar câteva minute. După terminarea resetării, pe ecran va apărea un mesaj de întâmpinare identic cu cel pe care îl vezi atunci când cumperi un telefon nou.

Acum telefonul este gata de a fi listat pe OLX, publi24 sau orice alt site similar, iar clientul va primi un telefon curat, fără datele tale personale şi fără să întâmpine probleme în configurarea lui, întrucât toate conturile şi toate accesoriile pe care le aveai conectate la el au fost deconectate.