Despre stabilitatea platformei iOS vs Android: încă un mit spulberat

Despre stabilitatea platformei iOS vs Android: încă un mit spulberat

Mai mult sau mai puţin justificat, tabletele şi telefoanele Apple cu sistem iOS au fost considerate sigure şi mai puţin predispuse la erori decât cele bazate Android. Însă un studiu recent, vizând frecvenţa crash-urilor în aplicaţii sub Android 5.0, respectiv iOS 8, a ajuns la o concluzie surprinzătoare.

Ţinând cont de faptul că iOS 8 este un sistem de operare folosit pe numai câteva modele de tablete şi smartphone, toate aparţinând unui singur producător, am putea crede că problemele de natură software sunt mai uşor de depistat şi remediat decât la platforma rivală Android. Însă potrivit ultimului raport publicat de Crittercism, în medie 2.18% dintre aplicaţiile rulate pe telefoane iPhone cu sistem iOS 8 sfârşesc prin a fi închise prematur din cauza erorilor, spre deosebire de numai 2.02% dintre aplicaţiile rulate sub versiunea mai veche iOS 7.

Comparată cu versiunile Android 4.4 KitKat şi 5.0 Lollipop, platforma iOS 7 rămâne cea mai sigură alegere, însă utilizatorii care au făcut saltul la noua versiune iOS 8 riscă mai multe probleme de stabilitate decât cei care folosesc dispozitive cu Android Lollipop. Cu o medie de 2.15% crash-uri în aplicaţii, cea mai nouă versiune de Android este acum mai sigură decât versiunea echivalentă de iOS.

În ce priveşte stabilitatea dispozitivelor, se pare că telefoanele iPhone 4S şi iPhone 6 au mai multe probleme decât alte modele smarpthone din oferta Apple. În practică, rezultatul ar putea fi influenţat de popularitatea uriaşă a celor două produse, baza foarte mare de utilizatori crescând numărul de rapoarte primite. În tabăra Android, telefoanele Galaxy S5 şi Galaxy S3 par să aibă cele mai multe probleme, rezultatul fiind cu siguranţă influenţat de popularitatea acestora, comparat cu alte modele de telefoane cu Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult