Primul smartphone cu ecran E-ink color, pe cale să fie lansat de un producător asiatic

13.04.2020
Primul smartphone cu ecran E-ink color, pe cale să fie lansat de un producător asiatic

Smartphone-urile prevăzute cu ecran E-ink nu sunt ceva nou, tehnologia fiind folosită și în trecut pentru afișarea mesajelor de notificarea și lectura cărților în format electronic, redate pe un ecran secundar pe care poți să-l ignori în restul timpului.

Creat de gigantul chinez Hisense, smartphone-ul cu nume încă neprecizat ar putea fi primul echipat cu o soluție E-ink color, ca ecran principal.

Poate părea ciudat ca în era ecranelor LCD și OLED puțin costisitoare un producător smartphone să recurg la o tehnologie veche și cu atât de multe limitări. Pentru început, ecranele E-ink sunt exact opusul soluțiilor cu rate de refresh la 90Hz și chiar 120 Hz promovate pe smartphone-urile de ultimă generație, tehnologia fiind atât de lentă încât vizionarea clipurilor video este practic imposibilă. Descris drept ecran color, noua implementare a tehnologiei E-ink este însă limitată la o paletă de 4096 culori, mai puțin decât chiar și cele mai modeste ecrane LCD. Ce-i drept, comparate ecranelor monocrome întâlnite până acum, noile  ecrane E-ink vor apărea ca o veritabilă revoluție tehnologică.

Totuși, tehnologia E-ink are și unele avantaje, acesta fiind singurul tip de ecran capabil să afișeze imagini cu zero consum de energie. Cu aspect foarte apropiat hârtiei tipărite, tehnologia E-ink este ideală pentru lectura cărților în format electronic, folosind lumina ambiantă din încăpere.

Ilustrat cu o poză de prezentare, noul smarthone redă ceea ce pare a fi interfața standard pentru Android, imaginea având un aspect asemănător unei pagini decupată dintr-o revistă color.

Fără informații concrete din partea companiei producătoare, putem doar specula cum că viitorul smartphone va avea autonomie de invidiat. Însă rămâne de văzut cât de practic va fi acesta pentru activități uzuale, cum ar fi derularea news feed-ului Facebook și web browsing, multe din gesturile aplicate pe interfața touch implicând derularea de conținut și afișarea de imagini în mișcare, forțând limitele tehnologiei E-ink.

Potrivit zvonurilor circulate până acum, producătorul Hisense va dezvălui misteriosul telefon cu ecran E-ink color în data de 23 aprilie, inițial, doar pentru piețele asiatice.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Recomandare video