Ce îmbunătățiri aduce noul ecran Eco OLED, demonstrat de Samsung pe Galaxy Z Fold 3

17.08.2021
Ce îmbunătățiri aduce noul ecran Eco OLED, demonstrat de Samsung pe Galaxy Z Fold 3

Deși au ca prim scop facilitarea camerei under-display, noua generație de ecrane Samsung Eco OLED are și alte avantaje incontestabile, de care ar putea beneficia multe alte modele smartphone.

În timp ce noul tip sticlă UTG (Ultra-Thin Glass) și camera frontală „invizibilă” au captat toată atenția fanilor, puțini realizează amploarea modificărilor aduse noii generații de ecrane Samsung OLED. Denumite Eco OLED, acestea se diferențiază la nivel constructiv de soluțiile OLED convenționale, Samsung reușind să elimine unul dintre straturile considerate până acum esențiale. Este vorba de filtrul polarizat aplicat deasupra matricei OLED pentru a reduce reflexiile ambiante și îmbunătăți contrastul imaginii. În cazul lui Galaxy Z Fold 3 mai găsim doar stratul din sticlă UTG și o folie din plastic transparentă, cu rolul de a proteja sticla minerală foarte subțire împotriva zgârieturilor care ar putea constituit puncte de inițiere și propagare a fisurilor.

Eco OLED

Revenind la stratul polarizat, ecranele Eco OLED aplică o strategie diferită în care structura pixelilor este optimizată pentru minimizarea reflexiilor, permițând eliminarea completă a filtrului polarizat. Motivul acestei schimbări este eliminarea unei importante piedici în calea luminii, filtrul polarizat având aspectul unui strat fumuriu care reduce drastic cantitatea de lumină ajunsă pe senzorul camerei foto. Totodată ecranul OLED trebuie să emită mai multă lumină pentru atingerea luminozității dorite, consumând mai multă energie.

Lipsite de filtrul polarizate, ecranele Eco OLED reușesc să consume cu 25% mai puțină energie decât soluțiile OLED reglate la un nivel similar de strălucire. Totodată, transmisivitatea luminii crește cu 33%, îmbunătățind performanțele camerei frontale a telefonului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult