Ecranele OLED pot fi reparate cu tehnologie laser, folosind un echipament de nouă generație

18.07.2023
Ecranele OLED pot fi reparate cu tehnologie laser, folosind un echipament de nouă generație

Demonstrat deja de producătorul chinez, echipamentul inspirat chiar din metodele folosite la fabricarea de ecrane OLED, are rată de succes aproape de 100%, atât timp cât ecranul nu are daune fizice evidente.

Spre deosebire de soluțiile LCD, noua generație de ecrane OLED sunt prin definiție flexibile, stratul din sticlă aflat la exterior având doar rol protector.  Așa se face că vasta majoritate a ecranelor OLED sparte pot fi recuperate, debarasând stratul de sticlă exterior. Ba chiar, ecranele intacte dar cu defecte evidente de afișare (ex. linii verticale) sunt și mai ușor de recuperat.

Dezvoltat de o companie din China, echipamentul laser care este deja folosit cu succes pentru a repara  ecrane OLED defecte nu face decât să imite modalitatea de fabricație a panourilor OLED.

Contrar așteptărilor, ecranele OLED nu sunt fabricate la dimensiunea și forma finală, ci sub forma unei folii cu substrat organic, care este apoi „gravată” folosind instrumente laser de înaltă precizie. În unele cazuri, traseele electrice se deteriorează în timp, simptomele manifestându-se sub forma unor linii albe sau colorate pe ecranul OLED.

La fel cum au fost create, traseele matricei OLED pot fi refăcute aplicând în mod selectiv un fascicul laser de înaltă precizie, găsind mai întâi la microscop exact zona cu defect.

Spre deosebire de alte reparații, diagnosticarea și remedierea ecranelor OLED se face cu ecranul pornit și funcțional, rezultatul corecției laser fiind imediat sesizabil prin dispariția artefactelor vizuale care au motivat utilizatorul către centru de service.

Din păcate, oricât de high-tech ar părea, acest tip de reparație nu se poate face cu ecranul instalat pe telefon, fiind necesară dezasamblarea acestuia.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult