Essential Phone este aproape imposibil de reparat acasă

06.09.2017
Essential Phone este aproape imposibil de reparat acasă

Essential PH-1 (sau Essential Phone) este un produs care iese din tiparele industriei din mai multe puncte de vedere. Din păcate, nu adoptă şi o construcţie care să permită utilizatorilor posibilitatea de a-şi repara telefonul în cazul unui accident, păstrând conceptul de dispozitiv închis, pe care mulţi producători l-au implementat în produsele din ultimii ani. Conform iFixit, Essential Phone este aproape imposibil să dezasamblezi telefonul fără să îl deteriorezi.

Smartphone-ul lansat de Andy Rubin luna trecută este realizat din materiale puţin diferite faţă de altele de pe piaţă. În locul sticlei şi a aluminiului, compania Essential a folosit titan şi ceramică pentru ramă şi spate, iar capacul ceramic şi sticla care protejează ecranul sunt lipite de telefon cu un adeziv extrem de puternic. Având în vedere că încălzirea dispozitivului nu a avut efectele dorite, cei de la iFixit au încercat să pătrundă în carcasa telefonului folosind temperaturi scăzute.

Din fericire, îngheţarea telefonului a avut efectul dorit, însă spatele dispozitivului pare să fie un simplu capac sub care nu există componente accesibile. Adevărata cale de dezasamblare a lui Essential PH-1 este pe sub display, însă sunt şanse foarte mari ca acesta să cedeze înainte de înlăturarea sa completă. Restul componentelor din interior sunt puţin mai uşor de scos, însă multe dintre acestea folosesc un adeziv mai slab pentru a sta în carcasă nemişcate. Este posibil ca o reasamblare să nu poată fi realizată la aceleaşi standarde precum cele din fabrică.

În cele din urmă iFixit i-a acordat noului Essential Phone nota 1 din 10, cea mai mică posibilă, întrucât dezasamblarea lui necesită instrumente speciale, inaccesibile utilizatorilor de rând, iar dezasamblarea nu poate fi realizată fără deteriorarea anumitor componente precum sticla de pe display. Nu în ultimul rând, anumite componente precum mufa USB Type-C, singura mufă folosită atât pentru încărcare, transfer de date şi redare audio, este integrată pe placa de bază, deci schimbarea sa în cazul deteriorării iese din discuţie.

Probabil că va trebui să ne obişnuim cu astfel de dispozitive mobile greu sau imposibil de reparat în afara unui service autorizat, întrucât din ce în ce mai multe sunt realizate folosind adezivi puternici, suprafeze din sticlă foarte fragile şi adoptă un design integrat, cu cât mai multe componente miniaturizate într-una singură, atât pentru a scădea costul de producţie, cât şi pentru a oferi posibilitatea de a crea dispozitive cu dimensiuni reduse.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult