Eten Glofiish X650, frumos dar lent

Eten Glofiish X650, frumos dar lent
Aptitudini software, baterie

Ca orice PDA Phone care se respectă, Eten Glofiish X650 are la bază versiunea Professional de Windows Mobile 6 cu toate bunătăţile ei de la suita Office Mobile (cu funcţie de editare pentru documente şi tabele) la deloc interesantul Internet Explorer. Nu o să insist pe aplicaţiile incluse în sistemul de operare, sunt cele standard care pot fi regăsite în toate dispozitivele cu această versiune de Windows Mobile. Doar ecranul de standby merită aprofundat.

Eten Glofiish X650

Ecranul de standby a fost îmbogăţit cu plugin-ul Spb Mobile Shell. Acesta este răspunzător de 4 tab-uri plasate în partea superioară a ecranului: home (shortcut-uri pentru cele mai folosite programe), time (include mai multe fusuri orare şi permite setarea alarmei), weather (afişează condiţiile meteo dacă este configurată conexiunea la Internet) şi dial (apelarea rapidă a maxim 5 contacte). Tab-ul weather este setat implicit să se conecteze la Internet la un anumit interval de timp (nemenţionat în setări) şi dacă nu eşti atent s-ar putea să-ţi dai seama abia când primeşti factura. Opţiunile pentru configurarea celor 4 module apar sub forma unui meniu contextul ce este afişat dacă ţii apăsat cu Styluss-ul mai mult de o secundă pe orice element din cadrul modulelor.

Există două alternative la ecranul de stanby standard din Windows Mobile. Dacă apeşi pe butonul home în ecranul de standby standard este afişat un mic meniu pe fundal negru cu 9 comenzi: rotirea ecranului, teme, lanternă, Task Manager, SMS, File Explorer, calculator, wireless manager şi tuner FM. La a doua apăsare a aceluiaşi buton se ajunge în meniul M-Desk. Acesta organizează programele din Windows pe tab-uri în funcţie de domeniul de utilizare: GSM, office, multimedia şi system. Legat de multimedia trebuie spus că, spre deosebire de majoritate dispozitivelor cu Windows Mobile, Eten Glofiish X650 dispune de un tuner FM şi chiar de un transmiţător FM.

Eten Glofiish X650

Şi cum nimic nu este perfect, Glofiish X650 s-a speriat că ar putea fi PDA Phone-ul perfect şi a zis că ar fi bine să aibă şi un aspect negativ. Unul chiar important, de altfel. Este vorba de memoria RAM, cei numai 64 MB. Cu 128 MB RAM Glofiish X650 ar fi fost cu totul altceva. Aşa, chiar dacă în general se mişcă destul de bine, după un timp, când memoria RAM se încarcă, devine exasperant de lent. Soluţia evidentă este oprirea din Task Manager a programelor care consumă mai multă memorie, însă uneori nici aceasta nu rezolvă problema. Doar restartarea dispozitivului readuce lucrurile pe făgaşul normal.

Bateria de 1530 mAh nu se apropie de specificaţiile producătorului: 170 de ore în standby sau 6 ore de convorbiri. O utilizare medie (convorbiri şi Internet) îi consumă bateria în aproximativ 2 zile.

Dacă nu ar fi avut doar 64 MB RAM şi nu mi-aş fi schimbat de curând telefonul, Eten Glofiish X650 pe care ni l-au trimis cei de la AROBS Transilvania ar fi putut fi viitorul meu gadget preferat. La polul opus, ce mi-a plăcut cel mai mult, a fost designul. Nu exagrez dacă spun că este unul dintre cele mai arătoase PDA Phone-uri de pe piaţă.

Plusuri şi minusuri:

[+] design excelent
[+] Windows Mobile 6 Prefessional
[+] ecran de 2.8 inch (480 x 640 pixeli)
[-] doar 64 MB RAM

Design, construcţie

Deşi a fost anunţat oficial abia cu o lună în urmă, Eten Glofiish X650 a ajuns deja în redacţia go4it.ro. După cele câteva zile în care l-am avut la dispoziţie suntem în măsură să dăm verdictul. Dar nu chiar din introducere.

Trebuie să recunosc că a fost dragoste la prima vedere. Sau mai bine zis la prima scoatere din cutie. Glofiish X650 poate candida cu şanse reale pentru câştigarea titlului de cel mai bun design pentru un smartphone. În general dispozitivele din seria Glofiish beneficiază de un design atrăgător. Dar X650 le întrece pe toate.

Eten Glofiish X650

Este compact, serios, subţire (pentru un smartphone) şi reuşeşte o combinaţie interesantă între plasticul cauciucat care îl acoperă în cea mai mare parte şi suportul metalic cu care se înconjoară pe lateral. Ideea cu linia metalică nu este o noutate. Am văzut-o prima oară la Sony Ericsson K750i. Dar are în continuare farmec şi conferă dispozitivelor care merg pe aceeaşi idee un plus de eleganţă, care la un smartphone serios este chiar o pată de culoare.

Nu are tastatură. Acesta este primul lucru care trebuie notat în ceea ce priveşte elementele principale ale unui telefon inteligent. Şi în mod logic, exceptând posibilitatea conectării unei tastaturi externe, modalitatea principală de introducere a textului rămâne tastatura virtuală din Windows Mobile. Dar nu trebuie să ne plângem, sistemul celor de la Microsoft stă foarte bine la acest capitol, cu cele 5 modalităţi de introducere a textului de care dispune: Block Recognizer, Easy Keyboard, Keyboard, Letter Recognizer şi Transcriber.

Eten Glofiish X650

Ecranul cu funcţie touch este suficient de generos (2.8 inch, cu rezoluţie 480 x 640 pixeli) pentru a oferi spaţiu decent atât afişării documentelor, cât şi rulării filmelor. Sub acesta, se găseşte blocul de taste devenit deja standard pentru PDA-urile cu funcţie GSM motorizate de Windows Mobile. În total sunt 8 butoane: două pentru apelarea şi terminarea apelurilor, 2 taste soft pentru comenzile de pe ecran, GPS, home, start şi OK. În mijlocul acestora tronează Joystick-ul, care nu a lăsat o impresie extraordinară. Este destul de greoi şi dificil de folosit.

Laturile dispozitivului nu sunt aglomerate cu butoane. În dreapta sunt butonul de stand-by şi cel de cameră foto, iar în stânga butoanele de comenzi vocale şi volum. Pe latura stângă, în partea de jos este plasată şi intrarea pentru căşti, de 2.5 mm. Jos se găsesc slotul microSD şi mini USB. Şi tot jos, înghesuit în colţul din dreapta, întră Styluss-ul. Bănuiesc că producătorul a avut motive întemeiate să-l pună acolo însă, este destul incomod să retragi şi să introduci Styluss-ul în colţul din dreapta jos al telefonului.

O altă problemă legată de plasarea Stylus-ului în zona amintită iese la iveală când vrei să scoţi capacul pentru a umbla la baterie sau la cartelă. Ei bine, capacul nu iese decât dacă scoţi înainte Stylus-ul de la locul său. Iar de la a scoate Styluss-ul când umblii la baterie şi a-l pierde, nu e o cale foarte lungă. Şi nu de alta, dar în pachet nu se regăseşte unul de rezervă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News